HTŞ lideri Colani: PKK devrimin düşmanı, ortadan kaldırılmalı

Suriye'nin en büyük muhalif örgütlerinden biri olan HTŞ'nin komutanı Colani, Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna yönelik olası operasyonu ile ilgili konuştu: PKK bu devrimin düşmanıdır, Fırat'ın doğu bölgesinin özgürleştirilmesi taraftarıyız

HTŞ Lideri Ebu Muhammed el Colani

Suriye’de savaşan en büyük rejim karşıtı gruplardan biri olan Heyet Tahrir Şam’ım (HTŞ) lideri Ebu Muhammed el Colani, Suriye’de son yaşananlarla ilgili bir röportaj verdi. 

HTŞ’nin kontrolünde sosyal medyadan yayın yapan bir kanalda soruları yanıtlayan Colani, son günlerde, muhalif bir grup olan Nurettin Zengi Hareketi ile neden savaştıklarını açıkladı. “Zengi ile savaşın nedenlerinden biri onların dört HTŞ savaşçısını öldürmesi ve sonrasında mahkeme sonucuna uymayarak katilleri teslim etmemesi” diyen Colani, daha önce Nurettin Zengi Hareketi’nin de HTŞ içinde yer aldığını hatırlatarak, “Zengi Hareketi geçmişte HTŞ çatısı altına girdiği zaman içerisinde biz onların askerlerine kendi askerlerimizden daha fazla kıymet verdik” ifadelerini kullandı.

Zengi Hareketi’nin diğer ÖSO gruplarının baskısıyla HTŞ’den ayrıldığını ileri süren Colani, “HTŞ’nin dış güçler tarafından bombalanıp yok edileceğine inanıyorlardı” dedi.

“Silahlı güçler siyasete karışmamalı”

Silahlı grupların siyasi yönetime karışmaması gerektiğini söyleyen Colani, "En güzel çözüm özgür tüm grupları bölgelerin yönetiminden azletmek ve idareyi sivil ve akademisyenlerden olan yeterli düzeydeki kimselere teslim etmektir. Özgür bölgelerde bu kimseler çokça bulunmaktadır" şeklinde konuştu.

“PKK ortadan kaldırılmalı”

Colani, Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna yönelik olası operasyona yönelik de konuştu. PKK'nın ortadan kaldırılması gerektiğini savunan Colani, "PKK bu devrimin düşmanıdır ve Sünni Araplardan büyük bir kesimin yaşadığı bölgeleri işgal etmiştir. Orada yaşayanlar bizim aşiretlerimizdir. Onların evlatları bizimle birlikte savaşmaktadır. PKK'nın ortadan kaldırılmasının zorunlu olduğunu düşünüyoruz. Bizler Fırat'ın doğu bölgesinin özgürleştirilmesi taraftarıyız" ifadelerini kullandı.

Rusya ve Esad rejiminin, İdlib’e yönelik saldırıda HTŞ’yi bahana edeceği iddiasına karşı çıkan Colani şunları söyledi:

"Rus ve İranlı düşmanlar herhangi bir bölgeye girmek için bir delile ihtiyaç duymamaktadır. Dera, Guta ve Humus'a Tahrir el Şam hakim değildi, bilakis buralar ılımlı olarak adlandırılan grupların kontrolü altındaydı. Biz bu devrimin bir parçasıyız, devrimin tümü biz değiliz, bilakis sadece onun yapılarından biriyiz. İnsanların boyunlarına musallat olmayı da istemiyoruz. Bizi ilgilendiren, doğru yol üzere olmak, Allah'ın şeriatı altında çalışmak, özgür bölgeleri insanların kendilerine layık ve uygun koşullarda yaşayabilecekleri doğru bir şekilde yapılandırmaktır."

Türkiye “terör örgütü” ilan etti

HTŞ, Türkiye tarafından Ağustos 2018’den bu yana “terör örgütü” olarak kabul ediliyor. El-Kaide’nin Suriye yapılanması Nusra Cephesi, 2016’da kendini feshettiğini ve El-Kaide’den koptuğunu açıklamış ve ismini Şam’ın Fethi Cephesi olarak değiştirmişti. Bu örgüt daha sonra başka örgütlerle bir araya gelerek HTŞ’yi oluşturdu. 

DAHA FAZLA HABER OKU