Reuters, YPG’ye dayandırdı: ABD Türkiye sınırındaki bölgelerden çekiliyor

Reuters'ın haberine göre Suriye Demokratik Güçleri, "Kendimizi savunmaktan bir an bile tereddüt etmeyeceğiz" açıklamasını yaptı

Fotoğraf: AA

Beyaz Saray’ın Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna yönelik operasyonuna yeşil ışık yakmasının ardından ana omurgasını YPG’nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’nden (SDG) açıklama geldi.

Reuters haber ajansının aktardığına göre SDG’den yapılan açıklamada ABD güçlerinin “kendilerine verdiği sözleri yerine getirmeden Türkiye sınırındaki bölgeden çekildiğini” ifade edildi.

"Türkiye, kuzey ve doğu Suriye'de işgale hazırlanıyor" denilen SDG açıklamasında ABD'nin bölgeden çekilmesinin IŞİD'e karşı mücadelede negatif etkisi olacağı söylendi. 

SDG’nin açıklamasında “Türkiye’nin Suriye kuzeyine düzenleyeceği operasyonda kendilerini savunmaktan bir an bile tereddüt etmeyecekleri” belirtildi.

ABD'li yetkili: İki gözlem noktası boşaltıldı

Yine Reuters’a konuşan ABD’li bir yetkili, SDG’yi hiçbir yerde Türkiye’nin saldırılarından korumayacağını bu sabah SDG’ye ilettiğini belirtti. Yetkili ayrıca ABD güçlerinin Türkiye sınırı boyunca Suriye'nin kuzeydoğusundaki Tel Abyad ve Resülayn'da iki gözlem noktasını boşalttığını söyledi. Yetkilinin verdiği bilgiye göre Suriye'nin kuzeydoğusundaki diğer ABD güçleri şimdilik mevzilerini koruyor.

Türk yetkili: Bir haftayı bulabilir

Reuters'a konuşan üst düzey bir Türk yetkili de operasyonun sahadaki değişikliklere göre her an olabileceğini belirtti. Türkiye'nin güvenliğini riske sokacak bir gelişme olduğunda buna doğrudan müdahale edeceğini belirten yetkili, şunları söyledi:

Ancak her hangi bir kaza yaşanmaması için Türkiye'nin ABD askerlerinin operasyon bölgesinden çekilmesini beklemesi de kuvvetle muhtemel. Bu sürenin bir haftayı bulabileceği söylenebilir.

Yetkili ayrıca Türkiye'nin ABD askerlerinin operasyon bölgesinden çekilmesini beklemesinin de kuvvetle muhtemel olduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün ABD Başkanı Donald Trump ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirmişti.

Görüşmenin ardından bu sabah Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna düzenleyeceği operasyonu ABD’nin desteklemeyeceği ve dahil olmayacağı belirtilmişti.

ABD’nin IŞİD’e karşı zafer kazandığı bölgelerde olmayacağı ifade edilirken, Washington’ın iki yıldır bölgede yakaladığı IŞİD üyelerini Türkiye’nin sorumluluğuna vereceği ifade edildi.

Erdoğan, cumartesi günü yaptığı açıklamada, Fırat'ın doğusuna operasyon için hazırlıkların tamamlandığını söylemiş, güvenli bölge ile ilgili olarak da Suriye'de güvenli bölge planlarının da 'Suriyelilerin eve dönüşü için en makul ve insani yol' olduğunu aktarmıştı. 

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU