Aramco saldırısı Körfez'i alarm durumuna geçirdi: Kuveyt ve Bahreyn savunmasını güçlendiriyor

Körfez ülkeleri Bahreyn ve Kuveyt, petrol tankerleri ve Aramco tesislerine yönelik saldırıların ardından savunma sistemlerini güçlendirme kararı aldı

Bahreyn, ABD'den Patriot savunma sistemi alınması konusunda uzun süredir görüşmeler yapıyordu / Fotoğraf: Reuters

Suudi Arabistan’ın milli petrol şirketi Aramco tesislerine yapılan saldırı, Washington-Tahran arasındaki gerilimi tırmandırdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Dışişleri Bakanı, Suudi Arabistan’a iner inmez yaptığı açıklamada, “Saldırıların İran’dan yapıldığı kesin. Bu bir savaş eylemidir” açıklamasında bulundu.

Independent Arabia’nın haberine göre, Ortadoğu’da yükselen tansiyon Körfez ülkeleri Kuveyt ve Bahreyn’in savunmasını güçlendirme kararı almasına itti.

Kuveyt, petrol ticaretinde kullanılan limanlardaki alarm seviyesini en üst seviyeye çıkardığını açıkladı.

Askeri hazırlığını en üst seviyeye çeken Kuveyt, ilgili tüm güvenlik önlemlerini, ulusal tehdit seviyesi göze alınarak derhal uygulamaya koyacağını duyurdu.

Kuveyt Limanlar İdaresi, cuma günü ülkedeki petrol ticaret limanlarında güvenlik seviyesinin yükseltildiğini açıklamıştı. Kararın gerekçesi olarak “Bölgedeki mevcut durumun yarattığı tehlikeye karşı toprakların ve limanların korunması” gösterildi.

Kuveyt Genelkurmay Başkanlığı ise, savaşa hazırlık durumunu “1 numaralı durum”, yani en yüksek seviyeye getirdi. Gerekçe olarak yine aynı sebep gösterildi.

Şu an ABD’de bulunan Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el Ahmed el Sabah’ın ülkeye dönüşünün ardından ordunun üst düzey mensuplarıyla güvenlik toplantısı yapacağı belirtildi.

Kuveyt ordusunun bu açıklaması, cumartesi günü emirliğe ait bir sarayın yakınlarında insansız hava aracı görülmesi ve Suudi Aramco tesislerine yapılan saldırının ardından geldi.

Kuveyt’te yayın yapan Er Rai gazetesi, Kuveyt Emiri’nin bulunduğu sarayın yakınlarında görülen İHA’nın ardından “geniş güvenlik önlemleri” alınacağının sinyalini verdi.

Her iki tesise gerçekleştirilen saldırıları Yemen’deki Husiler üstlense de, ABD ve Suudi Arabistan İran’ı sorumlu tuttu.

Bahreyn savunmasını Patriot’la güçlendirecek

Bahreyn ise, yeni savunma sistemlerinin satın alınması dahil, güvenliği had safhaya çıkarmak için bir dizi önlemler alacak.

Bahreyn resmi haber ajansı BNA'nın haberine göre, ABD'de temaslarda bulunan Bahreyn Veliaht Prensi Selman bin Hamad Al Halife ile ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Bahreyn'e Patriot satışı konusundaki anlaşmayı imzaladı. 

Veliaht Prens Selman, iki gün önce ABD Başkanı Donald Trump ile yaptığı görüşmede, güvenlik ilişkilerinin güçlendirilmesi için tüm uluslararası işbirliklerine hazır olduğunu söylemişti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Abdurrahman Koç

https://www.independentarabia.com/node/57626

DAHA FAZLA HABER OKU