1970’ten bu yana Kuzey Amerika’daki kuş sayısı 3 milyar azaldı

Yeni bir araştırmaya göre son 50 yılda ABD ve Kanada’daki 4 kuştan biri yok oldu

Kayıpların yüzde 90’ı aralarında serçe, karabakkal, bülbül ve ispinoz türlerinin bulunduğu 12 kuş ailesinde yaşandı (Cornell University)

ABD ve Kanada’dan yedi kurumun işbirliğiyle gerçekleştirilen yeni bir araştırma 1970’ten bu yana, ABD ve Kanada’da yaşayan 4 kuştan 1’inin ortadan kaybolduğunu açığa çıkardı.

Bilimsel yayın Science’da 19 Eylül’de yayımlanan araştırma için 529 kuş türünü inceleyen bilim insanları, bu ülkelerde kuş sayısında toplamda yüzde 29’luk düşüş belirledi.

Makalenin başyazarı, Cornell Üniversitesi Kuşbilim Laboratuvar’ından uygulamalı doğa koruma üzerine çalışan bilim insanı Ken Rosenberg araştırmanın sonucuna dair, “Bu sonuç karşısında şaşkına döndük … milyarlarca kuşun kaybı” dedi. 

Cornell Üniversitesi’nin haberine göre Rosenberg’in öncülük ettiği ekip, yaban hayattaki bir grup kuş türünün popülasyonunu uzun dönem izleyen en güvenilir gözlemleri ve aynı zamanda radar görüntüleme geçmişlerini inceledi.

Rosenberg’e göre bu araştırma kuşlardan daha fazlasına işaret ediyor:

Bu, insanın değiştirdiği arazilerin kuş yaşamını destekleme kabiliyetini yitirdiğine dair güçlü bir işaret ve doğanın bütünü için yaklaşan çöküşün bir göstergesi.

Kuzey Amerika’daki kuş nüfusunda yaşanan 2,9 milyarlık düşüş, yetişkin kuşların diğer canlılarla birlikte yaşadıkları tüm alanlar için yıkıcı bir kayıp. Ormanlardaki kayıp tek başına 1 milyarı bulurken, çayırda yaşayan kuşların sayısı yüzde 50 yani 700 milyon azaldı.

Makalenin yazarlarına göre bu azalışın başlıca sebebi yaşam alanlarının yok olması.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

En büyük kayıp insanların her gün karşılaşabildiği ve yaygın kuşlar olarak isimlendirilen türlerde yaşandı. Kayıpların yüzde 90’ı aralarında serçe, karabakkal, bülbül ve ispinoz türlerinin bulunduğu 12 kuş ailesinde yaşandı.

Çalışmaya katkı sağlayan analizlerini Smithsonian Göçmen Kuş Merkezi’ndeki eski pozisyonunda çalışırken gerçekleştiren ve şu anda Georgetown Çevre Girişimi’nin yöneticiliğini yapan Peter Marra şunları dile getirdi:

Yaygın kuşların bu haliyle kalmasını istiyoruz ama bunu bile yapamıyoruz. (...) Bunu böceklerden amfibilere gördüğümüz diğer azalışlarla bir araya getirdiğimizde bir ekosistem çöküşü yaşandığı görülüyor ve bu herkesin dert edinmesi gereken bir konu. (...) Bu bize doğanın sağlıklı olmadığını söylüyor. Sadece kuşlar için değil, muhtemelen insanlar için de.

Çalışmanın temelini oluşturan popülasyon modelleri, standart ölçü haline gelmiş insanların kuşları saymasına dayanan kuş-gözlem veri kümelerine dayanıyor.

 

 

Araştırmacılar diğer yandan ABD’deki 140’tan fazla ulusal meteoroloji merkezinin yeni nesil radarlarının görüntü arşivlerini de inceledi. Kuşlar bahar aylarının gecelerinde yüksekten uçarak göç ederken radarlarca görülebiliyor.

Yaşanan genel azalma, radara yansıyan göçmen kuşların toplam biyokütlesindeki değişimde de kendini gösteriyor. Cornell Kuşbilim Laboratuvarı’ndan Adriaan Dokter gökyüzünden geçen “kuşların biyokütle miktarı 2007’den bu yana yaklaşık yüzde 14 azaldı” diyerek popülasyon modellerinin son 50 yıl için gösterdiği azalış hızının, son 10 yıl içinde radarla tespit edilen düşüşle uyumlu olduğunu ekledi.

Çalışma sadece düşüşleri değil bazı yükselişleri de gösterdi. 1970’den bu yana kartal ve şahin gibi bazı avcı kuşların popülasyonlarında üç kata varan artışlar söz konusu. Araştırmacılar bu artışta hükümetin zararlı tarım ilacı DDT’yi ve yırtıcı kuşların yakalanmasını yasaklamasının etkili olduğunu düşünüyor.

Rosenberg, Kuzey Amerika kuşlarında yüzde 30’luk bir düşüş olsa da diğer yandan önlem alarak kurtarabileceğimiz yüzde 70’lik bir dilimin bulunduğuna ve bu önlemlerin en kısa sürede alınması gerektiğine dikkat çekiyor.

Rosenberg’e göre bu büyük düşüşlerin hiçbiri geri dönülmez bir noktada değil ancak “10 yıl sonra bu geçerli olmayabilir”.

 

Independent Türkçe için derleyen: Umut Can Yıldız

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU