"Birçok hükümet yetkilisi Trump'ın '2020'de yeniden seçilme girişiminde dışarıdan destek aradığına' inanıyor"

Belgede, "ABD yönetimindeki birçok yetkiliden, ABD başkanının 2020 ABD seçimlerine müdahalede bulunması için yabancı bir devlete, görevinin verdiği güçleri kullanarak ısrarda bulunduğuna dair bilgi aldım" ifadeleri yer aldı

Trump, BM Genel Kurulu'nu kullanarak eleştirilere karmaşık bir biçimde saldırdığı konuşmasında, "Bunun için nasıl görevden alabilirler?" demişti (Reuters)

Ortaya çıkan resmi şikayette ABD'li bir istihbarat memuru, Donald Trump'ın gücünü kötüye kullanarak yabancı bir güçten gelecek yılki seçimlere müdahale etmesi için destek almaya çalıştığını ve yardımcılarının bunu örtbas etmeye çalışmasından endişelendiğini belirtti.

Temsilciler Meclisi istihbarat komitesi, gizliliği kaldırılan bir muhbir şikayetini yayımladı. Şikayet Trump'ın görevden azledilmesine neden olabilecek resmi soruşturmanın başlamasına yol açtı.

Şikayette, "ABD yönetimindeki birçok yetkiliden, ABD başkanının 2020 ABD seçimlerine müdahalede bulunması için yabancı bir devlete, görevinin verdiği güçleri kullanarak ısrarda bulunduğuna dair bilgi aldım" ifadeleri yer alıyor.

Diğer şeylerin yanında müdahale, başkanın önemli yerel siyasi rakiplerinden birini incelemek için yabancı bir ülkeye baskı yapılmasını da içeriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Beyaz Saray'ın daha önce Kongre'ye teslim edilmesini engellediği rapor, temmuzda Trump’ın Ukrayna’daki meslektaşıyla yaptığı telefon konuşmasına dayanıyor. Konuşmada Trump, gelecek yıl yapılacak başkanlık seçimlerinde yüksek ihtimalle karşı karşıya geleceği Joe Biden'ın kirli çamaşırlarını ortaya dökmek için baskı yapıyormuş gibi görünüyor.

Görüşmenin bir kısmının yazılı metni dün yayımlandı.

Telefon konuşmasının ardından, ifşayı yapan yetkili telefon görüşmesine dair tüm kayıtların, “özellikle görüşmenin kelimesi kelimesine çıkarılan resmi yazılı metninin”, “kilitlenmesine” yönelik açık girişimi aktardı.

Beyaz Saray yetkililerinin, metnin normalde depolandığı bilgisayar sisteminden metni silmeleri için avukatlar tarafından “yönlendirildiği” iddia edildi.

Şikayette şu ifadeler yer alıyor: “Bunun yerine yazılı metin özellikle hassas nitelikteki gizli bilgileri saklamak ve idare etmek için kullanılan ayrı bir elektronik sisteme yüklendi. Bir Beyaz Saray yetkilisi bu davranışı elektronik sistemin kötüye kullanımı olarak nitelendirdi çünkü telefon görüşmesi, ulusal güvenliği biraz da olsa ilgilendiren herhangi bir konuşma içermiyordu."

Ayrıca Trump’ın kişisel avukatı ve New York’un eski belediye başkanı Rudy Giuliani’nin “bu çabada merkezi bir figür” olduğu ve başsavcı William Barr’ın da “rol alıyor gibi göründüğü” iddia ediliyor.

ABD istihbaratının üst düzey üyelerinden olduğu belirtilen yetkili, diğer birkaç dışişleri bakanlığı ve istihbarat servisi yetkilisine de “çağrının içeriği hakkında bilgi verildiğini” söyledi.

İfşayı yapan yetkili, “açıklanan olayların çoğuna doğrudan şahit olmadıklarını” belirtti. Fakat neredeyse yarım düzine kişiden duydukları anlatılanların "inandırıcı olduğunu çünkü neredeyse tüm hikayelerde, farklı yetkililerin gerçeği ortaya koyma şekillerinin birbiriyle tutarlı" olduğunu söyledi.

 

 

Beyaz Saray, ABD Kongresi'ndeki Demokratların "hayli düzenlenmiş" diye nitelendirdiği 5 sayfalık belgeyi yayımlamadan önce başkan, metnin gizliliği kaldırılmış halinin tamamını yayımlayacağına söz vermişti.

Şikayette Beyaz Saray yetkililerinin “telefon görüşmesinde ortaya çıkanlardan epey rahatsız olduğu" bilgisi yer alıyor. "Bana telefon görüşmesine nasıl yaklaşılacağına dair Beyaz Saray avukatlarıyla halihazırda devam eden bir tartışma olduğunu söylediler çünkü yetkililerin ifade ettiği biçimiyle başkanın görevini şahsi kazanç için kullanışına tanıklık ediyor olabilirlerdi."

Trump çarşamba günü 25 Temmuz tarihli, Ukrayna devlet başkanıyla Joe Biden ve eski Özel Yetkili Savcı Robert Mueller’in “yetersiz performansı” üzerine görüştüğü telefon konuşmasına dair belgeyi yayımladı. Mueller, görüşmenin gerçekleşmesinden bir gün önce Kongre'de tanıklık yapmıştı.

ABD Başkanı şikayetin ortaya çıkmasından kısa bir süre sonra tamamı büyük harflerle şu tweeti attı: "DEMOKRATLAR, CUMHURİYETÇİ PARTİ'Yİ VE TEMSİL ETTİĞİ HER ŞEYİ YOK ETMEYE ÇALIŞIYOR. CUMHURİYETÇİLER BİR ARADA KALIN, ONLARIN OYUNUNU OYNAYIN VE ACIMASIZCA SAVAŞIN. ÜLKEMİZ TEHLİKEDE!"

Şikayetin ortaya çıkması, ulusal istihbarat bürosu direktör vekili Joseph Maguire'ın şikayeti tartışmak üzere Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi'nin huzuruna çıkmadan hemen önce geldi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kaldırarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU