Trump, Ukrayna liderinden eski Başkan Yardımcısı Biden'ı araştırmasını istemiş

Beyaz Saray tarafından yayınlanan deşifrede, ABD Başkanı Donald Trump'ın Ukrayna lideri Zelenskiy'den eski Başkan Yardımcısı Joe Biden'ı araştırmasını istemiş

Fotoğraf: AP

Beyaz Saray, ABD Başkanı Donald Trump ile Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin 25 Temmuz'da yaptığı ve ülkede "Trump'ın görevinden azli" tartışmalarına yol açan konuşmanın dökümünü yayımladı. 

Beyaz Saray'dan yayımlanan belgeye göre, 25 Temmuz'da iki lider arasında yapılan görüşmede Trump, Ukraynalı mevkidaşına ABD'nin bu ülkeye diğer Avrupa ülkelerinden çok daha fazla yardım yaptığını belirterek, "Biz de şimdi sizden bizim için bir iyilik yapmanızı isteyeceğiz." ifadesini kullandı. 

"Biden'ın yargıyı engellediği konuşuluyor ve birçok insan doğruların peşinde"

Bunun ardından Zelenskiy de ABD'nin yaptığı yardımlara vurgu yaptı. 

Trump da Zelenskiy'e Adalet Bakanı William Barr ve Trump'ın kişisel avukatı Ruby Giuliani ile iletişimde olmaları gerektiğini vurgulayarak, "Joe Biden'ın oğlu hakkında konuşulan çok şey var. Biden'ın yargıyı engellediği konuşuluyor ve birçok insan doğruların peşinde" dedi. 

Söz konusu görüşmede, "Adalet bakanının sizi ve çalışanlarını aramasanı ve bu konunun derinliklerine inmenizi istiyorum." şeklinde konuşan Trump'ın Ukrayna'ya yönelik yardımların kesilmesine ilişkin herhangi bir şey söylememesi de dikkati çekti. 

Ukrayna konuşması ABD'yi Trump'a yönelik azil soruşturmasına götürdü

Amerikan Wall Street Journal gazetesi, cuma günü, Trump'ın Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile temmuzda yaptığı telefon görüşmesinde, bu ülkeden, Biden'in oğlunu soruşturmalarını istediğini öne sürmüştü.

Trump, söz konusu iddialar üzerine Zelenskiy ile yaptığı görüşmenin tamamen usullere uygun olduğunu savunarak, "Zelenskiy ile ne konuştuğumun önemi yok. Birileri Biden'ı araştırmalı." ifadelerini kullanmıştı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı: “Sadece oğlum bana baskı uygulayabilir”

BM Genel Kurulu’na katılmak üzere New York’ta bulunan Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy’e Trump’ın temmuz ayında yapılan telefon görüşmesinde kendisine bu konuda baskı uygulayıp uygulamadığı soruldu. Ukrayna lideri altı yaşındaki oğlu hariç kimsenin kendisine baskı uygulayamayacağı yanıtını verdi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı “Kimse bana baskı uygulayamaz çünkü ben bağımsız bir devletin başkanıyım. Bu arada bana baskı uygulayabilecek tek kişi altı yaşındaki oğlum” ifadelerini kullandı.

Ukrayna liderine Trump ile görüştüğü zaman bir talepte bulunup bulunmayacağı soruldu. Zelenskiy “Bir şey istemek Ukrayna’nın tarzı değildir. Ukrayna güçlü bir ülkedir, kimseden bir şey istemez. Biz başkalarına yardım ederiz” diye konuştu.

 

Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU