Filistinli örgütler Barış Pınarı Harekatı için ne dedi?

Hamas İsrail'in Türkiye'yi karalama kampanyasına tepki gösterdi, Gazze Şeridi'ndeki Ulusal ve İslami Güçler Barış Pınarı Harekatı’nı ‘saldırganlık’ ve ‘askeri işgal’ olarak tanımladı

Fotoğraf: Reuters

Gazze Şeridi'ndeki Ulusal ve İslami Güçler, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğundaki Barış Pınarı Harekatı ile ilgili çağrı yaptı.

Operasyonu ‘saldırganlık’ ve ‘askeri işgal’ olarak niteleyen Ulusal ve İslami Güçler, operasyona son verilmesi yönünde açıklama yaptı.

Ulusal ve İslami Güçler ayrıca Suriye ile Türkiye arasında diyalog kurulmasının yanı sıra Arap ülkeleri ve İslam ümmetini hedef alan projeleri ele almaya çağırdı.

Arap Birliği (AL) ve İslam İşbirliği Teşkilatı’na (İİT) bir an önce harekete geçme çağrısında bulunan Ulusal ve İslami Güçler, Suriye’nin toprak bütünlüğüne dikkat çekti:

Toprak bütünlüğünü, bağımsızlığını ve Arap kimliğini korunmak adına Suriye Arap Cumhuriyeti’nin ulusal topraklarındaki egemenliğini yeniden teyit ediyoruz.

Aralarında Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC), Filistin Demokratik Halk Kurtuluş Cephesi (FDKC , Filistin Halk Kurtuluş Cephesi - Genel Komutanlık (FHKC-GK), Filistin Ulusal Kurtuluş Hareketi (Fetih), Filistin Halk Mücadelesi Cephesi (FHMC), Milliyetçi Arap Hareketi (MAH) gibi örgütlerin de bulunduğu Ulusal ve İslami Güçler; ABD’nin öne sürdüğü ve bölgede güvenlik ve bölgesel barış için tehdit oluşturan, bölünmelere neden olabilecek Yüzyılın Anlaşması planını başarıya ulaştıracak bir geçiş kapısı olan Suriye'nin, istikrarı ve toprak bütünlüğünün korunması gerektiğinin altını çizdi.

Hamas: İsrail’in Türkiye aleyhinde yürüttüğü karalama kampanyası kabul edilemez

Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri ise Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "İsrail'in Türkiye aleyhinde yürüttüğü karalama kampanyası küstahça ve kabul edilemez. İsrail hep düşman olarak kalacaktır, Türkiye ise tüm dünyadaki Müslümanların kalplerinin buluştuğu noktadadır." ifadelerini kullandı.

İsrail Başbakanı Netanyahu, Twitter'dan paylaşımda, Türkiye'nin Suriye'deki Kürt bölgelerini işgal ettiğini iddia etmişti.

Filistinli Alimler Heyeti'nden Arap Birliği'ne tepki

Yurt Dışındaki Filistinli Alimler Heyeti ise Arap Birliği'nin, Türkiye'nin gerçekleştirdiği Barış Pınarı Harekatı'nı kınamasına tepki gösterdi.

Heyet, Türkiye'nin güney sınırında oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek ve bölgeye barış ve huzur getirmek amacıyla başlattığı Barış Pınarı Harekatı hakkında Arap Birliği'nin takındığı tavra ilişkin yazılı açıklama yaptı.

"Türkiye'nin silahlı gruplara karşı kendi güvenliğini korumak için başlattığı bu operasyonu tüm diğer Müslümanlar gibi takip ediyoruz." ifadesine yer verilen açıklamada, Arap Birliği'nin, Türkiye'yi ve harekatı kınamak için aceleci davrandığı aktarıldı.

Arap Birliği'nin, Suriye'nin, ABD gibi bazı ülkelerin askeri işgallerine maruz kalması karşısında sessiz kaldığı belirtilen açıklamada, "Arap Birliği daha önce, Suriye topraklarına yönelik yüzlerce hava saldırısını bir kabir sessizliğinde izledi. Ancak bugün, milyonlarca Suriyeli kardeşimizin geri dönebileceği güvenli bir bölge oluşturmak ve silahlı grupların saldırılarını engellemek amacıyla başlatılan Barış Pınarı Harekatı'nı kınamak için mezarından kalktığını görüyoruz." ifadeleri kullanıldı.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

 

DAHA FAZLA HABER OKU