Kılıçdaroğlu: Türkiye'de parti devleti var, kavga ise rant yüzünden

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin Bolu Abant'ta düzenlediği toplantının kapanışında konuştu

Fotoğraf: AA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin  Bolu Abant'ta düzenlediği CHP 27. Dönem 2. Çalaşma ve Değerlendirme Toplantısı'nın kapanışında konuştu.

Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin parti devleti tarafından yönetildiğini söyledi, ülkenin 17 yıl içinde refah toplumu haline gelemediğini belirtti: 

Türkiye'de parti devleti var. Her şeyi 1 kişi belirliyor.  Kurumların başına 1 kişinin istediği adamı getiriyorsunuz o 1 kişinin istediği sonuçları ilan etmesini istiyorsunuz. (...) 17 yıldır ülkeyi tek başına yöneten bir siyasi parti var. İstediği kararı alıyor, yasayı çıkarıyor, kararnameyi çıkartıyor. İstediği kişiyi görevden alıyor, atıyor. 17 yılda refah toplumu haline gelemedik. Neden üniversite mezunları işsiz, neden çocuklar yatağa aç giriyor, neden çiftçilerimiz geçinemiyor? Bunu birilerinin sorması lazım. Siz toplumu liyakata göre değil sadakata göre yönetirseniz parti devleti ortaya çıkar.

"Devlet bildiğimiz devlet olmaktan çıktı" 

Kılıçdaroğlu "Devlet bizim anladığımız devlet olmaktan çıktı. 'Halkı kandıracaksınız' diyor. Vatandaşın cebindeki para belli, geçinemediği ortada. Bunlar ortadayken asgari ücret 2020 lira. Açlık sınırı 2059 lira. Bütün asgari ücretliler açlık sınırının altında maaş alıyor. Önümüzdeki ay asgari ücretten yapılan kesinti artacak" diye konuştu.

CHP lideri Türkiye'de rant üzerinden bir kavganın olduğunu söyledi: 

Asgari ücretli vergi verecek ama saraydakilere kimse dokunmayacak. Saray sosyetesinin ayrı özelliği var. Hanedan devleti; Kayınpederler, damatlar orada... Pelikan grubu var! Ama hepsinin cebi dolu. Türk lirası değil Amerikan doları var. Kavga rant üzerinden. (...)  Damada her türlü yetki verildi. Devletin hazinesi devredildi. Dünyanın hangi ülkesinde devletin hazinesi damada teslim edildi? Hanedan devletiyiz. Damat güven vermiyor. Her türlü ekonomik program açıkladı. Rakamlar tutmuyor.

"Cumhuriyet ve demokrasi birbirinden ayrılamaz"

Şu soruyu hep beraber siyasi görüşü ne olursa olsun bütün vatandaşların birbirne sorması lazım: Cumhuriyeti kurduk, demokrasiyi geliştirmek için elimizden geleni yaptık. Ayırmıyorum cumhuriyeti ve demokrasiyi. Koruyor muyuz? Hayır tam tersine yeni barajlar geldi. Kararlıyız bütün engelleri kaldırmak adına.

"Enflasyonun yüzde 9 ilanı sadece parti devletinde olur"

CHP lideri TÜİK'in açıkladığı yüzde 9'luk enflasyon oranını da eleştirdi:

Enflasyonun yüzde 9 ilan edilmesi ancak parti devletinde olur. Vatandaş görüyor, nasıl olur da yüzde 9 olur. Cebinden çıkan paraya bakıyor aldığı ürüne bakıyor. Devlet benim istediğim gibi rakamlar üreteceksiniz diyor. Önümüzdeki aylarda asgari ücretten kesilen vergi dilim arttığı için daha da artacak. Asgari ücretli vergi verecek ve Saray’daki beylere kimse dokunamayacak. Hepsinin cebi dolar dolu, kavga rant üzerinden çıkıyor. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU