Yerine kayyum atanan CHP Tunceli İl Başkanı Murat İl: Hükümeti eleştirdik, aynı hatayı şimdi biz yapıyoruz

CHP, Tunceli il yönetimini görevden aldı. Genel merkez Tunceli’ye, Mesut Çoşkun başkanlığında 7 kişilik bir kayyum heyeti görevlendirdi. Yerine kayyum atanan Murat İl, ‘Hükümeti kayyum atamaları için eleştirdik şimdi aynı hatayı biz yapıyoruz’ dedi

Fotoğraf: AA

Cumhuriyet Halk Partisi Tunceli İl Başkanlığı’na genel merkez tarafından kayyum atandı. İl başkanlığındaki çalkantılar iddialara göre, 31 Mart seçimleri öncesinde başladı. İl Başkanı Yılmaz Çelik 3 Mart’ta görevinden istifa etti. Çelik istifasını şu sözlerle duyurdu:

9 yaşında üyesi olduğum Cumhuriyet Halk Partisi'nde 42 yaşında İl Başkanlığı onurunu yaşarken parti içinde bitmek tükenmek bilmeyen ben ne olacağım kavgaları sebebiyle ve bugün de genel merkezle yapmış olduğum görüşmeler neticesinde istifa etme kararı aldım.


Vekil başkan da istifa etti

Çelik’in yerine, vekaleten görevi sürdürmek üzere İrfan Bozkurt getirildi. Yerel seçimlerden bir ay önce görevi devralan İrfan Bozkurt da 24 Eylül’de istifa ettiğini duyurdu. Açıklamasında partide görev almaya devam edeceğini belirten Bozkurt, “Partimin memleketimde değişerek, gelişerek büyümesi, yenilenmesi, kabul edilemeyen gençleşmeyi bir an önce gerçekleştirmesi ve eski günlerine geri dönmesi tek temennimdir” ifadelerini kullandı.

Genel merkez seçimi tanımadı

İstifanın ardından 21 üye ile toplanan CHP İl Yönetim Kurulu, il başkanı olarak Murat İl’i seçti. İl’in başkan seçilmesinin ardından CHP Genel Merkezi, il ve tüm yönetim kurulu üyelerini görevden aldı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, Tunceli İl Başkanlığı’na Mesut Çoşkun başkanlığında 7 kişilik kayyum heyetinin atandığı bildirdi.

Milletvekilini suçladı

Yerine kayyum atanan Murat İl gelişmeleri Independent Türkçe’ye değerlendirdi. Haklı bir gerekçe olmadığı halde görevden alındıklarını iddia eden Murat İl, isim vermeden CHP Tunceli Milletvekili Polat Şaroğlu’nu suçladı: İl, şu iddialarda bulundu:

Durum şu biz yönetim kurulu üyeleri olarak siyasi faaliyetlerimizi partimizin tüzüğü ve ilkeleri doğrultusunda yürütmeye gayret eden bunu da başardığına inanan bir ekibiz. Bu ekibimiz, maddi bir neden, doğru bir zemin ortaya çıkmadığı halde görevden alındı.

Kendi siyasi hesaplarını yapan mevcut vekil tarafından aylardır alttan alta yürütülen bir çalışma ve buna genel merkezimizde bir iki ismin eşlik etmesiyle süreç kayyum atamasına kadar gitti. Sayın vekil, ikinci dönem milletvekili olma arzusunu il yönetimini ele geçirerek gerçekleştirmek istediği için bu durumla karşı karşıyayız. Maalesef şahsi hesaplar yüzünden bunlar yaşanıyor.


Her şey tüzüğe uygun yapıldı

İl başkanın istifasının ardından tüzüğün 24 maddesine göre, yönetim kurulu tarafından il başkanı seçildiğini söyleyen Murat il şu ifadeleri kullandı:

Bizim tüzüğümüz, bizim amirimiz değil mi? Bu tüzük bizim başımızın tacı değil mi, bizim anayasamız değil mi? Bu tüzük bizim anayasamız ise, ben tüzüğü açıyorum okuyorum, böyle emrediyor. Biz de yönetim kurulu olarak toplandık katılan 21 kişinin 18’in desteğiyle il başkanı seçildim. Bunu anlamadan, dinlemeden, sorgulamadan, incelemeden böyle bir kayyum kararı alındı.


Kayyuma karşı çıkıyoruz ama sonra biz kayyumlaşıyoruz

Görevden alınmalarının yine tüzüğün 25/1 maddesi gerekçe gösterilerek yapıldığını söyleyen Murat İl, ortada somut bir neden yokken yerine kayyum atandığını iddia etti.  İl, bundan sonraki yol haritasını ise şu sözlerle anlattı:

Önce genel merkezimize bu durumun düzeltilmesi için bir talepte bulunacağız. Arkasından nezaket ve hukuk kuralları içeresinde kalarak bu meseleyi sahipsiz bırakmayacağız. Konuyu yargıya taşıyacağız. Cumhuriyet Halk partisi bir kişinin bir zümrenin bir ağanın bir patronun partisi değildir adından da anlaşılacağı gibi halkın partisidir. Biz de bu halkın asli unsurlarıyız.

Bizim böyle derderst edilmemize göz yumulmayacağına inanıyoruz.

Hükümetin HDP’li belediyelere kayyum atanmasına CHP’nin tepki gösterdiğini hatırlatan Murat İl, "Biz kayyuma karşıyız, seçimle gelenin seçimle gitmesi gerektiğini söylüyoruz. Hükümeti böyle eleştirdik şimdi kendimiz aynı hatayı yapıyoruz. Belediye başkanlıklarına kayyum atanmasına karşı çıkıyoruz ama sonra biz kayyumlaşıyoruz" dedi. 

Murat İl, il kongresinin yapılması durumunda kendisinin de aday olacağını sözlerine ekledi. 

Tüzüğe göre davranacağız

İl başkanlığı görevine kayyum olarak görevlendirilen Mesut Çoşkun ise, açıklama yapmadı. Çoşkun sadece  ‘bir değerlendirme yapacaklarını ve tüzüğe göre davranacaklarını’ söylemekle yetindi.

CHP tüzüğünün Murat İl’in görevden alınmasına gerekçe olarak gösterilen maddesi: 

Madde-25 (1) Yasalarda, tüzükte ve yönetmeliklerde öngörülen görev ve sorumlulukları ve mali yükümlülükleri yerine getirmeyen ya da aksatan; partinin ilkelerine, amaçlarına ve çalışma kurallarına aykırı hareket eden il, ilçe, belde başkanı ve yönetim kurulu üyelerini, Merkez Yönetim Kurulu, üye tam sayısının üçte iki çoğunluğuyla ve gizli oyla, gerekçesini belirterek görevden alabilir.


Murat İl’in söz ettiği CHP tüzüğündeki il başkanı seçimine dair madde:

Madde-24 (4) İl ve ilçe başkanlığı boşaldığında, olağan kongreye kadar görev yapmak üzere yenisi, il ve ilçe yönetim kurulu üyeleri ya da partililer arasından, il ve ilçe yönetim kurulunun üye tam sayısının salt çoğunluğuyla ve geciktirilmeden seçilir.


Eskişehir’e de mahkeme kayyum görevlendirdi

CHP Eskişehir il yönetimine de 17 Eylül’de mahkeme tarafından kayyum atanmıştı Eskişehir 3. Sulh Hukuk Mahkemesi’nde partinin iki eski yöneticisinin açtığı davanın üçüncü duruşmasında, mahkeme, 45 gün içinde gerçekleştirilecek olağanüstü kongreye kadar üç üyenin görevlendirilmesi talebini kabul ederek, il yönetimine Yahya Çelik, Şuayip Çapar ve Hikmet Bingül’den oluşan heyetin atanmasına karar vermişti.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU