Facebook: Birleşik Krallık ve ABD arasındaki veri paylaşım anlaşması, kullanıcı gizliliğine zarar vermeyecek

Çocuk güvenliği savunucusu, “Facebook'un suçlulara karanlıkta saklanmaları için bir yöntem sağlamayı tercih etmesi tam anlamıyla skandal” dedi

(Nicepik)

Birleşik Krallık (BK) ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasında yapılan tarihi veri paylaşım anlaşması, kanun uygulayıcıların teknoloji şirketlerinden suçlulara ilişkin verilere erişim talep edebilmesini sağlayacak. Facebook, bu anlaşmanın Whatsapp ve diğer uygulamalarda "arka kapılar" açıp, milyarlarca kullanıcının gizliliğini ihlal etmeyeceğini açıkladı.

BK-ABD Karşılıklı Veri Paylaşımı Anlaşması, teröristler ve çocuk istismarcıları gibi ciddi suçluları hedefliyor ve BK içişleri bakanı Priti Patel'e göre anlaşma, bu tür suçlarla ilgili soruşturmaları "çarpıcı biçimde hızlandıracak."

“Teröristler ve pedofiller; nefret söylemlerini yaymak, vatandaşlarımıza yönelik saldırılar planlamak ve en savunmasız olanları hedef almak için internetten istifade etmeye devam ediyor" diyen Patel sözlerine şöyle devam etti:

İçişleri bakanı olarak onları durdurmak için elimden gelen her şeyi yapmaya kararlıyım.

Konuyla ilgili önceki haberler anlaşmanın, sosyal medya firmalarının soruşturmaya yardımcı olmak için mesajlaşma uygulamalarına "arka kapılar" kurmasını gerektirdiğini öne sürüyordu. Bu,

Facebook gibi şirketlerin iletilerin nasıl gönderildiğini ve alındığını yeniden tasarlayarak, çok sayıda gizlilik ve şifreleme taahhüdünü bozmasını gerektiriyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Güvenlik arka kapıları, uygulama kullanıcılarının gönderdiği özel mesajların şifresinin çözülmesini sağlayan anahtarlar oluşturuyor ve böylece teknoloji firmalarının veya kolluk kuvvetlerinin gizli erişim geçidi olarak işliyor.

Ancak The Independent'a konuşan, Facebook'a ait WhatsApp'tan bir sözcü, bu anlaşmanın mesajlaşma uygulamasının şifreli iletileri ifşa etmesini veya bir “arka kapı” kurmasını gerektireceği yönündeki iddiaların yanlış olduğunu söyledi.

Facebook sözcüsü şöyle konuştu:

Bireylerin internet üzerinden özel görüşme yapma hakkına inanıyoruz. Uçtan uca şifreleme bu hakkın korunmasını sağlıyor ve her gün bir milyardan fazla insana sağladığımız bu hizmet için asli önemde. (...) Hükümetin arka kapılar kurma girişimlerine karşıyız çünkü her yerdeki kullanıcılarımızın gizliliğine ve güvenliğine zarar verir.

NSPCC (Çocuklara Zulmü Önleme Derneği, BK'de çocuklara yönelik şiddeti engellemek üzere çalışmalar yürüten kurum -çn) veri paylaşım anlaşmasını internet üzerinden gerçekleşen çocuk istismarlarıyla mücadelede “son derece önemli bir adım” diye niteledi ama herhangi bir etkisi olması için teknoloji devlerinin anlaşmaya uyması gerektiğine dair uyardı.

NSPCC'de çocuk emniyetinden sorumlu Tony Stower, “Facebook'un şifreleme planları; konu çocuk istismarıyla mücadeleye geldiğinde, dijital karanlık çağlara geri dönmek istediklerini gösteriyor" dedi.

Stower sözlerini şöyle sürdürdü:

Facebook'un suçlulara karanlıkta saklanmaları için, tamamen gizli kalarak çocukları hedef almalarına, etkilemelerine ve istismar etmelerine kapı açan bir yöntem sağlamayı tercih etmesi tam anlamıyla bir skandal.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU