Nobel ödüllü aktivistler Gates Vakfı’nın Narendra Modi ödülünü Keşmir sorunu nedeniyle geri çekmesini istiyor

Ödül son 5 yılda 100 milyon tuvalet yapılmasını onurlandırıyor

Ağustosta Modi, Keşmir’in özel statüsünü ortadan kaldırıp ve siyasi liderleri tutuklatmıştı (AFP)

Nobel ödüllü üç aktivist, Bill ve Melinda Gates Vakfı’na Hindistan Başbakanı Narendra Modi’ye verilecek ödülün artan insan hakları endişeleri ve Keşmir’deki durum nedeniyle iptal edilmesi çağrısında bulundu.

Baharda oylarını artırarak ikinci kez başbakanlığa seçilen ve hafta sonu Houston’da Donald Trump’ın özel konuğu olduğu büyük bir gösteri düzenleyen Modi, New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu yapılırken Hindistan’da hıfzıssıhha konusundaki çalışmaları sebebiyle bir ödül alacak. 

Fakat Modi’yi Gujarat eyaletinde yüzlerce Müslüman’ın öldürülmesini planlamakla veya öldürülmesine izin vermekle ve daha yakın bir zamanda da “inekleri koruma” adı verilen yasa dışı infazcılar tarafından Müslümanların linç edilmesini durdurmakta başarısızlıkla eleştiren aktivistler, vakfın bir hata yaptığını söylüyor.    

Nobel ödülü kazanan İranlı aktivist Şirin Ebadi, 1976’da onurlandırılan Kuzey İrlandalı barış eylemcisi Mairead Maguire ve Yemenli gazeteci Tevekkül Karman vakfın kararını değiştirmesini isteyen açık bir mektup yazdı.

Ödüllü aktivistler mektuplarında şu ifadelere yer verdi:

Bill ve Melinda Gates Vakfı’nın bu ay içinde Hindistan Başbakanı Narendra Modi’ye bir ödül vereceğini öğrenmek bizi hayli rahatsız etti. Başbakan Modi’nin liderliği altında Hindistan insan haklarını ve demokrasiyi sürekli zayıflatan tehlikeli ve ölümcül bir kaosa sürüklendi. Vakfınızın belirtilen misyonu, yaşamı korumak ve eşitsizlikle mücadele olduğu için bu bizi özellikle rahatsız ediyor.

Mektubu kaleme alanlar, “Assam eyaletindeki ve Hindistan tarafından yönetilen Keşmir’deki durum da ciddi kaygılara neden oluyor. Soykırım Gözlem Örgütü bu bölgelere ilişkin bir değil iki defa Hindistan’ı uyardı” diye ekledi.

Hint hacıları taşıyan trende 59 kişinin ölmesinin ardından 2002 yılında yüzlerce Müslüman’ın ölümünde suç ortağı görülen Modi, uzun yıllar boyunca Batı tarafından boykot edildi. Modi hiçbir zaman suçlanmadı ve Hintlerin Müslüman komşularına sırt çevirmesi çağrısını inkar etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hindistan Yüksek Mahkemesi tarafından 2012’de açılan bir soruşturmada o dönem Gujarat eyaletinin siyasi lideri olan Modi aleyhinde bir delil bulunmadı. 2014’te Modi, muhafazakar Hint milliyetçisi Hindistan Halk Partisi’nin (BJP) genel seçimlerde oyların çoğunu kazanmasıyla başbakan seçildi. 

Modi’yi eleştirenler onun Hindistan’daki muhalif ve cesaretli Hint aktivistlere sert baskı yaptığını söylerken, destekleyenlerse başbakanın yolsuzlukla mücadelede ciddi ilerleme kaydettiğini belirtiyor. Modi ayrıca son 5 yılda 100 milyon tuvalet inşa edilen bir projenin de öncülüğünü yaptı.

Ağustosta Modi, Hindistan’ın çoğunluğu Müslüman tek eyaleti olan Keşmir’in özel statüsünü ortadan kaldırdı ve siyasi liderleri tutukladı. Hem Hindistan’ın hem de Pakistan’ın üzerinde uzun süre savaş verdiği bölge olan Keşmir’in sakinleri iletişim ablukasının uygulandığını ve internet erişiminin kısıtlandığını söylüyor.

Yaklaşık 200 aktivist dünyanın en etkili ve güçlü sivil toplum kuruluşlarından biri olan Gates Vakfı’nın Seattle’daki merkezinin dışında pazar günü protesto gösterisi yaptı.

 

 

The Independent’a konuşan Stand with Kashmir isimli halk hareketi grubunun Seattle şubesinden Meryem Gani, “Bill ve Melinda Gates Vakfı insani amaçları teşvik etmek için kuruldu” dedi. Vakfın insan hakları ihlallerine karışmakla suçlanan birine ödül vermesinin doğru olmadığını söyleyen Gani, “Hıfzıssıhha insan hayatından daha önemli değil” ifadesini kullandı.

Modi ve Trump, Teksas eyaletinde pazar günü 50 bin kişinin katıldığı “Merhaba, Modi” mitinginde katıldı.

Trump, “Amerika’nın en büyük, en sadık ve en vefalı dostlarından biri olan Hindistan Başbakanı Modi’yle burada Teksas’ta olduğum için çok sevinçliyim” dedi. Modi’yse Trump için, “CEO’luktan başkomutanlığa, toplantı odalarından Oval Ofis’e, stüdyolardan küresel sahneye, her yerde kalıcı bir etki bıraktı” ifadesini kullandı.

Hindistan hükümeti ödülle ilgili tartışmalara henüz yanıt vermedi. Başbakanın sözcüsüne ulaşma girişimleri de başarısız oldu.

Vakıf, Modi’ye ödül verilmesi kararının kuruluşun “üst düzey yönetimi” tarafından alındığını kaydetti.

Vakıf yazılı açıklamasında, “Küresel ölçekte hıfzısıhhayla ilgili hastalıklar her yıl 5 yaşın altındaki yaklaşık 500 bin çocuğun ölümüne neden oluyor. Önemine rağmen hıfzısıhha yeterince ciddi ilgi görmedi. Birçok hükümet, kolay çözümler olmadığından dolayı da hıfzısıhha hakkında konuşmaya istekli değil” ifadesini kullandı.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU