Fransa, Almanya ve İngiltere'den ortak açıklama: Aramco saldırısının sorumlusu İran

İngiltere, Fransa ve Almanya, Suudi Aramco tesislerine yönelik saldırıların sorumlusu olarak İran'ı gösterdi

Suudi Aramco şirketine ait 2 tesis, 14 Eylül'de insansız hava aracı saldırısına uğramıştı / Fotoğraf: Reuters

Fransa, Almanya ve İngiltere, ortak bir yazılı açıklama yaparak, Suudi Arabistan'ın petrol tesislerine yönelik saldırıdan İran'ı sorumlu tuttu.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Saudi Aramco saldırılarında sorumluluğun "çok yüksek bir ihtimalle" İran'a ait olduğunu düşündüklerini söyledi.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na katılmak üzere ABD'ye hareket etmeden önce gazetecilere açıklamalarda bulunan Johnson, "İngiltere Aramco saldırılarında sorumluluğu çok yüksek bir ihtimal derecesiyle İran'a yüklüyor. Gerçekten de İran'ın sorumlu olmasının kuvvetle muhtemel olduğunu düşünüyoruz" demişti.

Buna karşın İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi, İngiltere'nin İran'a karşı çaba göstermek yerine Suudi Arabistan'a silah satışına son vermesini istemişti.

Musevi, "İngiltere hükümeti, İran'a karşı faydasız çabalar yerine Suudi Arabistan'a ölümcül silah satışına son vermelidir. Bu aynı zamanda dünyadaki birçok halkın da talebidir. İngiltere bu şekilde kendini Yemen halkına karşı işlenen cinayet suçlamalarından kurtarabilir." ifadelerini kullanmıştı.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU