Cumhurbaşkanı Yardımcısı, GSM operatörlerinin depreme karşı ortak hat kuracağını duyurdu

Fuat Oktay, GSM şirketlerinin kapasitesinin arttırılacağını söyledi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, merkezi Silivri olan ve İstanbul’un genelinde hissedilen 5,8 şiddetindeki depremin ardından mobil hat bağlantılarının kesintiye uğramasına ilişkin yaptığı açıklamada, GSM şirketlerinin kapasitesinin arttırılacağını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Oktay, 3 GSM şirketinin AFAD bünyesinde ortak hat kuracağı sinyalini verdi.

Oktay, “20 milyon kişinin birbirini aradığı hatta, deprem olduğu andan sonra yaklaşık 160 milyona çıkıyor. Tabi teknik sebeplerle de kendileri bize izah ettiler. Hattın çöktüğünü ifade ettiler” dedi.

Deprem sonrası 320 dairenin hasarlı, bin 895 dairenin az hasarlı olduğunu söyleyen Oktay, tahliye edilenlerin çoğunun yakınlarında kaldığını aktardı. 96 kişiye Valilik tarafından destek verildiğini söyledi.

Depreme karşı ortak hat

Türkiye’deki üç operatörün toplam kapasitesinin 118 milyon kişinin aynı anda haberleşmesi kadar olduğunu aktaran Oktay, şunları söyledi:

Bir, mevcutta bizim Türkiye'de olan üç operatörümüzün toplam kapasitesi 118 milyon kişinin aynı anda haberleşiyor. Bunun 175 milyona çıkarılması, bunun ilgili operatörler arasında paylaşımını yaptık. 6 ay süre içinde bu kapasiteye ulaşacaklar. Vodafone da bir hafta süre istediler.

Asıl ses iletişimi; internet üzerinden yapılan iletişim. Buraya kaymamız gerekiyor bizim. Dolayısıyla bununla ilgili de üç operatörün bir araya gelerek ortak bir hat kurmaları; belki AFAD bünyesinde olacak, ücretsiz olacak. Afet anında sadece bu hattı kullanıyor olmaları. Kısmet olursa bu da bir üç aylık süre içerisinde bu hat ortak olarak bir şekilde hayata geçiriliyor olacak.

Üçüncüsü telsiz sistemi. Karar vericilerin ve depremi yönetecek ekiplerin kendi iletişimlerini kesintisiz sağlayabilecek hususların ayağa kaldırılması ve tamamlanması çalışmamız. Üç ay ve altı aylık süreler içerisinde tamamlıyor olacağız. Tekrar geçmiş olsun.

İmamoğlu’nun davet edilmemesi konusu

İmamoğlu'nun toplantıya davet iddiası) Afetin yönetimi davet beklemez. Bizim işimiz birilerine laf yetiştirmek değil, kanal kanal dolaşmak değil, kanal kanal dolaşanlara laf yetiştirmek, cevap vermek değil.

(Kılıçdaroğlu'nun deprem vergileri açıklamasına ilişkin) Biz neyle uğraşıyoruz, Sayın Kılıçdaroğlu neyle uğraşıyor? Bu durumlarda gündemi değiştirmekle ilgili çok mahir.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU