Jeremy Corbyn, İşçi Partisi konferansından güçlenerek çıktı

Britanya İşçi Partisi’nin 21 Eylül’de başlayan konferansında Brexit anlaşmasına, eğitim ve sağlık politikalarına dair önemli başlıklar tartışıldı

Corbyn konferansta yaptığı konuşmasını, "Birlikte gücü ayrıcalıklılardan alıp halka vereceğiz” diye bitirdi (Reuters)

Britanya İşçi Partisi, partinin siyasi programını ve yeni politikalarını tartıştıştığı her yıl düzenlediği parti konferansını bu hafta gerçekleştirdi. 21 Eylül’de başlayan konferans çarşamba günü sona erdi. Konferansa delegelerin ve ziyaretçilerin dahil olduğu 13 binden fazla kişi katıldı ve 450’nin üzerinde etkinlik gerçekleştirildi. 

Konferans öncesi net bir Brexit politikası önerememekle eleştirilen Jeremy Corbyn, tartışmalı geçen Brexit başlığının ardından partinin yeni bir Brexit referandumu konusunda desteğini almayı başardı. Bu, Jeremy Corbyn açısından zorlu geçen birkaç günün ardından büyük bir başarı anlamına geliyor.

Avrupa Birliği’nde (AB) kalmayı destekleyen aktivistlerin partinin Brexit siyasetini açıkça AB’de kalma yönünde belirlemeye çalışması Corbyn’in 2017 genel seçimlerinde elde ettiği başarının törpülenmesine neden olmuştu. Konferansta yapılan uzun tartışmaların ardından İşçi Partisi yeni bir Brexit referandumu gerçekleştirilene kadar tarafsız kalma siyasetini destekleme yönünde karar aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Konferans öncesinde partinin ikinci ismi Tom Watson’ı görevinden almaya yönelik eleştirilerin gerçekleştirilmesiyle Jeremy Corbyn tarafından yapılan müdahalenin ardından lider yardımcısının pozisyonu da gözden geçirilecek. Watson’ın görevinden alınmasına yönelik hamle partinin 2017’de aldığı başarıda pay sahibi olan Momentum Hareketi ve hareketin kurucusu Jon Lansman tarafından gerçekleştirilmişti. Tom Watson, konferans öncesi Brexit karşıtı bir tutum benimsemiş ve bu tavrı nedeniyle partiye sadakatsizlik ettiği yönünde eleştirilmişti. Tom Watson’ı, AB’de kalma yönünde kampanya yürüten TSSA (seyahat endüstrisi işçileri sendikası) destekliyor. 

Fakat BBC’den Iain Watson’ın değerlendirmesine göre Watson’ın görevinin gözden geçirilmesinin ardından tartışma yeniden açılacak.

Konferans öncesinde sosyal politikalara dair de önemli öneriler yapılmıştı. Bunlar arasında 10 yıl içinde haftalık 32 saatlik çalışma süresine geçiş, 65 yaş üstüne ücretsiz sağlık bakımı, özel okulların statüsünün değiştirilmesi yer alıyor. Delegelerin coşkuyla desteklediği sosyal politika önerileri bazı gölge kabine üyeleri tarafından radikal bulunarak mesafeyle karşılandı.

Konferans Jeremy Corbyn’in kapanış konuşmasıyla sona erdi. Corbyn konuşmasını şu ifadelerle bitirdi: 

Britanya halkı gelecek seçimde İşçi Partisi’ni seçerse başbakanınız olmaktan gurur duyacağım. Çünkü ben farklı bir başbakan olacağım. Doğuştan yönetme yetkisi olduğu için değil. Kişisel güç çıkarları için değil. Gücü ve serveti size vermek için. Hükümetin sizin için çalışması gerektiğini düşündüğüm için. Birlikte önceki nesillerin kazanımlarını savunmanın ötesine geçebiliriz. Ülkeyi bir sonraki nesil için inşa etmenin zamanı geldi. Akıntı tersine dönüyor. Geri çekilme ve yenilgi yılları sona eriyor. Birlikte gücü ayrıcalıklılardan alıp halka vereceğiz.

BBC ve PoliticsHome’dan da yararlanılmıştır

 

Independent Türkçe için derleyen: Esra Güngör

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU