İran'ın el koyduğu Britanya gemisi serbest bırakılıyor

Geminin ayrılması, Birleşik Krallık'ın Cebeliktarık'ta İran gemisine el koymasıyla başlayan ve aylardır devam eden açmazı sonlandırabilir

Stena Impero'nun mürettebatı, ağustos sonlarında Bandar Abbas şehri kıyılarında açıklanmayan bir yerde görülüyor (Reuters)

Tahran'daki bir yetkili, İran tarafından haftalardır esir tutulan İngiltere bayraklı petrol tankerinin yoluna devam edebileceğini söyledi. Britanya'nın İran tankerine el koymasıyla başlayan ve aylardır devam eden açmaz böylece sona gelmiş olabilir.

Geminin serbest bırakılacağı açıklaması, Birleşik Krallık (BK) Başbakanı Boris Johnson'ın 14 Eylül'de Suudi tesislerine yapılan saldırının arkasında İran'ın olduğuna yönelik ABD'den gelen iddialara destek vermesinin ve Ortadoğu'da Washington ve müttefikleriyle Tahran arasındaki gerilimi azaltma çağrıları yapılırken suçlamaları alevlendirmesinin ardından geldi.

Johnson “BK'nın, Aramco saldırılarında sroumluluğu, çok yüksek olasılıkla İran’a yüklediğini söyleyebilirim” dedi.

İsveçli Stena Impero, BK ve müttefikleri Cebelitarık'ta petrol yüklü İran gemisine el koyduktan iki hafta sonra İranlı yetkililer tarafından ele geçirilmişti. İran'ın gemisi Avrupa Birliği'nin Suriye'ye yönelik ticari yaptırımlarını ihlal etmekle suçlanmıştı ve gemiye, İran'a karşı "azami baskı" siyaseti gütmek isteyen katı tutumlu ABD yetkililerinin emriyle el konmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İran, Stena Impero'ya çeşitli, belirsiz ve çelişkili iddialarla el koyarak cevap vermişti. Bu ay da gemi mürettebatının bir kısmını serbest bırakmıştı.

BK gemideki petrolün Suriye'ye satılmayacağı sözünü Tahran'dan aldıktan sonra -ki Tahran bu sözünü tutmamış gibi görünüyor- Adrian Darya-1 adını alan gemi Cebelitarık'ta serbest bırakılmıştı.

İran şimdi Stena Impero'nun Basra Körfezi limandan Bandar Abbas'ı terk etmesine izin verildiğini ancak serbest bırakma işleminin ne zaman gerçekleşeceğinin henüz belirlenmediğini açıkladı.

İran’ın yarı resmi Fars haber ajansının iddiasına göre, hükümet sözcüsü Ali Rabiei “Petrol tankeriyle ilgili yasal prosedürler artık tamamlandı ve ihlallerine bakılmaksızın serbest bırakılıyor” dedi.

Kararlar, zaptın sona erdiğini gösteriyor.

Stena Impero'nun BK merkezli Northern Marine'deki işletmecileri, sorulara cevap vermedi. Gemi takip verilerine göre Stena Impero, Bandar Abbas kıyılarının dışında bekletiliyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU