Akif Beki: İmamoğlu, kutuplaşmayı bitirme vaadiyle seçilmişti ama...

Karar gazetesi yazarı Beki, aralarında Necip Fazıl'ın oyununun da bulunduğu üç oyunun şehir tiyatroları repertuvarından kaldırılması hakkında yazdı

Fotoğraf: CHP Basın Birimi

"Mavi Kuş", "Reis Bey" ve "Aşk Bir Zamanlar (Gazale)" oyunlarının İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları'nın repertuvarından çıkarılması sonrası İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB)  Başkanı Ekrem İmamoğlu eleştirildi. 

Eleştirilere İBB sözcüsü Murat Ongun yanıt vermiş, Necip Fazıl Kısakürek'in 'Reis Bey' adlı tiyatro oyununun sadece bir kez sahnelenmesinin bedelinin 368 bin lira olduğunu anımsatıp "Hem maliyeti hem de önceki dönemden beri oynanmadığı için repertuardan çıkarılmıştır" demişti.

Konuyla ilgili Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) tepki göstermişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Karar gazetesi yazarı Akif Beki de bugünkü köşesine bu konuyu taşıdı. 

Beki, "Necip Fazıl'ı seviyor ama yeter mi!" başlıklı yazısında muhafazakar dünya görüşünden, aynı fikri-siyasi tandanstan oyunların kaldırılmasının tepki çektiğini anımsattı, "Partizan kayırmayı, ideolojik dışlamayı AK Parti yaptığında yanlışsa CHP yaptığında doğru mu olacaktı?" diye sordu. 

Beki yazısına şöyle devam etti:

Üstelik İmamoğlu, kutuplaşmayı bitirme ve kapsayıcılık vaadiyle seçilmişti. Çelişmiyor muydu? Maalesef cevaplar inandırıcılıktan uzak, özürler kabahatten beter... İmamoğlu'na sorulduğunda, en fazla Necip Fazıl'ı ne kadar sevdiğini, İskender Pala'yı ne çok okuduğunu, Mustafa Kutlu'ya ne biçim muhabbet beslediğini söylüyor. Kasıt ve önyargıyla yaklaşılmadığını kanıtlamaya, sevgi saygı terennümleri yeter mi peki? Hak taleplerine karşı "Alevilik Hz. Ali'yi sevmekse en birinci Alevi benim, en başa beni yazın" savsaklamalarından farkı ne?

Beki, oyunların repertuvardan kaldırılmasıyla ilgili israf gerekçesini de hatırlattı:

İBB Kültür Daire Başkanı Hülya Muratlı, "İsrafla mücadele burada da sürüyor. Proje bazlı oyunların büyük maliyete sahip olduğunu gördük. Şehir tiyatrosu oyuncularına yer açmak için proje bazlı oyunları en aza indirmeyi planladık" diyor. İmamoğlu'nun da başvurduğu bir savunma...Buna dayanan 'siz ne anlarsınız sanattan tiyatrodan, sanki çok izlermiş gibi bir de kalkmış konuşuyorsunuz, gitseydiniz de boş salonlara oynatılmasalardı, seyircisiz oyun kaldırılmayacak da ne yapılacak, saldırmaya bahane işte' aşağılamaları da ikramiyesi!Reis Bey boş çekiyordu, zaten o yüzden geçen sezon hiç sahnelenmedi. Mavi Kuş sinek avlıyordu. Sırtındaki kamburdan kurtuldu İstanbul, vergilerimiz havaya savrulmayacak artık, ha! (...)  Nümunelik diye, göstermek için bile olsa bari biri bu sezon tutulsa, bunca zorlama bahane aranmayacakken değdi mi? Ne gerek vardı cidden?

 

Yazının tamamına ulaşmak için tıklayın...

 

Independent Türkçe, Karar gazetesi

DAHA FAZLA HABER OKU