NASA yöneticisi: İki yıl içinde Mars'ta yaşam keşfedilebilir ama dünya buna "hazır değil"

Önde gelen astronom keşfin “tamamen yeni bir düşünce biçiminin" önünü açacağını söylüyor

Kızıl gezegen Mars, tarih boyunca insanların ilgisini çekmeyi ve bir merak odağı olmayı sürdürdü (NASA)

NASA'nın baş araştırmacılarından biri, uzay ajansının Mars'ta yaşam bulmaya yakın olduğunu ancak dünyanın bu keşfin "çığır açan" etkilerine hazır olmadığını söyledi.

Dr. Jim Green, Mart 2021'de Mars'a varacak NASA'ya ve Avrupa Uzay Ajansı'na (ESA) ait iki yer aracının aylar içinde canlılığa dair kanıt bulabileceğine dair uyarıda bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Britanyalı kimyager Rosalind Franklin'in anısına “Rosalind” ismi verilen ExoMars Rover aracı, Dünya dışı yaşamı aramak amacıyla Mars yüzeyini 2 metre delerek örnek toplayacak.

Ardından bu numuneleri ezerek parçalayacak ve aracın taşıdığı küçük laboratuvarda örneklerin içinde organik bileşikleri arayacak.

Dr. Green bu olası yaşam keşfini, 16. yüzyılda astronom Nikolas Kopernik'in Dünya'nın Güneş etrafında döndüğünü kanıtlamasına benzetiyor.

The Sunday Telegraph'a konuşan Dr. Green şunları ifade etti: “Bu tamamen yeni bir düşünce biçimini başlatacak. Bu sonuçlara hazır olduğumuzu düşünmüyorum." “Endişeleniyorum çünkü keşfe ve bazı duyurular yapmaya yakın olduğumuzu düşünüyorum."

NASA'nın yer aracı Mars 2020 gezegendeki kayaçları delecek ve ardından kayaç numeleriyle dolu test tüplerini Dünya'ya yollacayak. Bunlar Mars'tan Dünya'ya getirilen tarihteki ilk maddeler olacak.

Dr Green, Mars'ta keşfedilecek yaşamın bilim insanlarını bir takım yeni sorularla da baş başa bırakacağını sözlerine ekledi:

“Sonrasındaysa bütünüyle yeni bir dizi bilimsel soru (ortaya çıkacak). Bu yaşam (biçimi) bizimkine benziyor mu? Nasıl bir bağlantımız var ?” “Yaşam (bir) gezegenden (diğer) gezegene taşınmış olabilir mi veya biz bir kıvılcıma ve tamamen uygun bir çevreye sahiptik ve bu kıvılcım kimyasal çevreye dayalı olarak bize benzeyen ya da benzemeyen şekilde buradaki yaşamı da mı açığa çıkardı?"

Son araştırmalar, daha önce yaşam barındıramayacağı düşünülen gezegenlerin bir zamanlar canlılığa uygun şartları sağlamış olabileceğini gösteriyor.

Bu yıl, bilim insanları Mars yüzeyinin altında akan geniş ve etkin bir su sistemi bulunabileceğini keşfetti.

Bu ay yayımlanan başka bir araştırma da Venüs'ün atmosferinin yaklaşık 700 milyon yıl önce inanılmaz derecede yoğun ve sıcak hale gelene kadar 2 ila 3 milyar yıl boyunca yaşam barındırmaya uygun olabileceğini öne sürdü.

Dr Green'e göre son araştırmalardan bazıları diğer gezegenlerde de medeniyetlerin varolmuş olabileceğini gösteriyor.

Dr. Green şöyle açıklıyor: “Herhangi başka bir yerde medeniyetlerin kurulmadığını düşünmek için hiçbir sebebimiz yok çünkü her yerde ötegezegenler (Güneş sisteminin dışındaki gezegenler) keşfediyoruz."

Dr. Green'in bu yorumları dile getirmesinin üzerinden 24 saat geçmeden, teknoloji girişimcisi Elon Musk, SpaceX'in bir uzay aracının Mars'a ve Güneş sistemindeki diğer gezegenlere mürettebat ve kargo taşıyıp ardından Dünya'ya geri döneceğini açıkladı.

Musk, şirketinin Starship isimli uzay aracının yeniden kullanılabilir olmasının uzay yolculuğunun sürdürülebilirliği için elzem olduğunu söyledi.

Bu yeni aracın yaklaşık iki ay içinde ilk fırlatılışının yapılması ve 20 bin kilometre yükselerek yeniden Dünya'ya iniş yapması bekleniyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU