Greta Thunberg hakkındaki eleştirilere ve hakaretlere tepki verdi: Yetişkinler vakitlerini neden gençlerle ve çocuklarla alay etmeye harcıyor?

Kimileri tarafından iklim kriziyle mücadele hakkındaki sözlerinden çok, görünüşüyle gündeme getirilen Aspergerli Thunberg, “Farklı olmak bir hastalık değildir. Akla gelebilecek her türlü yalan ve komplo teorisini ürettiler” dedi

Greta Thunberg, BM'deki konuşmasında iklim değişikliğiyle mücadelede yetersiz kalan siyasetçilere eleştiriler yöneltmişti (Reuters) 

İklim değişikliğiyle mücadelede gösterdiği duruşla adından söz ettiren 16 yaşındaki İsveçli aktivist Greta Thunberg, New York’ta Birleşmiş Milletler (BM) İklim Zirvesi’nde liderlere verdiği mesajla takdir toplarken, bir yandan da görünüşü ve kullandığı ifadeler nedeniyle farklı tepkilere maruz kaldı.

Hakkındaki eleştirilere ve alaylı yakıştırmalara Twitter hesabından yanıt veren Thunberg, “Farklı olmak bir hastalık değildir. Yetişkinlerin iyi bir şey yapabilecekken neden zamanlarını, bilimi destekleyen gençler ve çocuklarla alay etmek ve onları tehdit etmek için harcamayı seçtiklerini anlamıyorum” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Thunberg, BM’deki konuşmasında “Boş sözlerinizle çocukluğumu ve hayallerimi çaldınız. Ben yine de şanslı çocuklardan biriyim. İnsanlar ölüyor, ekosistemimiz çöküyor, kitlesel yok oluşla karşı karşıyayız ama siz sadece para ve ekonomik büyümelerinizden bahsediyorsunuz. Buna nasıl cüret edersiniz?" demişti.

Öte yandan İsveçli aktivistin de yer aldığı 12 ülkeden 16 çocuk, BM Çocuk Hakları Komitesi’ne resmi bir şikayet dilekçesi sunarak, Türkiye, Fransa, Almanya, Brezilya ve Arjantin’i iklim krizi konusunda hareketsiz kalmakla suçlamıştı.

Övenler de oldu, yerden yere vuranlar da

İklim zirvesinin yankıları sürerken, Thunberg’in BM toplantılarına katılan ABD Başkanı Donald Trump başta olmak üzere iklim değişikliği inkarcısı liderlere uyarı niteliğindeki konuşması ve BM’ye sunduğu şikayet dilekçesi sosyal medyayı ikiye böldü.

Kimileri aktivisti, çevre kirliliğinde büyük rol oynayan ancak buna rağmen iklim değişikliğiyle mücadelede elini taşın altına koymaktan uzak duran ülkelerin liderlerine “asli görevlerini hatırlatma cesareti” gösterdiği için övgüyle karşıladı.

Diğer taraftan dünyanın dört bir yanında savaşların devam ettiği bir sırada iklimle mücadeleden bahsetmenin “lüks” olduğu üzerinden eleştiriler gündeme gelirken, konuşmanın boşluklarla dolu olduğu yorumları da yapıldı.

Bu eleştirilere tepki gösteren bazı kullanıcılar, “eksik parçaları tamamlama işinde” siyasetçileri göreve çağırdı.

Al Gore’un fotoğrafıyla oynayıp Soros yapmışlar

Bazılarıysa Thunberg’in aralarında Türkiye’nin de olduğu ülkeleri şikayet eden dilekçeye imza atması ve BM’de yaptığı konuşma nedeniyle sosyal medyada topa tuttu. Gelen eleştirilerin yanı sıra asılsız fotoğraflar da işe karıştı.

Paylaşımlardan birinde, dünyada birçok karışıklığın sebebi sayılan George Soros’la birlikte çektirdiği iddia edilen bir karenin üzerinden Thunberg’e eleştiriler yöneltildi.

“Genç iklim aktivisti Greta Thunberg, küçük bir çocukken, akıl hocası George Soros’la birlikte” ifadesi yer alan ileti başkaları tarafından da paylaşıldı.

 

Fotoğraf.jpeg
(codigooculto.com)

 

Ancak üzerinde oynandığı ortaya çıkan fotoğrafın orijinalinde, George Soros diye gösterilen kişinin aslında ABD’nin eski başkan yardımcılarından biri olan, “The Climate Reality Project” adlı iklim hareketinin kurucusu Al Gore olduğu anlaşıldı.

Diğer taraftan sosyal medyada Thunberg için “oyuncu”, “piyon”, “ajan” yakıştırması yapanlar da çıktı, onu “kapitalist düzenin yeni yüzü” olarak tanımlayanlar da.

İklim değişikliğiyle mücadelede eleştirdiği ülkeler arasında Türkiye’yi de sayan aktiviste, neden “ABD ya da Çin’e laf etmediği” de soruldu.

Bununla birlikte Thunberg’in de katıldığı şikayet dilekçesinde ABD ve Çin’in yer almamasının nedeninin, söz konusu devletlerin BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin imzacıları arasında bulunmamasıyla açıklandı.

Fox News, yayınında Thunberg için “akıl hastası” denince özür diledi

En çok dikkat çeken tartışmaysa Greta Thunberg’in görünüşü ve tavırları üzerinde yoğunlaştı.

Aspergerli aktivistin bugüne dek sözlerinden çok görünüşü üzerinde odaklananlar çıkarken, kimileri Thunberg’i “psikolojik sorunları olan biri” şeklinde tanımladı.

Dahası Fox News’te yayımlanan bir programa misafir olarak katılan Muhafazakar Partili Michael Knowles, “İklim histeri hareketinin bilimle ilgisi yok. Öyle olsaydı bu işi politikacılar ve bilim adamları yürütürdü, ebeveynleri ve uluslararası sol tarafından sömürülen akıl hastası İsveçli bir çocuk değil” dedi.

Bu açıklamaların yol açtığı tepkinin ardından kanaldan özür açıklaması geldi.

"Bakışımın, giyimimin, davranışımın ve farklılıklarımın peşindeler”

Son günlerde çevre kriziyle mücadele denince akla gelen ilk kişi olan Greta Thunberg ise hakkındaki eleştirilere Twitter hesabından yanıt verdi.

 

 

İklim değişikliğiyle mücadele için konuşma yapacağı ABD’ye gelirken uçak yerine yelkenli bir tekneyi tercih eden İsveçli aktivist, deniz üzerinden dönüşü sırasında çekilen bir fotoğrafını paylaşarak şunları yazdı:

İşte yine gidiyoruz… Dikkatinizi çekmiş olacağı üzere nefret edenler hiç olmadıkları kadar aktif: Benim, bakışımın, giyimimin, davranışımın ve farklılıklarımın peşindeler. Akla gelebilecek her türlü yalan ve komplo teorisini ürettiler.

“Hoşlarına gitse de gitmese de değişim geliyor”

Thunberg, dikkatlerin iklim değişikliğine değil de kendisine çevrilmesine cevap niteliğindeki paylaşımına şöyle devam etti:

Görüşe bakılırsa iklim ve ekolojik kriz hakkında konuşmayacak kadar vahim halde oldukları için odak noktasını başka yöne çevirmek adına mümkün olan her çizgiyi aşacaklar. Farklı olmak bir hastalık değildir. Şu anda mevcut ve en iyi bilim fikirler değildir, olgulardır. Dürüst olmak gerekirse, yetişkinlerin iyi bir şey yapabilecekken neden zamanlarını, bilimi destekleyen gençler ve çocuklarla alay etmek ve onları tehdit etmek için harcamayı seçtiklerini anlamıyorum. Sanırım bizim tarafımızdan tehdit edildiklerini hissetmeliler. Ancak dikkatinizi onlara vererek zaman harcamayın. Dünya uykudan uyanıyor. Hoşlarına gitse de gitmese de değişim geliyor.

 

Independent Türkçe için derleyen: Elvide Demirkol

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU