Tunus'un yeni cumhurbaşkanı Kays Said oyların yüzde 76’sını aldı

Tunus'ta düzenlenen cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turunu bağımsız aday Kays Said açık farkla kazandı. Oyların 76,9'ünü alan Said, ‘Herkes rahat olsun, tüm yüküyle, emaneti ve görevi samimiyetle taşıyacağım’ dedi

Fotoğraf: AFP 

Tunus’ta ikinci tura kalan cumhurbaşkanlığı seçiminin sonuçları belli oldu. Resmi olmayan sonuçlara göre bağısız aday Kays Said ülkenin yeni cumhurbaşkanı seçildi.  Emrhod Kamuoyu Araştırma Şirketinin yayınladığı sandık çıkış anketine göre, bağımsız aday anayasa profesörü Kays Said oyların yüzde 76,9'ünü alırken, rakibi medya patronu Nebil el-Karvi'nin ol oranı ise 23,1'de kaldı.

Sonuçların açıklanmasının ardından bir basın toplantısı düzenleyen Said seçmenlere teşekkür etti.

5210763402671378.JPG
Tunus'un yeni Cumhurbaşkanı Kays Said zaferini bayrağı öperek kutladı / Fotoğraf: AFP 

 

Tunuslulara ‘Herkes rahat olsun, tüm yüküyle, emaneti ve görevi samimiyetle taşıyacağım’ diye seslenen Said, şunları söyledi:

Devlet, kanunları ve uluslararası yükümlülükleriyle devam edecektir. Tarihte yeni bir merhaleye giriyoruz ve kararlılığımızla tüm zorlukları ortadan kaldıracağız. Cezayir ilk yurt dışı durağım olacak. Libya'yı da ziyaret etmeyi temenni ederim. Filistin'in evlatlarına selamlarımı iletirim.

Tunus devrimi bir insanlık devrimidir. Arap dünyası ve İslam ümmetindeki her yerde bulunan kardeşlerimize ve dünyadaki tüm özgür insanlara teşekkür ederiz. Halkların birçoğu Tunus'taki özgür insanlardan alışılagelmiş çerçevenin dışında organize gücü konusunda ilham almıştır.
 

Tunus halkının filozofların, siyaset ve toplum bilimcilerin alışık olmadığı bir devrimi gerçekleştirdiğini söyleyen Said, Tunus halkına hitaben "Tüm dünyaya ders verdiniz. Doğal koordinasyon beceriniz ve özverili çalışmanızla dünyayı şaşkına çevirdiniz" şeklinde konuştu.

İlk yurt dışı ziyaretini Cezayir’e gerçekleştireceğini belirten Said, Libya'yı da ziyaret etmeyi istedğini aktardı. Said, teşekkür konuşmasında Filistin'e de selam söyledi.

Resmi sonuçlar 16 Ekim'de

Tunuslu Emrhod Kamuoyu Araştırma Şirketinin yayınladığı sandık çıkış anketine göre, bağımsız aday anayasa profesörü Kays Said oyların yüzde 76,9'ünü alarak ülkenin yeni cumhurbaşkanı seçildi.

Diğer aday medya patronu Nebil el-Karvi'nin ise oyların yüzde 23,1'ini aldığı belirtildi. Seçimlere katılımı oranını yüzde 57,8 olarak açıklayan Tunus Yüksek Seçim Komisyonu’nun resmi sonuçları 16 Ekim'e kadar açıklaması gerekiyor.

İttifak kurmayı da, devlet yardımını da reddetti

Tunus'un Nabil vilayetine bağlı Beni Hiyar kentinde 1958'de doğan Said, hukuk eğitimi gördü. Üniversitede anayasa hukuku ve uluslararası hukuk alanında dersler veren ve akademik çalışmalar yapan Said, 1989-90 yıllarında Arap Birliğine hukuki danışmanlık hizmeti verdi.

Arap dünyasının en demokratik anayasası olarak tanımlanan ve 2014'te yürürlüğe giren Tunus Anayasası'nının da mimarlarından olan Said, seçim kampanyasında devletin adaylara verdiği kampanya ödeneğini reddetti. Said tüm çağrılara rağmen başka bir parti ile ittifak kurmayı da kabul etmedi.

 Kays Said, 15 Eylül'deki cumhurbaşkanı seçiminin birinci turunda oyların yüzde 18,4'ünü alarak birinci olmuştu. 61 yaşındaki Kays Said, seçimlerde kampanya düzenlemedi ve poster, afiş kullanmadı.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU