Irkçı güvenlik görevlisi, bomba yapımını anlatan kılavuzlarla yakalandı

Pavel Golaşevski, zulaladığı bıçaklarının yanı sıra bir de silah almak için araştırmalar yapıyordu

Golaşevski, daha sonra nefret söyleminden dolayı kapatılan "Önce Britanya" adlı Facebook sayfasının ekran görüntülerini almış (CTU)

Aşırı sağ görüşleri olan bir özel dedektif, bomba ve cinayet kılavuzları topladığı için iki yıldan fazla hapis cezası aldı.

Bıçaklar, sis bombaları, kelepçeler ve plastik kelepçeler bulunduran 34 yaşındaki Pavel Golaşevski'nin, nasıl silah edinileceğini de araştırdığı ortaya çıktı.

Old Bailey Ceza Mahkemesi, yarı zamanlı güvenlik görevlisinin bir saldırı planlamamasına rağmen, bulundurduğu belgelerin çıplak elle ya da ev eşyalarıyla cinayet işlemekte kullanılabileceğini öğrendi.

Hakim Rebecca Poulet, Golaşevski'ye, terörist eylem için kullanılabilecek 6 döküman bulundurduğu için 26 ay hapis cezası ve bir yıl denetimli serbestlik (extended licence) verdi.

Poulet, polis tarafından toplanan kanıtların Golaşevski'nin görüşlerinin “İslamofobik ve aşırı sağcı nitelikte” olduğunu gösterdiğini söyledi. Eski bir çalışma arkadaşının da Golaşevski'nin “neo-Nazi düşüncelere” sahip olduğunu belirtti.

Hakim, “Bu düşünce yapısının yanı sıra bir dizi bıçak, kelepçe, duman bombası, gizli bir bıçağa sahip bir fener, gözetleme ekipmanı bulundurdunuz ve bir silah edinmeye ilgi gösterdiniz” diye ekledi.

Genel olarak, düşünce yapınız ve evinizde ve arabanızda bulunan nesneler, sahip olduğunuz belgelerle ilgili edişe verici bir bağlam oluşturuyor. Motivasyonunuza dair ciddi endişelerim var.

Hakim, Golaşevski'nin özel dedektif ve güvenlik görevlisi olarak çalışmasının, “belirli ölümcül terör eylemleri için açık talimatlar sağlayan” belgelere ve silahlara sahip olması için yeterli bir gerekçe olmadığını söyledi.

Cuma sabahı cezanın açıklanmasının ardından Golaşevski başını üzüntüyle öne eğdi. Savunma avukatı ise Golaşevski'nin güvenlik sektöründeki kariyerini kaybettiği için üzgün olduğunu söyledi.

Herzog, müvekkilinin askerliğe gerçekten ilgi duyan bir “bilgi kurdu” olduğunu söyledi ve “Bu suç, hayatını insanları korumaya ve kötülüken uzak tutmaya adadığını düşünen bir adam için itibarının yerle bir olması anlamına geliyor" dedi.

Duruşmada delil olarak sunulan hiçbir belgeyi okumadığını söyleyen Golaşevski, The Big Book of Mischief (Büyük Fesat Kitabı), Mini Manual of The Urban Guerilla (Şehir Gerillası'nın Mini Kılavuzu) ve Anarchist Cookbook (Anarşist Yemek Kitabı) başlıklarını da anlamadığını iddia etti.

Diğer 3'ünün - Murder Inc The Book by Jack Rippa (Karındeşen Jack'in Cinayet Şirketi), the 21 Silent Techniques of Killing (Öldürmenin 21 Sessiz Tekniği) ve Improvised Munitions Handbook (Doğaçlama Mühimmat Kılavuzu) - ne anlama geldiğini anladığını kabul etti ama güvenlik sektöründeki işinin bunlara makul bir gerekçe sağladığını öne sürdü.

Hakim Poulet, jürinin bu açıklamayı reddettiğini ve Golaşevski'yi 6 suçlamanın tümünden oybirliğiyle suçlu bulduğunu söyledi.

Poulet “Bu metinlerin çoğu pratik patlayıcı cihazlar için uygulanabilir tarifler ve açık talimatlar içeriyordu” diye ekledi.

Bunlar, uzman bilgisi olmayan biri için yazılmış ve hepsi, -sessiz suikast teknikleri dahil olmak üzere- kurbana ciddi zarar vermek ya da kurbanı öldürmek için adım adım talimatlar sağlıyor. Ölümcül olması çok muhtemel bazı alternatif ve belirli türlerde terörist eylemler içeriyor.

Mahkeme, Golaşevski'nin şubat ayında Leeds’te özel harekat polisleri tarafından tutuklanmasından sonra kendisini tutuklayan memurlara "neler olduğunu" sorduğunu ve şöyle söyledini öğrendi:

Ben nasıl terörist olabilirim? Polonyalı'yım ve hiç sabıkam yok.

Golaşevski, jüriye ırkçı olmadığını ve sadece göç konusunda meşru kaygıları olduğunu söyledi.

 

 

Mahkeme, Golaşevski'nin "Önce Britanya" Facebook sayfasının ekran görüntülerini aldığını, UKIP'i araştırdığını ve “Batı medeniyeti” hakkında ırkçı ve antisemitik komplo teorileri içeren European Knights Project adlı bir web sitesini tekrar tekrar ziyaret ettiğini ortaya koydu.

Aslen Polonyalı olan ama 10 yıldır İngiltere'de yaşayan Golaşevski, Polonyalı aşırı sağcı politikacı Janusz Korwin-Mikke ile Doncaster'da bir fotoğraf da çektirmiş.

Eski Avrupa Parlamentosu milletvekili, ırkçı yorumlarından dolayı AP tarafından defalarca para cezasına çarptırılmıştı. 2015'te Nazi selamı vermesinin ve göçmenleri “insan çöpü” olarak nitelendirmesinin ardından da vekilliği askıya alınmıştı.

Kuzey Doğu Terörle Mücadele Polisliği’nin müdürü, Dedektif Başkomiser Martin Snowden, Golaszewski’nin topladığı belgelerin, “özellikle sağcı davalara verdiği destekle Müslüman ve göçmen karşıtı görüşleri ışığında son derece endişe verici" olduğunu söyledi.

Snowden “Jüri, Golaszewski'nin insanları nasıl öldüreceği hakkında detaylı bilgiler, nasıl patlayıcılar yapacağına dair adım adım talimatlar ve gerilla savaşı teknikleri araştırmak ve bulundurmak için makul bir mazereti olmadığını hissetti" diye ekledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Armely'deki Wensleydale Mew'da yaşayan Golaşevski, hapisten çıktıktan sonra 10 yıl boyunca polisi nerede olduğuyla ilgili bilgilendirmek zorunda olacak.

Golaşevski, cuma günü Londra ve Leeds'teki mahkemelerde cezalandırılan 3 aşırı sağcıdan biri oldu. Ceza, Birleşik Krallık'ın terörle mücadele müdürünün, sağcı terörizmin “en hızlı büyüyen sorun” olduğuna dair uyarısının ardından verildi.

Komiser Yardımcısı Neil Basu, sofistike çevrimiçi propagandadaki artışın ortasında, neo-Nazi düşünceleri sebebiyle soruşturulan kişilerin yaşının 14'e kadar indiğini söyledi.

Basu “Bu yelpazenin herhangi bir yerinde, bu ideolojiye karşı zayıf insanlar, terörist bir eylem yapmak için onun bir bölümünü benimseyebilir” dedi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU