Sayıştay raporundan: Hatalı yol yapan firmaya para ödenmiş

Sözcü gazetesinin haberine göre özel şirketin yaptığı yol çöktü, hasarı devlet karşıladı

Fotoğraf: AA

Sayıştay'ın raporuna göre, hatalı yapılan yol ve tüneller için firmalara devlet hem yapım hem onarım için para ödedi. 

15-20 yıl boyunca kullanılması gereken yol yapım malzemeleri sadece 1-2 yıl içinde bozuldu ama firmalara bunun hesabı sorulmadı.

Sayıştay raporunda şu ifadeye yer verildi:

Salihli Alaşehir Yeşilyurt Yolu yapım işinde imalatın bu haliyle kabul edildiği ve bir yıl sonra takriben 12 kilometre uzunluğunda bitümlü temel, binder ve aşınma olmak üzere sıcak karışım imalatlarının yeniden ihale edilerek yaptırıldığı tespit edilmiştir. Erzurum Pasinler Horasan Yolu Yapım İşi de aynı durumdadır.

Sözcü gazetesinden Ali Ekber Ertürk'ün haberine göre, Sayıştay'ın konuya ilişkin raporunda, Tatvan yolu projesinin bedeli ödendiği halde iptal edildiği, şartname hükümlerine aykırı olarak proje firmasına oluşan zararın rücu edilmediği vurgulandı.

Kırık Tüneli yapım işinde ise 800 metre tünel imalatının çöktüğü, müteahhit hatasına rağmen ikinci kez yaptırılan tünel için 76 milyon 815 bin 563 TL ödendiği kaydedildi.

Raporda Kırık Tüneli yapım işinde ise takriben 800 metre tünel imalatının çöktüğü belirtilerek, tünelin ikinci kez yapıldığı ifade edilerek şu değerlendirme yapıldı:

Bu imalatlar için sözleşme fiyatlarıyla toplam 76 milyon 815 bin 563 TL ödeme ikinci kez yapılmıştır. Bu konuda oluşan zarar için proje firmalarına başvurulmamıştır. Sonuç olarak; doğru hazırlanmayan projeler nedeniyle oluşan mükerrer ödemeler için herhangi bir sorumluluk ve kusur araştırması yapılmamıştır.

 

Independent Türkçe, Sözcü gazetesi

 

DAHA FAZLA HABER OKU