Son anketlere göre Amerikalıların neredeyse yarısı Trump’ın azledilmesine destek veriyor

Trump’ın görevden alınmasını isteyen Demokratların oranı yüzde 90’a çıktı

ABD Başkanı Trump, 2020 seçimlerinde muhtemel rakibi Biden karşısında avantaj sağlamak için görevini kullanmakla suçlanıyor (AP)

ABD’de Başkan Donald Trump’ın Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’den Joe Biden ve oğlu Hunter Biden hakkında soruşturma açmasını istemesiyle başlayan “azletme” tartışmalarına halktan geniş çaplı destek geldiği belirtiliyor.

CNN televizyonuyla Quinnipiac Üniversitesi’nin yaptığı son anketlere göre Trump’ın görevden alınmasına yönelik çabalar Demokrat siyasetçilerin yanı sıra Amerikalılar arasında da kabul görüyor.

Üniversitenin cuma-pazar günleri arasında yaptığı ve sonuçlarını pazartesi günü paylaştığı anket sonuçları, kayıtlı seçmenler arasında Trump’ın azledilmesine destek verenlerin oranının yüzde 37’den yüzde 47’ye yükseldiğini gösteriyor, diğer 47’siyse Trump’ın görevden alınmaması gerektiğini düşünüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bin 115 kişinin katıldığı anket ayrıca, Trump’ın azledilmesini isteyen Demokratların oranının yüzde 73’ten yüzde 90’a çıktığını ortaya koyuyor.

Aynı gün CNN’in paylaştığı başka bir anket de Amerikalı yetişkinlerin yüzde 47’sinin azilden yana olduğunu işaret ediyor. Kanalın en son mayıs ayında yaptığı ankette bu yönde görüş bildirenlerin oranı yüzde 41’di.

Anketler, Trump’ın temmuz ayında Ukrayna lideriyle yaptığı telefon görüşmesinde, Zelenskiy’e 2020 ABD başkanlık seçimlerinde muhtemel rakibi Joe Biden ve oğlu Hunter Biden hakkında soruşturma açması için baskı yaptığının ortaya çıkmasından sonra geldi.

Siyasi krize yol açan telefon görüşmesini Beyaz Saray’ın Ukrayna’ya verilmesi planlanan askeri yardımı askıya alması takip ederken, ABD Temsilciler Meclisi de 24 Eylül’de aldığı kararla Trump hakkında azil soruşturması açılacağını duyurmuştu.

 


Beyaz Saray üzerindeki baskı, pazartesi günü Trump’ın kişisel avukatı Rudolph W. Giuliani’nin Temsilciler Meclisi’nde üç komite tarafından ifadeye çağrılarak, Ukrayna ve Biden ailesine dair ilgili tüm kayıtları teslim etmesinin istenmesiyle birlikte artmıştı.

Temsilciler Meclisi’nde üçü de Demokratların yönetimindeki Dış İlişkiler, İstihbarat ve Denetim komiteleri cuma günü, Ukrayna hükümetiyle kurulan ilişkiye dair belgeleri teslim etmeye zorlamak için Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’yu ayrı ayrı ifadeye çağırmıştı.

 

Independent Türkçe için derleyen: Elvide Demirkol

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU