BM Kalkınma Programı: Savaş 2022’ye kadar devam ederse Yemen dünyanın en fakir ülkesi olacak

Savaşın başında yoksulluk oranının yüzde 47 olarak tespit edildiği Yemen’de bu rakamın 2019 sonu itibarıyla yüzde 75 olacağı öngörülüyor

BM Dünya Gıda Programı, Yemen nüfusunun yaklaşık yüzde 70'inin yeterli beslenemediğini açıklamıştı (Reuters) 

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) hazırladığı yeni bir rapor, Yemen'de yaşanan çatışmaların 2022’ye kadar devam etmesi halinde bu ülkenin dünyanın en fakir yeri olacağı uyarısı yapılıyor.

“Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine (SKH) Ulaşmada Yemen’deki Savaşın Etkilerinin Değerlendirilmesi” başlıklı raporda, savaşın başladığı 2014’te yoksulluk oranının yüzde 47 olarak tespit edildiği Yemen’de bu rakamının 2019 sonu itibarıyla yüzde 75 olacağı öngörülüyor.

Rapora göre savaşın 2022’ye kadar sürmesi durumunda, yoksulluk sınırının altında yaşayanların oranının yüzde 79’a, aşırı derece fakir kalacak kişilerinse yüzde 65’e çıkacağı belirtiliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yemen’de savaş yaşanmamış olsaydı bu ülkenin küresel çapta yoksullukla mücadele için 2015’te ortaya konan 2030 hedeflerine yönelik gelişme katedebilmiş olacağını belirten raporda, yaklaşık 5 yıldır devam eden savaş nedeniyle Yemen’deki insani gelişmişlik seviyesinin 21 yıl geriye gittiği ve savaş bugün sona erse bile söz konusu hedeflere ulaşılamayacağı tahminine yer veriliyor.  

UNDP İcra Kurulu Başkanı Achim Steiner’ın raporda, “Savaş zaten Yemen’i dünyada en büyük insani felaketin yaşandığı yer haline getirmişti. Şimdi de savaşın, Yemen’i nüfusu en fakir ülke yapma tehdidi bulunuyor” ifadeleri yer alıyor.

Yemen'de yoksulluk oranındaki artış, 2015'ten bu yana 89 milyar doların (yaklaşık 500 milyar TL) kaybedildiği ekonomik faaliyette görülen çöküş de dahil olmak üzere savaşa atfedilen faktörlerden kaynaklanıyor.

 


Raporda, kişi başına düşen Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYİH) 1960’tan bu yana Yemen’de görülmemiş bir seviye olarak 3 bin 577 dolardan bin 950 dolara düştüğü belirtilirken, savaşın piyasalar ve kurumların bozulmasına, sosyal ve ekonomik altyapının tahrip olduğuna yol açtığı da hatırlatılıyor.

Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın devam ettiği Yemen'de İran destekli Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleriyse Mart 2015'ten bu yana Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

 

Independent Türkçe için derleyen: Elvide Demirkol 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU