BM'nin son raporu Afgan çocukların yaşadığı trajediyi ortaya koydu

Afganistan'da 2015-2018 yıllarında çocukların öldürülmesi oranında yüzde 82 artış yaşandı

Afganistan'da yıllardır devam eden çatışmaların ve saldırıların bedelini çocuklar ödüyor (AP) 

Birleşmiş Milletler’in (BM) hazırladığı yeni bir rapor, güvenlik şartlarının daha da kötüleştiği Afganistan’da son 4 yılda çocuklara yönelik 14 binden fazla “ağır ihlal” vakası yaşandığını, 3 bin 500 çocuğun öldürüldüğünü ve 9 binden fazlasının da yaralandığını gözler önüne serdi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres raporda, ülkede tüm tarafların işlediği ağır ihlallerin seviyesinin “ürkütücü boyutlara” ulaştığı uyarısını yaparken, “silahlı çatışmanın asıl yükünü katlanmaya devam edenlerin” yine çocuklar olduğu gerçeğinin altını çizdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Guterres, 2015-2018 döneminde öldürülen ya da yaralanan çocuk sayısının yaklaşık 12 bin 600’e ulaştığını ve bu rakamın yaşanan sivil kayıpların neredeyse üçte birine karşılık geldiğini kaydetti.

BM Genel Sekreteri, “bir önceki 4 yıllık döneme nazaran söz konusu periyotta çocukların öldürülmesi oranında yüzde 82'lik bir artış yaşandığını” ifade etti.

Afganistan’da çocuklar ve silahlı çatışmaya dair 4. raporunda Guterres, söz konusu artışın sahada yaşanan çarpışmalar, savaşa ait patlayıcı kalıntıları ve hava saldırılarından kaynaklandığını belirtti.

Gutteres, “hükümete bağlı ya da hükümet yanlısı güçlerin gerçekleştirdiği hava operasyonlarının” sonucu öldürülen ve yaralanan çocukların sayısı” başta olmak üzere mevcut tablo karşısında “son derece kaygılı” olduğunu dile getirdi.

BM raporuna göre bahsi geçen kayıpların yaklaşık bin 500’üne hava saldırıları yol açarken, Guterres çocukların öldürüldüğü vakaların yüzde 43’üne silahlı grupların sebep olduğunu kaydetti.

Bu gruplar içinde başı Taliban’ın çektiğini ve kayıp sayısının yükselmesinde IŞİD militanlarının etkisinin arttığını belirten Guterres, çocukların öldürülmesinde hükümete bağlı ve hükümet yanlısı güçlerinin sorumluluğununsa yüzde 30 oranında olduğu bilgisini paylaştı.

 

 

Silah altına alınan, cinsel şiddete maruz kalan çocuklar…

Raporda kayıplar dışında çocuklarla ilgili diğer ağır ihlallere de yer verildi.

BM’nin doğruladığı bilgilere göre, 274 çocuk silahlı gruplar ve hükümet güçleri tarafından silah altına alınarak kullanılırken, 13 erkek çocuk ve 4 kız çocuğu cinsel şiddete maruz kaldı, okullara ve eğitim personeline karşı 467 saldırı gerçekleşti.

Çocukların Afganistan’daki çatışmalarda kullanılmasına dair "gerçek rakamların çok daha büyük olduğunu" tahmin ettiklerini kaydeden Guterres, 2016’da 3 binden fazla çocuğun, çoğu silahlı gruplar tarafından olmak üzere silah altına alındığını hatırlattı.

Guterres ayrıca, çocuklara yönelik tecavüz ve diğer türlerde cinsel şiddetin “toplumsal kurallar, intikam korkusu ve suçların cezasız kalmasının neticesi olarak eksik rapor edildiğinin bilindiğini” de ifade etti.

 

Independent Türkçe için derleyen: Elvide Demirkol

 

DAHA FAZLA HABER OKU