Dünyanın en eski seyahat şirketi Thomas Cook iflas etti, 150 bin tatilci yurt dışında mahsur

Dünyanın en eski seyahat şirketi Thomas Cook iflas etti. İngiliz şirketin iflası nedeniyle ülke dışında bulunan 150 bin tatilci mahsur kaldı. İflas nedeniyle farklı ülkelerde çalışan 20 binden fazla çalışan işsiz kaldı

Mallorca Havalimanı'nda, iflas eden seyahat şirketi Thomas Cook'a ait bir reklam afişi / Fotoğraf: Reuters

İngiliz Sivil Havacılık Kurumu’ndan (CAA) yapılan açıklamaya göre, kurtarma görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından 178 yıllık seyahat şirketi Thomas Cook'un ticari faaliyetlerine son verildi.

Yüksek borç, internettin gelişmesiyle oluşan rekabet ve Brexit nedeniyle zarar gören şirket, daha önce aldığı 900 milyon sterlinlik yardım paketinin üzerine 200 milyon sterlinlik ek yardıma daha ihtiyaç duydu.

Bu miktarın talebi, şirketi kurtarmak için aylardır süren görüşmeleri olumsuz etkiledi ve şirket iflasını açıkladı.

Şirketin CEO'su Peter Fankhauser iflas sonrası açıklamasında "Milyonlarca müşterimiz, binlerce çalışanımız ve yıllarca bizi destekleyen ortaklarımızdan özür dilemek istiyorum. Paket tatilin öncülüğünü yapan ve dünya genelinde milyonlarca insana seyahat etmeyi olanaklı kılan şirket için için çok üzücü bir gün" ifadelerini kullandı.

 Aylar süren çabalara ve son günlerdeki yoğun müzakerelere rağmen şirketi kurtarmak için bir anlaşma yapmakta başarılı olamadık. Bunun sonuçlarının birçok insan için yıkıcı olacağını ve çok sayıda kaygı, stres ve olumsuzluk yaratacağını biliyorum.


16 ülkede oteller, tatil yerleri ve havayollarını işleten Thomas Cook şirketi, geçen yıl 12 milyar dolar gelir elde etmişti. Şikerin borcu 2,1 milyar dolardı.

150 binden fazla İngiltere vatandaşı mahsur kaldı

CAA, iflas eden şirkete ait dört havayolunun uçuşlarını iptal etti.

CAA’dan yapılan açıklamada "Durumun ciddiyetinin boyutu nedeniyle bazı aksamaların olması kaçınılmaz ancak CAA, insanların planladıkları tarihe olabildiğince yakın tarihte evlerine dönmesine çabalayacak” dendi.

Şu anda şirketin kendi ülkeleri dışında bulunan 600 bin müşterisi var. Bunların 150 binden fazlasını İngiltere vatandaşları oluşturuyor.

Türkiye'de 21 bin, Yunanistan'da 50 bin, İspanya'nın Kanarya Adaları'nda 30 bin ve Kıbrıs Cumhuriyeti'nde 15 bin tatilcinin mahsur kaldığı açıklandı.

CAA, iflasın ardından oluşabilecek mağduriyetlere karşı bir internet sitesi de hazırladı. Sitede durumdan etkilenen müşteriler için gerekli ayrıntılar ve geri dönüş bilgileri yer alıyor. 

İngiltere'den uçuş yapmayan müşteriler için ise farklı seçenekler gündeme gelecek. Almanya'da sigorta şirketleri oluşan zararları karşılayacak.

Yaklaşık 1 milyon kişinin gelecek tarihlerdeki tatil planları da iflas kararıyla  iptal oldu. İngiltere hükümetinin seyahat sigortası kapsamında bu kişilerin zararlarının karşılanması bekleniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Barış döneminin en büyük tahliye operasyonu

İngiltere vatandaşlarının tahliye operasyonunun, savaş koşulları dışında tarihte yapılan en büyük geri dönüş operasyonu olacağı belirtiliyor.

Tahliye işlemleri bugün başlatıldı ve tahminen iki hafta sürecek.

BBC'nin aktardığına göre 'Matterhorn Operasyonu' kapsamında Britanya hükümeti, bugün 64 farklı rotaya gidecek 45 uçağı İngiltere vatandaşlarını ülkeye geri getirmek için görevlendirdi. 

22 bin çalışan işsiz kalacak

İflasla birlikte 9 bini İngiltere’de olmak üzere dünya genelindeki 22 bin Thomas Cook çalışanının  işsiz kalacağı açıklandı.

Thomas Cook'u temsil eden sendikalar daha önce çalışanların işinden olmaması için şirkete destek olması konusunda hükümeti uyarmıştı.

Ancak Britanya Başbakanı Boris Johnson BM Genel Kurulu'na katılmak üzere New York'a seyahati öncesi yaptığı açıklamada hükümetin, şirketi kurtarmamasını savundu. 

Seyahat şirketlerinin iflas etmemeyi garantilemek için daha fazla çalışması gerektiğini belirten Johnson, Thomas Cook'a yardım yapılsaydı bunun 'ahlaki tehlike' yaratacağını çünkü gelecekte benzer alandaki şirketlerin aynı muameleyi talep edebileceğini söyledi.

 Türkiye'den zarar görebilecek işletmelere kredi destek paketi 

Kültür ve Turizm Bakanlığı sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Thomas Cook'un müşterisi olan 21 bin 33 İngiltere vatandaşının Türkiye'de olduğunu duyurdu.

Bakanlık şirketin faaliyetlerinden zarar görebilecek işletmelere 'kredi destek paketi' için çalışmalara başlayacağını açıkladı.


Antalya'da kriz masası oluşturuldu

Antalya'da da turistlerin ülkelerine dönebilmesi için kriz masası oluşturuldu.

Antalya Valiliğinden yapılan açıklamada, "Ülkemize ve özellikle de Antalya’ya binlerce turist getiren İngiliz tur operatörü Thomas Cook’un iflas etmesi üzerine, bu operatörle şehrimize gelen çok sayıda misafirimizin mağduriyet yaşama ihtimali doğmuştur. Muhtemel mağduriyetlerin yaşanmaması ve misafirlerimizin sağ salim ülkelerine dönebilmesi için Antalya Valiliğimizce kriz merkezi oluşturulmuştur" dendi.

Bakan Aksoy: 50 milyon euro civarında bir kredi paketi hazırlayabiliriz

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da turistlerin mağdur edilmeyeceğini ve İngiliz otoritesi güvencesinde olduklarını söyledi.

 Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'la görüşme yaptığını belirten Bakan Ersoy, etkilenen kuruluşlara kredi paketi hazırlığı içinde olunduğunu ve 50 milyon euroluk bir paketin hazırlanabileceğini söyledi.

22 Eylül dahil giriş yapmış olan İngiliz misafirler ATOL garantisi altında. Bu yolculardan herhangi bir şekilde ücret talep edilmemesi gerekiyor. Önemli olan Türkiye'deki misafirlerin en uygun şekilde dönmesini sağlamak gerekiyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'la telekonferans yaptık. Kendisi perşembe günü dönüyor. Thomas Cook'un operasyon işlemleri perşembeye kadar bitmiş olur. Acil kredi çalışması yapıyoruz.

Şu ana kadar aksaklık yaşanmadı. Kontrollü şekilde tahliyeler yapılıyor. 700 bin civarında sezonda müşterisi vardı. 50 milyon euro civarında kredi paketi hazırlayabiliriz.


Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Genel Başkanı Ülkay Atmaca da Thomas Cook'un iflasına ilişkin, turistlerin asla mağdur edilmeyeceğini belirtti.

Anadolu Ajansı'na konuşan Atmaca, şirketin batışının herkesi olumsuz etkileyebileceğini vurguladı.

Ekonomik açıdan sıkıntı olabilir. Ancak sektör paydaşları hızlı şekilde hareket edip, Thomas Cook'un boşluğunu bir şekilde çözecek adımlar atması gerekiyor.

Türk turizmi son yıllarda önemli bir gelişme kaydetti. Sadece bir iki pazara dayalı değil, alternatif pazarlar üzerinde çalışmalar yapılmakta.

Tabii ki Thomas Cook'un yerinin doldurulması kısa sürede mümkün olmayacaktır ama hızlı hareket edilip, mutlaka alternatifler oluşturulması lazım.


Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU