Fırat’ın doğusunda onlar da olacak: Milis güçlerden düzenli orduya ÖSO’nun dönüşümü

Suriye İç Savaşı başından bu yana savaşan ÖSO, Fırat Kalkanı ve Zeytindalı Harekatlarının ardından profesyonelliğe adım attı. Yeni operasyonda da ÖSO’ya rol verilecek

Fotoğraf: AA

Beyaz Saray’dan gelen “Güvenli Bölge” açıklamasının ardından Suriye kuzeyine yapılacak operasyonun vakti beklenmeye başlandı.

Adının “Barış Pınarı” olması beklenen harekatta tıpkı Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarında olduğu gibi Özgür Suriye Ordusu da görev alacak. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2011 yılında Suriye'de gösteri yapan halka ateş açmayı reddeden askerler, ordudan firar ederek askeri gruplar kurmaya başlamıştı. Bu dağınık grupların çatı yapılanmasına Özgür Suriye Ordusu ismi verildi.

Savaş boyunca Suriye’nin genelinde kendisini “ÖSO grubu” olarak nitelendiren çok sayıda askeri grup aktif çatışmaların içinde yer aldı. 
 

ÖSO3.jpg
Fotoğraf: AA


Sadece eski askerlerin yer almadığı bu gruplara sivil halktan da katılım oldu ve Suriye İç Savaşı boyunca tam anlamıyla profesyonelliği yakalayamadı.

ABD silah dışında başka destek vermedi

Bazı ÖSO grupları, IŞİD’e karşı kurulan uluslararası askeri koalisyondan çeşitli silah ve mühimmat desteği alsa da ABD’nin YPG’ye verdiği hava desteğini bu gruplara vermemesi IŞİD’e karşı başarılı olmalarının önüne geçti.

ÖSO grupları arasındaki iç çatışmalar ile bazı grupların sivil halkla yaşadıkları sorunlar ÖSO imajını yaraladı.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 2016’da başlattığı Fırat Kalkanı Harekatı öncesi ÖSO gruplarına verilen destek arttırıldı.

Siyasi geçiş sürecinin sonunda Suriye ordusuyla birleştirilmesi hedeflenen ÖSO’nun, bölgedeki operasyonlara etkin destek vermesi isteniyordu ve bunun için de bu yapıların dağınık milis güçler olarak kalması değil profesyonel olarak dönüşmesi gerekiyordu.
 

ÖSO5.jpg
Fotoğraf: AA


ÖSO'nun özel kuvvetleri

Türkiye’nin, Suriye’de yaptığı ilk askeri harekat olan Fırat Kalkanı’na katılan ÖSO gruplarından biri olan Hamza Tümeni, “dönüştürülmek” istenen gruplardan biri.

Geçtiğimiz gün tüm Fırat Kalkanı ile Zeytin Dalı bölgeleri ve İdlib’deki ÖSO grupları, Suriye Geçici Hükümetin Savunma Bakanlığı altında birleşmişti. Birleşen gruplar arasında Hamza Tümeni de vardı.

350 askerle kuruldu, şimdi 6 bin 500 kişi

ÖSO’nun Özel Kuvvetler Birliği olarak dikkat çeken bu tümen muhalif Suriye Milli Ordusu’na bağlı 2. Kolordu bünyesinde. Kolordunun 2. Tümenini bu grup oluşturuyor.

İlk olarak, Fırat Kalkanı Harekatı’nda Dehla köyündeki IŞİD varlığını yönelik operasyonlarıyla dikkat çeken Hamza Tümeni, 2015 yılında 350 askerle kurulmuştu.

Diğer ÖSO gruplarının aksine iç tüzükle yönetilen Hamza Tümeni, savaşçılarına verdiği eğitimlerin ardından birçok mensubunu polis teşkilatında görevlendirdi.

Zeytin Dalı Harekatı’na katılan bu tümenin savaşçı sayısı 6 bin 500’e yükseldi. Tümenin içinde Kürt, Arap ve Türkmen savaşçılar bulunuyor.


 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU