Kürk çiftliğinde köpeklere yapılan eziyetin görüntüleri ortaya çıktı

Özel Haber: Diğer kafeslerde çürümüş cesetler görülürken, hayvanlar patilerini parmaklıklara çılgınca vuruyor

Araştımacılar, Polonya'daki bir kürk çiftliğinin dış mekan kafeslerindeki yavru ve yetişkin köpeklerin, “ihmal edilmiş ve aç bırakılmış” halde bulunduğunu açıkladı.

İddialara göre uzun tüyleriyle evcil hayvanlara benzeyen bu köpeklerin birçoğu, araştırmacılar onları bulduğunda kafeslerinden kaçabilmek için çılgınca bir çabayla patilerini parmaklıklara vuruyordu.

Aktivistler, köpeklerin derileri için öldürülmeye mahkum onlarca tilkiyle birlikte bulunduğunu söylüyor.

Görgü tanıklarına göre, birçok hayvanın içme suyuna da yiyeceğe de erişimi yoktu ve paslı kafeslerden ikisinin içinde çürüyen cesetler vardı.

Hayvanları koruma grubu Open Cages'tan bir araştırmacı “Şok olduk” dedi:

Hayvanları bunca korku ve stres içinde görmek korkunçtu.

Aktivistler, 6 köpeği -birinin bacağı kırıktı- ve 4 tilkiyi kurtardıkları ilk operasyonu filme aldı ve onları tedavi için veterinere götürdü. Daha sonra dönüp 11 hayvan daha kurtardı.

Polonya'nın güney batısındaki çiftliği kapatmak için soruşturmalar hâlâ devam ediyor.

Köpeklerin neden çiftlikte tutulduğu ya da herhangi birinin kürkü için kesilip kesilmediği belli değil.

Grubun açıklamasına göre çiftlik sahibi aktivistlere, köpekleri hırsızları korkutmak için tuttuğunu söyledi ama köpeklerin bunu kafeslerin içinden nasıl yapabildiğini açıklamadı.

Video'da bazı tilkilerin sıkıntıyla küçük kafeslerinde ileri geri koştuğu görülüyor.

Araştırmacı “Bunun gibi korkunç koşullar kürk endüstrisinde olağandışı değil” diye konuştu:

Her yıl milyonlarca hayvan kürkü için katlediliyor. Bu sıkış tıkış tecrit koşulları, bu endüstriyi kaçınılmaz şekilde acımasız kılıyor. (...) Her gün engin mesafeleri dolaşmaya adapte olmuş hayvanlar için sıkış tıkış bir kafeste yaşamak işkencedir.

 

 

Kürk çiftlikleri Birleşik Kallık'ta 2000'den beri yasaklı ama o zamandan beri Britanya'nın 650 milyon sterlin (yaklaşık 4 milyar 600 milyon TL) değerinde hayvan kürkü ithal ettiği tahmin ediliyor.

Bu ticarete muhalif olanlar, Brexit'in kürk ithalatını yasaklamak için bir fırsat olduğunu söylüyor. Çünkü AB ortak pazar yasaları altında bu imkansız.

Veterinerler, hayvan davranış uzmanları ve Springwatch programının sunucusu Chris Packham, Birleşik Krallık'ı hayvan kürkü ticaretini durdurmaya çağırdı.

Kurtarma ekipleri, ağrılı ayak apsesi nedeniyle en az bir tilkinin amputasyona ihtiyacı olduğunu söyledi.

Open Cages Genel Müdürü Connor Jackson, “Tatlı köpeklerin kürk çiftliklerinde kafeslerde tutulduğunu görmek korkunç. Ama bu, zavallı tilki ve vizonlar için gündelik bir gerçek -ta ki acımasızca öldürülüp, derileri yüzülene kadar” dedi.

Kürk ticareti şefleri, çiftliğin yasal olmadığını ve savcılara çiftliğin yasa dışı hayvan beslediğini bildirdiklerini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak Open Cages, “ana veterinerlik denetim kayıtlarında" bulunan çiftliğin yasal olduğunu ifade etti.

Kürk çiftlikleri, sadece acı veren fiziksel yaralanmalara ve tedavi edilmeyen enfeksiyonlara neden olmakla değil, aynı zamanda psikolojik strese ve hatta yamyamlığa yol açmakla suçlanıyor.

Birtanya'nın en lüks mağazalarından ve moda sitelerinden bazıları hâlâ kürklü kıyafetler satıyor.

The Independent çiftlikle temasa geçemedi ama Polonyalı Kürk Yetiştiricileri Birliği, hayvanların orada gördüğü “iğrenç” muameleden dolayı şok olduğunu söyledi.

Bir sözcü, 83 yaşındaki çiftlik sahibinin kedi ve keçi de beslediğini ve birliğin üyesi olmadığını ifade etti.

Birlik başkanı Daniel Çimiliyevski, mekanın öncede bir tilki çiftliği olduğunu ama artık resmi olarak tescilli olmadığını ve devlet kontrollerine tabi bulunmadığını belirtti.

Faal bir kürk çiftliği olmadığından kaç hayvanın tutulduğu hakkında bilgi sahibi değiliz ama hayvan suistimali vakalarının hepsinde olduğu gibi yerel makamların olayla ilgilendiklerine dair sizi temin ederim. (...) Avrupa'da kürkleri için köpek ve kedi yetiştirmek için hiç teşvik yok. Kürkleri için köpek ve kedi yetiştirmenin yanında deri satışı da AB yasalarınca kesin olarak yasaklanmıştır.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU