Bilim insanları: Ortalama adet döngüsü 28 gün değil, 29.5 gün

Uzmanlar adet döngüsünün kişiden kişiye ve yaşa bağlı değiştiğini belirtiyor

Adet düzensizliğinin tedavisinde, düzensizliğin tipi, sıklığı, ağırlığı ve hangi yaş grubunda olduğu önemli kabul ediliyor (Freepik) 

Kadınların ortalama adet döngüsünün 28 gün olması “standart” ve hatta “sağlıklı” kabul edilir. Ancak yeni bir araştırma bunun çoğu kadın için geçerli olmadığını ortaya koydu.

npJ Digital Medicine adlı bilimsel yayında yer alan yeni bir araştırma kadınların sadece yüzde 13’ünün adet döngüsünün 28 gün olduğunu ortaya koydu. Ortalama döngününse 29,3 gün olduğu saptandı.

University College London’dan araştırmacılar Natural Cycles adlı akıllı telefon uygulamasını kullanan ABD, Birleşik Krallık ve İsveç’te yaşayan 120 binden fazla kişinin adet döngüsünü analiz etti.

Bunların yaklaşık yüzde 65’inin döngüsünün 25-30 gün arasında olduğu bulundu.

Healthline’da yer alan haberde döngülerin kişiden kişiye değişebildiği gibi, aydan aya değişebileceğini de söyleyen Endokrinolog Dr. Aimee Eyvazzadeh “Adet döngüsünün düzensiz olduğu düşüncesiyle endişeli ve kaygılı şekilde bana gelen hastalarım oldu. (Aslında) bir ay 27 günlük döngüye sahip olmak, diğer aysa 30 günlük döngüde adet omak çok normal” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eyvazzadeh standart ve sağlıklı adet döngüsünün 28 gün olduğu düşüncesinin yanlış olduğunu belirterek, özellikle hamile kalmaya çalışan kadınların gereksiz yere endişelendiğini dile getirdi.

Adet döngüsünün içinde hamile kalma ihtimalinin en yüksek olduğu zaman, yumurtlama dönemi olarak adlandırılıyor. Bu zaman dilimiyse yaklaşık olarak adet döngüsünün ortalarına denk geliyor.

Eyvazzadeh kadınların hamile kalmayı isteyip istememesine bakılmaksızın kendi adet döngüleri hakkında bilgi sahibi olması gerektiğini belirtti.

Döngü sürelerinin zaman zaman uzamasının normal karşılanması ve kadınların yaşlandıkça bu döngüde meydana gelen değişikliklerden haberdar olması, tıbbi yardım alıp alınmaması noktasında yardımcı olabilir.

“Çok kısa veya çok uzun bir adet döngünüz varsa, kesinlikle tıbbi yardım almalısınız” diyen Eyvazzadeh şunları söyledi:

Döngüde meydana gelen değişiklik tiroid bozukluğu, polikistik over sendromu, hiperprolaktinemi ve hipotalamik amenore gibi diğer hormonlara bağlı rahatsızlıklara dair ilk işaretler olabilir.

Türkiye’de de “normal” adet döngüsü 21-35 gün arası kabul ediliyor

Diğer yandan, Sağlık Bakanlığı üreme yaşındaki bir kadının “normal” adet döngüsünü 21-35 gün olarak kabul ediyor. Yedi günden uzun süren, 80 ml veya daha çok kan kaybı olan, 21 günden kısa veya 35 günden daha uzun aralıklarla gerçekleşen kanamalarsa “anormal” olarak adlandırılıyor. 

Bakanlık ayrıca 40 yaş öncesi düzensiz kanamaların çoğunlukla hormonal nedenlere bağlı olduğunu söylerken, 40 yaş sonrasındaysa bunun hormon dışı sebeplerden kaynaklandığını belirtiyor.

 

Independent Türkçe için derleyen: Ayşe Yıldız

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU