CHP’ye göre hangi il hangi dertten muzdarip?

CHP tarafından hazırlığı süren “Türkiye’nin Dert Haritası”na göre İstanbul işsizlikten, Ankara Atatürk Orman Çiftliği’nin akibetinden, Bursa kapanan firmalardan, Konya sulanamayan arazilerden dertli. Bütün illerin ortak derdi ise işsizlik

Zonguldak'ta elaman alan Türkiye Taş Kömürü Kurumu'na binlerce kişi başvurmuştu / Fotoğraf: İHA

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi’nin sorumlu olduğu CHP Halkla İlişkiler Birimi tarafından “Türkiye’nin Dert Haritası” adlı bir kitapçık hazırlanıyor.

Henüz tamamlanmayan kitapçığın bir örneği geçen hafta sonu Abant’ta yapılan parti toplantısında milletvekillerine dağıtılarak eksik gördükleri noktaları bildirmeleri istendi.

Gelecek yeni bilgiler ile çalışmaya son hali verildikten sonra basılarak parti örgütlerine dağıtılacak.

81 ilin sorunlarının yer aldığı kitapçıkta en çok Türkiye nüfusunun önemli kısmını barındıran 12 büyükşehrin sorunları dikkat çekti.

dertharitası1.jpg
Görsel: CHP

 

İstanbul dertlerde de birinci!

Türkiye’nin en kalabalık şehri İstanbul, resmi işsizlikte, Suriyeli sığınmacı sayısında, uyuşturucu suçlarında, intiharlarda ve iş kazalarında birinci.

363 bin 189 kayıtlı işsizin bulunduğu İstanbul, kız çocuğu evlilikleri ile doğum yapan çocuk sayısında ikinci sırada sırada yer alıyor.

Ankara’nın derdi Atatürk Orman Çiftliği

Kitapçığa göre kayıtlı işsiz sayısının 150 bin 956 olduğu Ankara’da Atatürk Orman Çiftliği’nin talan edildiği iddiası en önemli sorun olarak görülüyor.

Kız çocuğu evliliklerinde altıncı, doğum yapan çocuk sayısında ise dokuzuncu sırada olan Ankara, uyuşturucu suçlarında dördüncü sırada.

İzmirli’nin derdi de işsizlik

120 bin 720 kayıtlı işsiz ile İzmir’de işsizlik sorunundan muzdarip. İş kazaları da İzmir’in sorunları arasında. İş kazalarında ikinci, iş kazası ölümlerinde dördüncü sırada.

Bursa’nın derdi kapanan firmalar

Türkiye’nin önemli sanayi ve ticaret merkezlerinden olan Bursa’nın dert sıralamasında kapanan firmalar ilk sırada. 83 bin 31 kayıtlı işsizin olduğu Bursa, suça sürüklenen çocuk sayısında dördüncü, uyuşturucu suçlarında sekizinci sırada.

Turizm merkezi Antalya’da da işsizlik derdi

Kitapçığa göre Türkiye’nin turizm kenti Antalya ise Tekel Başmüdürlüğü ve Sümerbank Dokuma Fabrikası’nın kapatılmasıyla artan kayıtlı işsizlik derdiyle uğraşıyor. Kentte resmi kayıtlı işsiz sayısı 109 bin 267.

Fabrikaların kapanması Adanalı’nın da sorunu

Kentteki 55 fabrikanın kapatılmasıyla 80 bin 963 kişiye ulaşan kayıtlı işsizlik Adana’da en ciddi dert olarak görülürken çarpık kentleşme ve tarım arazilerinin imara açılması da Adanalı’nın canını sıkan dertler arasında ilk sırada geliyor.

Türkiye’nin tahıl ambarı Konya’da sulama sorunu

Türkiye’nin coğrafi olarak en büyük ili olan ve ülkenin tahıl ihtiyacını büyük ölçüde karşılayan Konya’da tarım alanlarında yaşanan sulama sorunu ilk sırada çözüm bekliyor. Yine şeker fabrikasının özelleştirilmesi de Konya’da dert olarak görülüyor.

Çocuk annelerde Şanlıurfa birinci

Geleneklerin güçlü olduğu Şanlıurfa’da işsizlik oranı da yüzde 17.3. Suriyelilerin yoğun olarak yaşadığı dördüncü kent olan Şanlıurfa, doğum yapan çocuk sayısında birinci sırada. Kız çocuğu evliliklerinde ise üçüncü sırada

Gaziantep’de IŞİD tehditi

Kitapçığa göre Gaziantep’te artan sığınmacı sorunuyla birlikte yükselen IŞİD tehditinin en önemli sorun olduğu iddia edildi.

Sığınmacıların ucuz işgücü olarak çalıştırılmasıyla kentteki işsiz sayısı 62 bin 195’e ulaştı. Çocuk anneler sorunu da önemli bir dert. Doğum yapan çocuk sayısında üçüncü sırada.

Kocaeli işsizlikten ve iş kazalarından dertli

Kayıtlı işsiz sayısının 56 bin 95 olduğu Kocaeli’nde önemli sorunlar arasında sığınmacı sayısının artması görülüyor. Sanayi merkezi olan Kocaeli, iş kazalarında beşinci, iş kazası ölümlerinde yedinci sırada.

Mersin’de nükleer santral inşaatı sorun olarak görülüyor

Bu sorun dışında işsiz sayısının yoğun olduğu Mersin suça sürüklenen çocuk sayısı bakımından dokuz, uyuşturucu suçlarında ise yedinci sırada.

Diyarbakır’ın derdi terör ve asayiş

71 bin 303 kayıtlı işsizin olduğu kentte Diyarbakır’da terör ve asayiş sorununun yanısıra Dicle Nehri’nin OSB nedeniyle kirlenmesi, meraların bilinçsiz kullanımı gibi çevre sorunları bulunuyor.

akkuş.jpg
Gamze Akkuş İlgezdi / Fotoğraf: İHA

 

İlgezdi: Dertli bir ülkeyiz

Kitapçıkla ilgili görüşüne başvurduğumuz CHP Genel Başkan Yardımcısı İlgezdi, çalışmayı siyasi bir amaçla hazırlamadığını söyledi.

Halkın sesine kulak verdim. Oradaki partili vatandaşlarımıza da sorarak her ilin gerçek sorunlarını anlamaya çalıştık. İŞKUR, Adalet Bakanlığı, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, SGK ve TÜİK’in verilerinden faydalandık. Ayrıca il başkanlarımızdan ve milletvekillerinden kendi bölgeleriyle ilgili bilgiler istedik. Çalışma Türkiye’nin acı tablosunu ortaya çıkardı. Dertli bir ülkeyiz. Sorunlar düne göre daha çok artmış.  Bu sorunlar hepimizin ortak sorunu. Sorunları bilirsek çözüm bulmak da mümkün olur. Vatandaşın feryadına kulak veren herkes bu rapordan kendine pay çıkarabilir.

İlgezdi, çalışmanın eksiklerin tamamlanmasının ardından önümüzdeki haftalarda kamuoyuyla da paylaşılacağını belirtti

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU