Afganistan’daki savaşın yıldönümünde Taliban’dan rest: 18 yıl daha savaşmaya hazırız

ABD’ye "Sorunu barışçıl bir şekilde çözerseniz iyi edersiniz" mesajı gönderen Taliban’ın siyasi ofis sözcüsü, "Afganistan bir bataklıktır. Ne kadar hareket ederseniz o kadar çok batağa saplanacaksınız" dedi

ABD yönetimi, Afganistan'daki çatışmaları bitirmek için Taliban'la yaklaşık bir yıldır sürdürdüğü görüşmelere geçen ay son vermişti (Reuters) 

ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri, takvimler 7 Ekim 2001’i gösterdiğinde 11 Eylül saldırılarında teröristlere yardım etmekle suçladığı Taliban hükümetine karşı savaş açmak üzere Afganistan’a girdi. Aradan geçen 18 yılda bu savaş, ABD’nin müdahil olduğu en uzun savaş olarak kayıtlara geçti.

Yürütülen operasyonlar ve yaşanan çatışmalar çok sayıda sivilin yaşamını yitirmesine yol açarken, iktidarı devrilen Taliban örgütü de ülke genelinde saldırılarına devam etti.

Resmi tahminlere göre savaşın başlangıcından bu yana 2 bin 400’den fazla Amerikan askeri öldürüldü, 20 bin kadarı da yaralandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, ocak ayında Davos’ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda yaptığı konuşmada, 2014’te göreve gelmesinden sonra geçen zamanda 45 binden fazla Afgan güvenlik mensubunun öldürüldüğünü söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM) verileri, yalnızca 2017’de 10 binden fazla sivilin öldürüldüğünü ya da yaralandığını ortaya koydu.

Media Line’ın haberine göre, savaşın başlangıcı münasebetiyle bir açıklama yapan Taliban sözcüsü Zebihullah Mücahid, “Bir 18 yıl daha savaşmaya hazırız. ABD’li yetkililer, Afganistan’daki savaşın sona ermesi için tek çözümün, birliklerini bu ülkeden tamamen çekmek olduğunu anlamak zorundadır” dedi.

Sürgünde yaşayan eski generallerden Sadullah Amarkil haber sitesine verdiği röportajda şunları söyledi:

Ülkenin yüzde 60’ından fazlasının denetimi Taliban’ın elinde. Amerikan birliklerinin çoğunun çekildiği 2014’te Afgan ulusu Gani hükümetinin ülkeye güvenlik getireceğine dair epey umutluydu ancak maalesef ki vizyon eksikliği ve iyi bir idareden yoksunluk nedeniyle ABD ve Afgan siyasetçiler konumlarını muhafaza etmede tamamen başarısız oldu.

“Tarih tekerrür edecek, savaşı sürdüreceğiz”

“ABD ve NATO’nun Afgan güvenlik güçlerini profesyonel açıdan eğitmesine ve en yeni silahlarla donatmasına rağmen ABD’nin varlığı olmadan savaşamayacağını” belirten Amarkil ayrıca, ABD’nin 2001’de Afganistan’ın geleceğini tartışmaya Taliban’ı davet etmemiş olmasını “büyük bir hata” diye niteledi.

Tarihin tekerrür edeceğini ifade eden Taliban’ın siyasi ofis sözcüsü Süheyl Şahin ise şöyle konuştu:

Direnmeye devam edeceğiz. (ABD) bunu barışçıl bir şekilde çözerse iyi eder. Büyük bir hata yaptıklarını bir kez daha hatırlatıyorum. Afganistan bir bataklıktır. Ne kadar hareket ederlerse o kadar çok batağa saplanacaklar.

Eski ABD Başkanı Barack Obama, “Sonsuz Özgürlük Operasyonu” (Operation Enduring Freedom) adlı harekata resmi olarak 2014’te son verdi, onun yerine Afgan güvenlik güçlerinin eğitilmesine ve bu birliklere destek verilmesini hedefleyen “Özgürlük Operasyonu’nun Gözcülüğü (Operation Freedom’s Sentinel) harekatını koydu.

Şu an Afgan güçlerini eğitmek ve desteklemek için ABD öncülüğündeki NATO misyonunun parçası olarak Afganistan’da 14 bini ABD’li olmak üzere 20 bin kadar yabancı birlik bulunuyor. Amerikalı bazı birliklerse bu ülkede terörle mücadele adı altında operasyonlar gerçekleştiriyor.

Afganistan’ın geleceğine dair ABD’nin bir süredir devam ettirdiği müzakereler geçen ay askıya alınmıştı.

ABD Başkanı Donald Trump, bir ABD askerinin de öldüğü Kabil'deki son saldırıdan dolayı Taliban'la devam eden barış görüşmelerini durdurduğunu, Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani ve bazı Taliban liderlerle Camp David'de yapılması planlanan gizli görüşmelerin iptal edildiğini duyurmuştu.

 

Independent Türkçe için derleyen: Elvide Demirkol

 

DAHA FAZLA HABER OKU