Facebook’a kişisel veri güvenliğini ihlal ittiği gerekçesiyle 1 milyon 600 bin lira ceza kesildi

Kişisel Verileri Koruma Kurumu, Facebook'a 1 milyon 600 bin lira para cezası verdi. Facebook’un 3 özelliğinin kişisel veri güvenliğini ihlali ettiği belirtilen kararda, 280 bin kullanıcının ihlalden etkilendiği aktarıldı

fotoğraf: AA

Kişisel Verileri Koruma Kurumu, Facebook’u kişisel verilerin gizliliğini ihlal ettiği gerekçesiyle cezalandırdı.

Kurumdan yapılan açıklamada, “Facebook temsilcisinin 14 Ekim 2018’de gönderdiği e-postada "başkasının gözünden gör" ihlaline ilişkin bilgi verdiği, bir hafta içinde yazılı olarak Kişisel Verileri Koruma Kurulu’na bilgi arz edileceğinin belirtildiği” aktarıldı.

Buna rağmen, Facebook tarafından kurula herhangi bir bildirim yapılmadığı belirtilen açıklamada, bunun üzerine resen inceleme kararı alındığı belirtildi.

3 uygulamadaki hata ihlale neden oldu

Kişisel Verileri Koruma Kurulu yaptığı inceleme sonucunda, veri ihlalinin Facebook’un "başkasının gözünden gör", "doğum günü kutlayıcı" ve "video yükleyici" uygulamalarında oluşan bir hatadan kaynaklandığını belirledi.

Facebook kullanıcılarının ad, cinsiyet, doğum günü, ilişki durumu, eğitim geçmişi, din bilgisi, memleket, konum, Facebook'ta yapılan aramalar, kullanıcının takip ettiği başlıca hesaplar gibi kişisel verilerinin gizliliğinin ihlal edildiğini belirten kurul, ihlalden 280 bin 959 kişinin etkilendiğini açıkladı.

Bildirmediği için de ceza aldı

Kurul, veri ihlalinin oluşmaması için kanunda öngörülen idari ve teknik tedbirleri almadığı, veri güvenliğine ilişkin yükümlülüklerin yerine getirmediği gerekçesiyle Facebook'u 1 milyon 150 bin lira idari para cezasına çarptırdı.

Facebook’a ayrıca, "İşlenen kişisel verilerin kanuni olmayan yollarla başkaları tarafından elde edilmesi halinde, veri sorumlusu bu durumu en kısa sürede ilgilisine ve kurula bildirir" kanun hükmünü ihlal ettiği gerekçesiyle 450 bin lira idari para cezası verilmesi de kararlaştırıldı.

Daha önce de cezalandırılmıştı

Toplam 1 milyon 600 bin lira idari para cezası ödemesine karar verilen Facebook, daha önce de veri ihlali suçlamasıyla 1 milyon 650 bin liralık idari para cezasına çarptırılmıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU