Uganda, eşcinsellerin ölüm cezasına çarptırılmasının önünü açacak yasa tasarısını meclise getiriyor

Aktivistler yasanın, LGBT+ bireylere yönelik şiddetin artmasına neden olabileceği yönünde uyarıyor

Ugandalı erkekler "LGBT+ (Uganda'da Kuchu diye bilinir) soykırımını sona erdirmek için el ele" yazılı bir gökkuşağı bayrağı taşıyor (Isaac Kasamani / AFP) 

Uganda'da halk arasında "Eşcinselleri Öldürün" yasası olarak bilinen tasarı, 5 yıl önce teknik gerekçelerle iptal edilmişti fakat perşembe günü hükümet yasayı birkaç hafta içinde tekrar gündeme getirmeyi planladığını duyurdu.

Hükümet yasanın doğu Afrika ülkesinde “doğal olmayan cinsel ilişkilerde” görülen artışı kontrol altına alacağını söyledi.

Thomson Reuters Vakfı'na konuşan ülkenin Ahlak ve Erdem Bakanı Simon Lokodo, “Eşcinsellik Ugandalılar için doğal değil, fakat gay'lerin okullarda, özellikle de gençler arasında insanların o şekilde doğduğu yalanını yayarak kazandığı kişi sayısı çok arttı. Mevcut ceza yasamız sınırlı. Yalnızca eylemi suçlu buluyor. Özendirme ve insan kazanma faaliyetlerinde yer alanların da cezalandırılacağının altını net bir şekilde çizmek istiyoruz. Bu ağır suçları işleyenlere idam cezası verilecek" dedi.

Lokodo, ülkenin cumhurbaşkanı Yoweri Museveni'nin de desteğini alan tasarının gelecek haftalarda mecliste tekrar gündeme getirileceğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Lokodo'ya göre yasanın yıl sonundan önce oylanması bekleniyor.

Bakan, tasarının geçmesi için gereken sayıyı, mevcut vekillerin üçte ikisinin desteğini alacağı konusunda iyimser. Lokodo, yasa yeniden tartışılmaya açılmadan önce hükümetin lobi faaliyetleri yürüttüğünü söyledi.

Uganda anayasa mahkemesi, barındırdığı idam cezası nedeniyle daha önce “Eşcinselleri Öldür” yasası olarak bilinen tasarıyı 2014 yılında teknik nedenlerle bozmuştu.

Uganda, önceki yasanın Museveni tarafından imzalandığı 2014'te geniş çaplı bir uluslararası tepkiyle karşı karşıya kalmıştı.

ABD yardımları azaltmış, vize kısıtlamaları getirmiş ve askeri tatbikatları iptal etmişti. Dünya Bankası, İsveç, Norveç, Danimarka ve Hollanda da yardımları askıya almış veya başka yerlere yönlendirmişti.

Lokodo, Uganda'nın herhangi bir olumsuz yanıta hazır olduğunu söyledi. Ahlak ve Erdem Bakanı “Böyle bir kaygımız var. Ama hazırız. Şantajı sevmiyoruz. Bunun bütçe ve yönetişim konusundaki destekçilerimizi rahatsız edeceğini bildiğimiz gibi, bize yabancı bir kültürü empoze etmek isteyenlerin önünde de başımızı eğip çekilemeyiz” diye konuştu.

Britanya sömürge yasası uyarınca Uganda'da eşcinsel ilişki, ömür boyu hapis cezasına çarptırılabilir.

 

 

Aktivistler yeni tasarının şiddeti artırma riski taşıdığı konusunda uyardı ve LGBT+ örgütlerinin bir ittifakı olan Uganda Cinsel Azınlıkları'ndan Pepe Julian Onziema üyelerinin endişeli olduğunu söyledi.

Onziema, “Yasa, tartışmaya açıldığı geçen sefer, homofobik duyguları ve nefret suçlarını artırmıştı. Yüzlerce LGBT+ birey ülkeyi mülteci olarak terk etmek zorunda kalmıştı ve bu yasa yürürlüğe girerse devamı da gelecek. Bu yasa cinsel azınlıkları desteklemek ve korumak bir yana, bizleri yalnızca LGBT+ haklarını savunduğumuz için suçlu hale getirecek" dedi.

Onziema, bu yıl Uganda'da gerçekleştirilen homofobik saldırılarda üç eşcinsel erkeğin ve bir transseksüel kadının öldürüldüğünü, son olarak da geçen hafta eşcinsel bir erkeğin sopalarla dövülerek öldürüldüğünü belirtti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/africa

Independent Türkçe için çeviren:  Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU