Medvedev: Rusya, Küba’nın petrol temin etmesinin bir yolunu bulacak

Kübalı yetkililer, Venezuela lideri Maduro’ya verdikleri destek sonrası ABD yaptırımlarının ülkeyi zor durumda bıraktığını söylüyor

Rusya Başbakanı Medvedev, Küba ziyareti sırasında Boca de Jaruco'da bir petrol kuyusunun resmi açılışını yaptı (AFP)

Latin Amerika ziyaretine çıkan Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev’den Küba’yla ilgili açıklamalar geldi.

Russia 1 TV’ye konuşan Medvedev, ülkesinin Küba’nın petrol temin etmesine yardımcı olmanın bir yolunu bulacağını söyledi.

Televizyon sunucusunun Rus savaş gemilerinin Küba’ya petrol taşıyacak tankerlere eşlik edip etmeyeceği yönündeki sorusu üzerine Medvedev “Öyle sanıyorum ki Küba’nın petrol ve petrol ürünleri tedarik etmesine yardımcı olmak için başka yollar bulacağız. Bu konuyu görüştük ve Küba’ya enerji tedariki için bir çalışma planı ortaya koymaya karar verdik. Buna geleneksel enerji kaynakları, hidrokarbonlar ve mevcut bazı fırsatlar da dahil” diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Reuters’ın haberindeyse, Medvedev'in ziyareti sırasında Küba’nın enerji sektörünün gelişmesine yardım sözünü verdiği ancak bu ülkenin daha zorlu ABD yaptırımları sonrasında felce uğrayan yakıt kıtlıklarından kurtulmasını sağlamak için herhangi bir kısa vadeli önlem açıklamadığı belirtildi.

Kübalı yetkililer 11 Eylül’de yaptıkları açıklamada, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya verdikleri destek sonrası ABD’nin getirdiği yaptırımlardan dolayı ülkelerinin yeterince petrol ve dizel yakıt temin edemediğini duyurmuştu.

Medvedev’in ziyareti öncesi bölge basınında yer alan haberlerde, söz konusu temaslarda iki ülke arasında ekonomi, ticaret, enerji, ulaştırma, kültür, yatırım ve insan kaynakları alanlarındaki mevcut ilişkilerin de ele alınacağı belirtilmişti.

 

 

Rusya'nın Çin, İspanya, Venezuela ve Kanada’yla birlikte Küba'nın önemli ticari ortakları arasında yer aldığı vurgulanan haberlerde, Küba'nın bu ülkeden 75 adet lokomotif satın aldığı kaydedilmişti.

Ayrıca Küba'nın günde 42 bin varil petrol ürettiği ve ihtiyacı olan 62 bin varil petrolü, Rusya ve Venezuela'dan sağlamaya çalıştığı da ifade edilmişti.

Ajanslardan da yararlanılmıştır

 

DAHA FAZLA HABER OKU