Çavuşoğlu: Erdoğan, Trump’a “Biz harekâtı başlatacağız” dedi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna yönelik olası askeri operasyonuna ilişkin, "Bu, her şeyden önce bizim, BM şartından ve BM Güvenlik Konseyi kararlarından ve uluslararası hukuktan kaynaklanan bir hakkımızdır" dedi

Fotoğraf: AA

Resmi temaslar için Cezayir'de bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, mevkidaşı Sabri Boukadoum ile görüştükten sonra bir basın toplantısı düzenledi. 

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusuna gerçekleştireceği operasyondan önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump arasındaki telefon görüşmesini değerlendiren Çavuşoğlu şunları söyledi:
 

ABD Başkanı Trump buradan çekileceklerini ve burada bir güvenli bölgeyi de birlikte oluşturmak istediklerini söyleyince, ABD ile güvenli bölge konusunda bir müzakere başlattık.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu sürecin ABD'nin Türkiye'yi oyalama süreci olduğunu gördüğünde ABD Başkanı Donald Trump'a "Artık sizinle müzakerelerimizde bir netice alamayacağız, siz bunlara destek vermeye devam ediyorsunuz dolayısıyla biz kendi başımıza bu harekatı başlatacağız" mesajını bizzat ilettik .

 

Çavuşoğlu, Suriye’nin sınır ve toprak bütünlüğünü desteklediklerini belirtirken “Bu bizim BM kararları ve uluslararası hukuktan doğan bir hakkımızdır, harekâtımızı bu çerçevede gerçekleştireceğiz. Uluslararası hukuk çerçevesinde BM, Suriye dâhil bildirimlerde bulunacağız” dedi.

 

Çavuşoğlu, "Bizim tek hedefimiz buradaki teröristler (Suriye'nin kuzeyindeki) ve bu şeklide Suriye'nin sınır bütünlüğüne önemli katkıda bulunacağız" diye konuştu.

Bakan ayrıca Erdoğan’ın Trump ile yaptığı görüşmede “Bu harekâtı başlatacağız” dediğini aktardı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU