İtalya’da göçün konuşulduğu toplantı masasına, azılı insan kaçakçısının da oturduğu ortaya çıktı

Abdurrahman Milad, istihbarat görevlileri ve Libyalı sahil güvenlik yetkililerinin katıldığı görüşmede “bir lider” olarak takdim edilmiş

Milad’ın Libya’nın kuzeybatısındaki Zaviye bölgesinde bir suç örgütünün liderliğini yaptığı düşünülüyor (Avvenire)

Dünyanın en azılı insan kaçakçılarından birinin, Libya’dan gelen göçmen akışını kontrol etmek üzere İtalya'da istihbarat yetkililerinin de katılımıyla düzenlenen bir toplantıya katıldığı anlaşıldı.

Sicilya’nın Cara di Mineo bölgesinde 2017’de gerçekleşen toplantıya İtalyan yetkililerin yanı sıra Libya Sahil Güvenlik heyeti de katılmıştı. Masada oturanlar arasında, “Bija” olarak bilinen Abdurrahman Milad adlı insan kaçakçısının da olduğuysa daha yeni ortaya çıktı.

İtalyan gazetesi Avvenire cuma günü paylaştığı haberinde, Milad’ın toplantıya katıldığını belgeledi.

Birleşmiş Milletler’in (BM) Haziran 2017’de yayımladığı bir raporda Milad, denizin ortasında göçmenlere ateş açmakla ve onlarca kişinin boğulmasıyla suçlanan, kana susamış bir insan kaçakçısı olarak nitelendirilmişti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İtalya’da Şubat 2017’de İçişleri Bakanlığı koltuğunda oturan Marco Minniti, Libya’da BM’nin meşru saydığı Feyyaz Serrac hükümetiyle, Libyalı sahil güvenlik birimleriyle İtalyanlar arasında işbirliğini yeni bir seviyeye taşıyan memorandum imzalamıştı.

Tartışmalara yol açan anlaşma, Libya Sahil Güvenlik birimlerini botlar içinde yolculuk eden göçmenleri engelleme ve bu kişileri Libya’ya geri getirme konusunda yetkilendirmişti. Yardım kuruluşlarıysa göçmenlerin ve mültecilerin işkence ve suistimale maruz kaldığını bildirmişti.

Toplantıya katılanlardan temin ettiği fotoğrafı paylaşan Avvenire gazetesinin haberinde, İtalya’ya geçiş izni alan Milad’ın, uluslararası yardım kuruluşlarının Kuzey Afrikalı heyetlerinin de iştirak ettiği toplantıya katıldığı belirtildi.

BM’nin hakkında ciddi uyarılarda bulunduğu Abdurrahman Milad, toplantıda “Libya Sahil Güvenlik kurumunun bir lideri” olarak takdim edildi.

Dahası, Cara di Mineo’da toplantının yapıldığı gün birçok göçmenin Milad’ın kim olduğunu fark ettiği de kaydedildi.

 

Kaçakçı.jpg

Abdurrahman Milad (Avvenire)

 

Gazeteye konuşan kaynaklara göre Milad’ın o gün İtalyan yetkililerden, göçmenlerin Libya’ya kabulünün üstesinden gelebilmek için fon talebinde bulunduğu belirtildi.

Haberi hazırlayan Avvenire muhabiri, İngiliz Guardian gazetesine yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Libya Sahil Güvenlik birimiyle İtalyan hükümeti arasındaki anlaşmaya dair akıllarda her zaman soru işareti vardı. Geçmişte zaten Libya Sahil Güvenlik kuruluşunun içine insan kaçakçılarının sızdığına dair iddialar konuşuluyordu. İtalyan istihbaratının Bija’nın kimliğinden haberdar olmaması çok garip. Kafalarının karışmış olduğuna inanmak hayli güç.

Sicilyalı güvenlik güçleri, geçen yıl eylül ayında Libya’da bir göçmen gözaltı merkezinde onlarca kişiye tecavüz etmek ve işkence uygulamak iddialarıyla üç kişiyi tutuklamıştı.

 

Independent Türkçe için derleyen: Elvide Demirkol

 

DAHA FAZLA HABER OKU