Samanyolu, etrafındaki küçük galaksilerden gaz çalmış

Hubble Teleskopu'nda çalışan astronomlar gaz bulutlarını takip etmek için galaksiler arası "parmak izlerini" kullandı

Galaksideki gazın giriş çıkışını gözlemlemek için Hubble Uzay Teleskopu kullanıldı (YouTube)

Samanyolu Galaksisi'ne akan fazladan gazın kaynakları belirsizliğini koruyor. Ancak bilim insanları Samanyolu'nun, galaksimizin yerçekimine kapılarak kaynaklarından sıyrılan ve yakınlardaki küçük galaksilere ait gazı kullandığını, yani o galaksilerin "bankadaki birikimlerini" çaldığını düşünüyor.

Süpernova ya da yıldız rüzgarları, yıldızların atmosferindeki parçacıkları uzaklaştırıp gazın galaksiden atılmasına neden oluyor. Ancak bu gaz geri dönüyor ve yeni yıldızların oluşumuna katılarak yeniden kullanılıyor.

Hakemli bilim dergisi The Astrophysical Journal'da yayımlanan yeni bir çalışamaya göre, Samanyolu muhtemelen başka bir yerden çektiği fazladan gazı biriktiriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Makalenin NASA'ya konuşan başyazarı Andrew Fox, Baltimore'daki Uzay Teleskopu Bilim Enstitüsü'ndeki ekibin Samanyolu'nun "dengeli bir bütçeye" sahip olmasını bekleyerek çalışmaya başladığını ancak galaksiden çıkan gazın daha fazlasının döndüğünü keşfettiğini söyledi.

Ekip, gazın içeri ve dışarı akışını incelemek üzere Hubble Uzay Teleskopu'nun Kozmik Kökenler Spektrografı'ndan elde edilen 10 yıllık veriyi analiz etti.

Önceden, astronomlar, neyin içeri girdiğini ve neyin dışarı çıktığını nasıl ölçeceklerini bilmiyordu. Galaksinin gaz bulutları görünmez olduğu için, ekip onları bulmak amacıyla kuasarlardan (uzak galaksilerin parlak, enerji yüklü çekirdekleri) gelen ışığı kullandı.

Bahsedilen gaz bulutları kuasarlardan gelen ışığın bir kısmını emdiği ve "parmak izleri" bıraktığı için ekip bunları takip edebildi. Bir gaz bulutunun rengi, ekibe, kırmızıya kayıyorsa uzaklaştığını, maviye kayıyorsa yakınlaştığını gösterdi.

NASA'nın haberine göre gelecekteki ilgili araştırmalar, fazladan gazın kaynağını ve diğer galaksilerde de benzer aktarımlar olup olmadığını araştıracak.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU