Eski MI6 Başkanı: Jacques Chirac, Irak işgaline karşı çıkmak için Saddam’dan rüşvet almıştı

Kısa süre önce yaşamını yitiren Chirac’ın zamanında “Irak işgali karşıtı” duruşunun arkasında, Saddam Hüseyin'den aldığı öne sürülen 6 milyon dolarlık destek olduğu belirtiliyor

Jacque Chirac, 1976'da Fransa başbakanı olduğu dönemde Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'le Bağdat'ta bir araya gelmişti (AFP)

Fransa'da en uzun süre cumhurbaşkanlığı yapan ikinci isim olarak tarihe adını yazdıran Jacques Chirac’ın vefatının üzerinden çok geçmeden çarpıcı iddialar gündeme gelmeye başladı.

Birleşik Krallık dış istihbarat servisi MI6’nın eski Başkanı Sir Richard Dearlove bugüne dek ilk kez paylaştığı bilgide, Chirac’ın zamanında ABD öncülüğündeki Irak savaşına karşı çıkması karşılığında Irak lideri Saddam Hüseyin’den milyonlarca dolarlık rüşvet aldığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İşgal sırasında MI6 başkanlık koltuğunda bulunan Dearlove, Fransız siyasetçinin dönemin ABD Başkanı George W. Bush’un askeri harekat planına karşı bir duruş sergilediğini hatırlattı.

Daily Mail gazetesine özel açıklamalarda bulunan 86 yaşındaki Dearlove, Chirac’ın savaşa karşı çıkmasının asıl nedeninin, kendi seçim kampanyalarında kullanmak için Saddam Hüseyin’nden aldığı “tatmin edici miktarda nakit para” olduğunu öne sürdü.

Chirac’ın ölümünden yalnızca birkaç gün sonra çarpıcı iddialar ortaya atan Dearlove şunları ifade etti:

“ABD ve Birleşik Krallık (istihbarat servislerinin) elinde, Chirac’ın Saddam Hüseyin’den para aldığına dair güçlü bulgular var. Vefatı sonrası yazılan yazılarda Chirac’ın (Irak konusunda) haklı olduğu, geri kalan hepimizinse haksız olduğu anlatılıyor. Ancak şunu söylüyorum ki Chirac’ın doğruyu yapmasının arkasındaki sebep göründüğü gibi değil.

Ulusa seslenip “savaş karşıtı” duruş sergilemişti

O dönem MI6 ve ABD’li istihbarat servislerinin topladığı ve “güvenilir” olduğu iddia edilen istihbarat bilgilerinde, Chirac’ın 1995 ve 2002 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde mücadelesine devam etmek için Saddam Hüseyin’den yaklaşık 6 milyon dolar (bugünün parasıyla yaklaşık 35 milyon TL) aldığı öne sürülüyor.

Daily Mail’in istihbarat kaynaklarına dayandırdığı haberine göre bu paranın Saddam’ın kişisel fonlarından geldiği ve Chirac’a mali aracılar vasıtasıyla iddia ediliyor.

 

 

Chirac, Saddam Hüseyin’in kitle imha silahlarına sahip olduğu iddiasıyla hareket eden ABD ve Birleşik Krallık'ın Irak’ı işgal planlarına karşı Fransa, Almanya ve Rusya’nın dahil olduğu ittifakın başını çekmişti.

O dönem televizyona çıkarak ulusa seslenen Chirac, George W. Bush ve Tony Blair'in Irak işgaline izin veren bir karar almasını engellemek için Fransa’nın daimi üye statüsünde olduğu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) veto hakkını kullanacağını duyurmuştu.

Amerikan medyası Fransızlarla alay etmişti

Öte yandan Chirac’ın savaş karşıtı duruşu, Fransa’yla ABD arasında büyük bir sürtüşmeye neden olmuş, Amerikan medyasında Fransızlarla “peynir yiyen korkak maymunlar” sözleriyle alay edilirken, “French fries” (Fransız kızartması) olarak bilinen yemeğin adı ülkedeki bazı restoranlarda “Freedom fries" (Özgürlük kızartması) diye değiştirilmişti.

ABD ve Birleşik Krallık, BM’den onay almadan Irak savaşına başlarken, Fransa ise koalisyonun dışında kalmıştı.

Fransa'yı 1995-2007 yıllarında yöneten Chirac, perşembe günü 87 yaşındayken yaşamını yitirmişti.

Franqua Mitterand'ın ardından en uzun süre cumhurbaşkanlığı yapan ikinci isim olarak tarihe geçen Chirac ilk dönemi 7, ikinci dönemi 5 yıl olmak üzere toplam 12 yıl cumhurbaşkanlığı koltuğunda kalmıştı.

 

Independent Türkçe için derleyen: Elvide Demirkol

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU