Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy: Trump bana şantaj yapmadı

Vladimir Zelenskiy, Joe Biden’ın oğlunun çalıştığı şirket hakkında ortak bir ABD-Ukrayna soruşturması fikrine açık olduğunu söyledi

Zelenskiy'nin Trump'la 25 Temmuz'da gerçekleştirdiği telefon görüşmesi Trump'ın azil soruşturmasındaki önemli başlıklardan biri (AP)

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy bugün yaptığı açıklamada ABD Başkanı Donald Trump’ın 2020 seçimlerinde karşılaşması en muhtemel rakip olarak gösterilen Joe Biden’ın soruşturulması karşılığında Kiev’e yapılacak askeri yardımın askıya alınması konusunda şantaj yapmadığını belirtti. 

Zelenskiy, 25 Temmuz’da gerçekleştirilen ve Trump’ın azil soruşturmasına neden olan telefon görüşmesinden önce ABD Başkanının askeri yardımı askıya alma kararından haberdar olmadığında ısrar etti. 

Trump’ın Zelenskiy’e, Joe Biden’a soruşturma açılması karşılığında askeri destek önerip önermediği konusu Washington’da yürütülen azil soruşturmasının ana başlıklarından biri.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ukrayna Devlet Başkanının Beyaz Saray’da bir toplantı karşılığında iş birliği yapmaya zorlanıp zorlanmadığı da soruşturmadaki bir diğer önemli başlık.

Zelenskiy, bugün gerçekleştirilen basın toplantısında, “Seçimlere hiçbir şekilde müdahale etmek istemem” dedi. Zelenskiy gelecek yıl yapılacak başkanlık seçimlerinin sonucu ne olursa olsun Ukrayna’nın uluslararası politika açısından ABD kampını desteklemeye devam edeceğini belirtti.

Zelenskiy, telefon görüşmesinin Trump’la bizzat bir görüşmeye yol açağını düşündüğünü ve ABD Başkanının Ukrayna’ya gelmesini istediğini söyledi. Zelenskiy, kendisi açısından “ana sorunun” Beyaz Saray’ın Ukrayna’nın çürümüş ve güvenilmez bir ülke olduğuna yönelik“retoriğini değiştirmeye” ikna etmek olduğunu belirtti. 

Zelenskiy, Trump’la şahsen görüşmek istediğini fakat böyle bir toplantı için uygun koşulların olmadığını söyledi. Trump’la daha önce pek çok telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini belirten Ukraynalı lider ABD Başkanıyla ilgili kendisine defalarca yöneltilen sorulara sinirlendiğini söyledi. 

 

Independent Türkçe için derleyen: Esra Güngör

DAHA FAZLA HABER OKU