Patrik seçiminde talimatname krizi sona erdi

İçişleri Bakanlığı'nın talimatı, bazı adayların seçme hakkının engellendiği eleştirisiyle karşılaşmıştı

Fotoğraf: AA

İçişleri Bakanlığı’nın geçen hafta Ermeni Patrikliği'ne tebliğ edilen seçim talimatnamesi, “yurt dışındaki patrik adaylarının seçim hakkını engellediği ve Ermeni toplumunu demokratik bir seçim yapma olanağından mahrum bıraktığı” eleştirisiyle birlikte tartışmalara yol açtı.

Agos gazetesinin aktardığına göre, dün Patrikhane'de gerçekleşen toplantıya Müteşebbis Heyet üyeleri ve Vakıf yöneticilerinin yanısıra Değabah (Patriklik Kaymakamı) Sahak Episkopos Maşalyan, Ruhani Kurul Başkanı Başepiskopos Aram Ateşyan ve Ruhani Kurul üyeleri de katıldılar.

Toplantı sonrasında Müteşebbis Heyeti’nden yapılan açıklamaya göre patrik seçimi yolunda talimatnamenin mevcut haliyle devam etme kararı aldığını açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Açıklamada şöyle denildi:

Müteşebbis Heyet’in 30 Eylül tarihli toplantısında geniş katılımlı bir toplantı yapılmasına karar verilmişti. 

3 Ekim Perşembe günü yapılan söz konusu toplantıda, hazır bulunan tüm vakıf temsilcilerinin talimatname konusunda görüş ve önerileri alınmış, Ruhani Meclis’in bildirisi de okunmuştur. 

Ardından yapılan Müteşebbis heyet toplantısındaki oylamada, eşit çıkan oylar sonucunda, geniş katılımlı toplantıda ortaya çıkan hakim görüş olan talimatnamenin mevcut koşulları ile Patrik seçim sürecine devam etme yönündeki karar benimsenmiştir.


İçişleri Bakanlığı tarafından 23 Eylül Pazartesi günü yayınlanan talimatnamede Patrik seçimi ile ilgili bölümde yer alan "İstanbul Ermeni Patrikhanesi'ne mahsus episkoposlar sınıfına dahil olmak" şartı eleştirilere neden olmuştu.

1961'de yayınlanan ve sonraki Patrik seçimlerinde tekrarlanan talimatnamelerde böyle bir şart bulunmuyordu.

1961'den sonra göreve seçilen üç patriğin ikisi (Şhorhk Başepiskopos Kalustyan, Karekin Başepiskopos Kazanciyan) yurtdışında görev yaparken patrik seçilmişlerdi. 1951'de göreve seçilen Karekin Başepiskopos Haçaturyan da yurt dışında görev yapıyordu. 

Patrik seçimi, 11 Aralık'ta gerçekleşecek.

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU