Dokuz ayda sekiz cep telefonu patladı, yanlış kullanımın önüne nasıl geçilir?

Kazakistan'da önceki gün 14 yaşındaki bir genç kız. cep telefonunun patlaması sonucu ölürken Türkiye’de sadece dokuz ay içerisinde sekiz cep telefonu patlamasında bir çocuk öldü, en az iki kişi yaralandı, iki ev ve bir otomobil yandı

Fotoğraf: AA

Günlük hayatı kolaylaştıran cep telefonları yanlış üretim ve kullanım halinde can güvenliğini tehdit eden patlamalara neden olabiliyor.

Son olarak önceki gün Kazakistan’da 14 yaşındaki Alua Asetkyzy Abzalbek adlı bir genç kız yastığının altına koyduğu cep telefonunun uyuduğu sırada patlaması sonucu yaşamını yitirdi.

Dünya basınına konu olan bu olayın benzerleri yakın zaman içerisinde Türkiye’de de yaşandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye’de sadece 2019’un ilk sekiz ayında meydana gelen ve basına yansıyan sekiz cep telefonu patlamasında bir çocuk ölürken en az iki kişi yaralandı ve iki ev ile bir otomobil yandı.

 

 

Evi yanan da var eli yanan da...

23 Şubat 2019:  Bodrum’da emlakçı Ahmet Çiftçi'nin şarjda aşırı ısınan cep telefonu fişten çıkartıldıktan kısa bir süre sonra bomba gibi patlayarak, masa örtüsünü tutuşturdu. Çiftçi, masa örtüsünü dışarı çıkartarak, alevlerin başka yere sıçramasını güçlükle önledi.

23 Mayıs 2019:  Ankara'da yaşayan Gündüzpolat çifti, başucuna koydukları cep telefonu patlayınca dehşeti yaşadı. Büyük bir gürültü ile patlayan cep telefonu, saniyeler içinde karyola başlığını ve yatağı yaktı. Paniğe kapılan çift, cep telefonunu üzerine su dökerek söndürdü.

6 Haziran 2019: Denizli’ye bağlı Pamukkale ilçesinde Öztürk ailesinin evinde bulunan cep telefonunun patlaması sonucu başlayan yangında ailenin oturduğu daire kullanılamaz hale geldi. Yan daire de ciddi hasar gördü. Kamuoyu olaydan 12 Temmuz günü evsiz kalan ailenin basına verdiği röportaj ile haberdar oldu.

28 Haziran 2019: Bursa’da Alex T. adlı çocuk elinde tuttuğu telefon bataryasının patlaması üzerine yanmaktan son anda kurtuldu.

30 Haziran 2019: İstanbul Güngören’de tamirciye götürülen bir cep telefonunun patlaması sonucu içeridekiler büyük panik yaşandı. Şans eseri yaralanan kimsenin olmadığı patlama anı güvenlik kamerasınca da görüntülendi.

12 Temmuz 2019: İzmir Torbalı’da şarjda unutulan cep telefonunun patlaması sonucu çıkan yangında beş yaşında Bakican Arılık adlı çocuk yaşamını yitirdi. Annesi ve iki yaşındaki kız kardeşi ise komşuları tarafından güçlükle kurtarıldı.

13 Temmuz 2019: Aksaray’da Erhan Amaç’a ait otomobil içerisinde patlayan cep telefonu sonucu başlayan yangın araçta büyük hasara neden oldu.

11 Eylül 2019: Adıyaman Sincik’te yaşayan Hasan Öner adlı kişi cep telefonunun cebinde patlaması sonucu bacağından yaralandı.

 

"Kalın kılıf kullanmak da patlama nedeni"

Independent Türkçe’nin sorularını cevaplandıran Cepkask İleri Teknoloji Ürünleri Genel Koordinatörü Merve Söğüt'e göre patlamaların birden çok nedeni var:

Pil yan sanayi dediğimiz, yani belli kalite standartlarında üretilmemiş ise, pil orijinal olup yine yan sanayi bir adaptör ile şarj edilir ise, telefonun gereksiz uygulamalarının çalışması ve kalın, hava almayan bir kılıf içinde korunması ile beraber artan ısı patlama riskine neden olabilir. Ayrıca telefonun sıvı teması sebebiyle kısa devre yapması, standart ölçülerde olmayan power bank kullanımı gibi hallerde yüksek voltaj pillere zarar verir ve patlamaya sebep olabilir. Cep telefonunun patlamasının önüne geçmek için yukarıdaki hataları yapmamak ve kullanım kitabındaki tavsiyelere uymak gerekmektedir.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU