Açlıktan kırılan boz ayıların fotoğrafları iklim krizi endişelerini artırıyor

Ayılar iklim krizi nedeniyle açlıktan ölüyor

Fotoğrafçı ayıların kışı somon olmadan nasıl geçireceği hakkında hiçbir fikrinin olmadığını söylüyor (Rolf Hicker/Facebook)

Kanadalı fotoğrafçının çektiği açlıktan kırılan bozayı ailesi görüntüleri, iklim değişikliğinin bölgedeki vahşi yaşam üzerindeki etkisine dair endişeleri artırdı.

Fotoğrafçı Rolf Hicker Kanada'daki Knight Inlet kıyılarında yiyecek arayan ayılarla ilgili bir dizi fotoğrafı Facebook'ta paylaştı.

Hicker fotoğraflarını "Broughton'da tarihin en kötü somon balığı göçünün yaşandığı söyleniyor. Buna kesinlikle katılıyorum. Şimdiye kadar nehirde tek bir somon görmedim. Ayılar açlıktan ölüyor ve bunu görmek beni üzüyor" ifadeleriyle paylaştı.

 

 

Hicker sözlerine “(İklim krizinin) bu yönüne dikkat çekmenin de önemli olduğuna inanıyorum. Burada Broughton'da ayılar için (ve sanırım balinalar için?) hiç somon kalmadı. Reklamlar hala somon ziyafeti çeken mutlu ayıları gösteriyor, eh, kusura bakmayın ama artık burada öyle olmuyor. İki yavrusuyla bu dişi ayıyı birkaç hafta önce görmüştük, şimdi ona birkaç gün önce tekrar rastladık. Kışı somon olmadan nasıl geçireceği hakkında hiçbir fikrim yok” diye devam etti.

Hicker somon göçü konusunda haklı. Kanada Balıkçılık ve Okyanuslar İdaresi tarafından ağustosta, yayımlanan raporda, ülke ikliminin küresel ortalamadan iki kat daha hızlı ısındığı belirtilmişti. Bu iki kat hızlanmış süreç somonları fazlasıyla etkiliyor, dolayısıyla balıkla beslenen ayılar da bundan etkileniyor.

Raporda, denizden gelen sıcaklık dalgaları, artan su taşkınları ve kurak dönemler de somon ekosisteminin karşı karşıya kaldığı tehlikeler olarak listelenmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bölgedeki ayıların takibini üstlenen ve Mamalilikula First Nation'da muhafaza amiri Jake Smith, CNN'e yaptığı açıklamalarda ayıların "başı belada” dedi. Smith, Hicker'ın çektiği fotoğrafların arka planını bildiğini söyledi.

Facebook'ta yoğun paylaşım alan gönderisinde Hicker, takipçilerinin “güzel vahşi yaşam ve doğa resimleri” görmeyi tercih ettiğini bildiğini ama “bir fotoğrafçı olarak işin bu tarafını aktarmaya da önem verdiğini" ve bunu "vazifesi olarak gördüğünü” yazdı.

Hicker, paylaşımını şu şekilde bitirdi: “Vahşi Britanya Kolombiyası somonlarını korumamız gerekiyor - HEMEN ŞİMDİ!” diye sonlandırmıştı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU