Ezidi iki kardeş Şengal'den kaçırıldı, Kırşehir'de bulundu, şimdi ailelerine kavuşmayı bekliyorlar

Irak’ın Musul vilayetinin Şengal bölgesinden 2014’te kaçırılan Emir Hudeda Huseyin ve Emira Hudeda Huseyin Kırşehir’de bir yetimhanede bulundu

IŞİD, 3 Ağustos 2014’te Şengale saldırdığında, Ezidi Hussein ailesinden 12 kişiyi öldürdü. 

O dönem dört ve altı yaşında olan Emir ve Emira Khudeda Hussein'i kaçırdı. 

Ailenin iddiasına göre kaçırılan çocuklar IŞİD'li Türkmen bir aileye teslim edildi. 

Çocukların teslim edildiği aile, daha sonra Türkiye’ye gelerek Kırşehir’e yerleşti. Aile, deşifre olma korkusuyla çocukları yetimhaneye bıraktı. 

İki sene sonra bir şekilde çocukların, Musul'un Şengal İlçesi'nde bulunan ailesine ulaşılıyor. 
 

Ezidi çocuklar
Emir Khudeda Hussein ve Emira Khudeda Hussein'in yakınları çocukların kendilerine teslim edilmesini bekliyor / Fotoğraf: Independent Türkçe 


Kardeşlerinin yaşadığını öğrenen abla Hadiya Khudeda Hussein Türkiye'ye geliyor ve çocuklarla temas kuruyor. 

Hussein ailesinden sonra Musul İl Meclis Başkanı ve Vali Yardımcısı da Türkiye'ye gelerek çocukların durumunu inceliyor.

Türkiye'nin Irak Büyükelçisi ve Erbil Konsolosu da duruma müdahil oluyor ve ailelerin Şengal'e geri getirilmesi konusunda çalışmalara destek veriyor. 

Kardeşlerinin kendisine teslim edilmesini isteyen Hadiya Hussein ise, iki yıldır hukuk mücadelesi yürütüyor.

“Mahkemeden çocukların teslim edilmesi yönünde karar çıkmasını bekliyoruz”

Kırşehir’de çocuklarla görüşen Musul İl Meclis Başkanı Seydo Çeto, Independent Türkçe’ye süreç ile ilgili bilgi verdi. 

Musul Vali Yardımcısı Sirvan Rojbeyani ile birlikte Kırşehir Çocuk Esirgeme Kurumu’nu ziyaret ettiklerini ifade eden Çeto, “Süreci Irak Kürdistan Bölgesi (IKB) Başkanlığı’na bağlı çalışan Kurtarılan Ezidiler Ofisi’yle beraber yürütüyoruz. Gelmeden önce Türkiye’nin Erbil Konsolosluğu ve Bağdat Büyükelçiliği ile diyaloga girdik. Çocukların aileye teslim edilmesi sürecinde onlarında yardımları oldu” dedi.
 

Adli Tıp Raporu
Adli Tıp Raporu


Çeto, çocuklardan DNA örneği alındığını ve kaçırılan kardeşler olduklarının ispatlandığını söyledi.

Çocukların iadesi için resmi makamlara başvuruda bulunduklarını kaydeden Çeto, “Görüştüğümüz yetkililer mahkeme kararı olmadan çocukları veremeyeceklerini söylediler. 23 Ekim’de mahkeme görülecek. Mahkemeden çocukların aileye teslim edilmesi yönünde karar çıkacağını umut ediyorum” diye konuştu.

IŞİD Ezidi çocukların ismini değiştirdi

2017 yılında vekalet davası açtıklarını ve yakınları olarak 11 kez çocukları ziyaret ettiklerini belirten abla Hadiya Khudeeda Hussein, ekonomik olarak çok zor durumda olduklarını söyledi.

Daha fazla mağdur olmamaları için çocukların kendilerine teslim edilmesini beklediklerini belirten amca Faisal Rafo Hussein, IŞİD’in Emir Khudeda Hussein’in ismini “Ahmed Ammar Hussein Lahu” ve Emira Khudeda Hussein’in ismini ise “Aya Ammar Hussein Lahu” olarak değiştirdiğini aktardı. 

Independent Türkçe’ye çocukların devlet koruması altında olduğunu ve eğitim dahil tüm ihtiyaçlarının karşılandığını belirten Kırşehir Çocuk Esirgeme Kurumu yetkilisi, adli süreçten dolayı daha fazla bilgi paylaşamayacaklarını ifade etti.
 

Mahkeme belgesi
Vekalet davası 2017 yılında açıldı


2 bin 902 kişi hâlâ kayıp

Hakların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Feleknas Uca, Hussein kardeşlerin ailelerine verilmemesini Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşıdı.

Önergede, 'DNA testi sonucunda çocukların kaçırılan kardeşler olduğunu ve çocukların gitmek istemelerine rağmen resmi işlemler gerekçe gösterilerek aileye teslim edilmediğini' ifade eden HDP’li Uca, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması isteğiyle şu soruları sordu:

Bahsi geçen çocukların ailelerine teslim edilmesine ilişkin bir çalışmanız bulunmakta mıdır?

Çocukları yetimhaneye bırakan aile hakkında herhangi bir soruşturma yürütülmüş müdür?

Kaçırılan çocuklar hangi yollarla sınırı geçmiş ve Türkiye’ye sokulmuştur?

3 Ağustos 2014’te Şengal saldırısı ardından IŞİD tarafından kaçırılan çocukların kaç tanesi Türkiye’ye getirilmiştir? Kaçı halen Türkiye’dedir? Varsa, nerede ve kimin himayesinde kalmaktadırlar?

IŞİD’in çocuk kaçırma için kullandığı aracıların örgütlenme yapısıyla ve ilişkileriyle ilgili yapılan çalışmalar nelerdir? Bu konuyla ilgili yürütülen adli süreç var mıdır?


Irak Kürdistan Bölgesi Diyanet İşleri Bakanlığı Ezidi İşleri Daire Başkanı Hayri Bozan’nın verdiği bilgilere göre, toplamda 6 bin 417 Ezidi kadın, çocuk ve erkek IŞİD tarafından kaçırıldı. 

Şimdiye kadar 3 bin 515 kişi kurtarıldığını, 2 bin 902 kişinin ise hala kayıp olduğunu aktaran, Bozan, kurtarılan 3 bin 515 kişinin bin 190’ının kadın, 339’ünün erkek, bin 36’sının kız çocuk ve 948'nin ise erkek çocuk olduğunu belirtti.
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU