Cumartesi Anneleri 756. kez yakınlarının akıbetini sordu

Sebla Arcan: Hukukun, adaletin ve barışın egemen olduğu bir Türkiye için adımlar atın

Fotoğraf: Twitter / Zeynep Kuray

Kayıplarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle sürdürdükleri eylemlerinin 756. haftasında Galatasaray Meydanı’na gitmek isteyen Cumartesi Anneleri polis tarafından engellendi. Aileler bunun üzerine İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nin bulunduğu sokakta eylemlerini gerçekleştirdi.

Cumartesi Anneleri bu hafta Ankara Altındağ Nüfus Müdürülüğü görevini yürütürken 2 Ekim 1993 yılında özel harekât polisleri tarafından iş yerinden çıktıktan sonra gözaltına alınıp 4 Kasım 1993 yılında cansız bedenine ulaşılan Abdülmecit Baskın için adalet talebinde bulundu.

Sokaktaki açıklamayı İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon adına Sebla Arcan yaptı:

 41 yaşında 3 çocuk babası olan Abdülmecit Baskın, Ankara Altındağ Nüfus Müdürüydü. 2 Kasım 1993 tarihinde iş yerindeki makamından çıktıktan sonra özel harekât polisleri tarafından gözaltına alındı. 4 Ekim 1993 tarihinde elleri arkadan bağlı, 3 kurşunla öldürülmüş bedenini bir çiftçi Ankara Gölbaşı mevkiinde buldu. Bulunduğu yer Milli İstihbarat Teşkilatı Genel Koordine Merkezi'ne çok yakın mesafedeki metruk bir binanın arkasıydı. Ailenin tüm başvuruları sonuçsuz kaldı. Baskın'ın gözaltına alındığı inkar edildi. Tüm başvurular etkin bir soruşturma yapılmadan sonuçsuz bırakıldı.

Çocuklarının PKK tarafından dağa kaçırıldığı iddiasıyla HDP Diyarbakır İl Başkanlığı önünde oturma eylemi yapan annelerle ilgili konuşan Arcan, “Çekin istismarcı ellerinizi annelerin yaralarından. Onların yarasını saracak, evlatlarına kavuşmalarını sağlayacak adımlar atın. Bu toprakları evlat acısının mekanı haline getiren politikalarınıza son verin. Hukukun, adaletin ve barışın egemen olduğu bir Türkiye için adımlar atın" dedi.

"Devletin bana bir gençlik borcu var"

Abdülmecit Baskın’ın oğlu Eren Baskın, devlete  “Bana bir gençlik borçlusunuz” diyerek şunları söyledi:

Bu ülkedeki adaletten bahsedecek olursak sabaha kadar konuşabiliriz. Bu ülke bu adalet bana bir gençlik borçlu. Çocukluğumdan bugüne kadar eğer sokaklarda mücadele ediyorsam bu kendi istediğimden değil faillerin yakalanması için. Tek amacım babamın katillerinin düzgün şekilde yargılanması. Bunun için savaşıyoruz. Mücadele etmeye devam edeceğiz.

Eyleme CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da katıldı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU