Yeni bir araştırmaya göre sosyal medya bağımlılığı uyuşturucu bağımlılığı gibi

Aşırı sosyal medya kullanımının uyku, ruh sağlığı ve ilişkiler üzerinde olumsuz etkisi var

Araştırmaya göre sosyal medya bağımlılığı riskli karar alma eğilimini artırıyor

Yapılan yeni bir araştırma, sosyal medyayı çok fazla kullanan insanların, karar verme yetisinin uyuşturucu bağımlıları ve hastalık derecesindeki kumarbazlarla benzer özellikler gösterdiğini ortaya koydu.

Michigan Eyalet Üniversitesi’nden (MSU) araştırmacılar, yoğun sosyal medya kullanımı ile diğer bağımlılık türlerinde görülen riskli karar alma eğilimi arasında ilişki olduğu sonucuna ulaştı. 

Karar verme mekanizması ile sosyal medya arasındaki ilişkiyi masaya yatıran ilk çalışma olan araştırma, sosyal medyanın insanların ruh sağlığı üzerindeki etkisine dikkat çekiyor. 

Davranış Bağımlılıkları Dergisi’nde (Journal of Behaviour Addictions) yayınlanan çalışmanın başyazarı Yrd. Doç. Dr. Dar Meshi, “İnsanların üçte biri sosyal medya kullanıyor. Bazı insanlar, bu platformları ölçüsüzce kullanıyor. Bulgularımız, sosyal medyanın aşırı kullanılması konusunu ciddiye almamızı sağlayabilir” dedi.

Madde bağımlılarında karar verme mekanizmasının genellikle sorunlu olduğunu belirten Meshi, şöyle konuştu:

“Bu tür insanlar, bazen hatalarından ders almaz ve olumsuz sonuçlara varan istikamette ilerlemeye devam ederler. Ancak daha önce hiç kimse, bu davranış şekline aşırı sosyal medya kullanımı ilişkisi açısından bakmamıştı. Bu nedenle sosyal medyayı çok fazla kullanmak ile madde bağımlılığı arasındaki muhtemel benzerliği mercek altına aldık. Karar vermedeki zayıflığın sebebini değil, bunun sorunlu sosyal medya kullanımı ile ilişkisini araştırdık.”

Sağlık üzerine çalışmalar yapan yardım dernekleri, sosyal medyanın uyku, ruh sağlığı ve ilişkiler üzerindeki olumsuz etkilerini dile getiriyor.

Kraliyet Halk Sağlığı Toplumu (RSPH), insanların Facebook, Instagram ve Twitter gibi platformlardan uzaklaşması için geçtiğimiz yıl eylül ayında, geniş katılımlı “sosyal medyasız ay” etkinliği düzenlemişti. Alanında bir ilk olan kampanyaya İngiltere’den yaklaşık 320 bin kişi katılmıştı.

Sosyal medyanın sağlığa olumsuz etkisi nedeniyle gözlerin çevrildiği büyük teknoloji firmaları ise, insanların platformlarını kullanırken daha iyi zaman geçirebilmeleri için bazı önlemler aldıklarını belirtmişti.

Instagram, kullanıcıların günlük kullanım süresini gösteren “hareketler” çizelgesini yakın bir zamanda uygulamaya koymuştu.

Dünya üzerinde çok sayıda kişinin sosyal medya kullandığını hatırlatan Meshi şu açıklamalarda bulundu:

“Sosyal medyanın insanlar için muazzam faydaları olsa da kullanıcıların kendilerini uzaklaştıramadıkları karanlık bir yönü olduğu da gerçek. Bunun arkasında yatan nedeni daha iyi anlamak, sosyal medyayı aşırı derecede kullanmanın, bir bağımlılık olarak kabul edilip edilmemesine karar vermemizi sağlayabilir.”

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/news

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU