Trump yönetimi iki üniversitenin fonunu “İslam’ın olumlu yanlarını yansıttığı için” kesmekle tehdit etti

Yönetimin adımına karşı çıkanlara göre “buradan gelen sağ kanadın politik doğruculuk kokusunun korkutucu bir etkisi olabilir”

ABD Eğitim Bakanı Betsy DeVos kampüste cinsel saldırı ve tacizlere ilişkin yeni kurallar getirilmesi önerisinde bulundu (AFP)

Trump yönetimi iki üniversitenin birlikte yürüttüğü Ortadoğu çalışmaları programına sağlanan federal fonu, “İslam’ın olumlu yanlarını öğrettiği için” kesmekle tehdit etti.

ABD Eğitim Bakanlığı, Chapel Hill’deki Kuzey Carolina ve Duke üniversiteleri tarafından yürütülen programa eğitim planlarını 22 Eylül’e kadar değiştirmesi gerektiğini aksi takdirde ilerleyen dönemdeki fonu kaybetme riski bulunduğunu bildirdi.

Trump yönetimi programda “önemli eksiklikler ve müsaade edilemeyecek önyargılar”, ulusal güvenlik konusunda “mühim çok az açıklama” ve bunun yerine “İslam’ın olumlu yanlarına” ilişkin “önemli vurgu” bulunduğunu iddia ediyor. 

Program yöneticilerine gönderilen 29 Ağustos tarihli mektupta bakanlık, İran sanatı ve sinemasının da aralarında bulunduğu ders konularının fonlama yönetmeliğiyle “bir ilgisi bulunmadığını” ve “ABD’nin ulusal güvenliği ve ekonomik istikrarı yararına yabancı dil gelişimini ve uluslararası uzmanlığı desteklemediğini” belirtti. Bakanlık bunun yerine programın “ideolojik öncelikleri geliştirmeye önem verdiğini” ileri sürdü. 

Mektuba göre, "bu tür programların Amerikan öğrencilerinin Farsçayı akıcı konuşmalarına ve ulusal ihtiyaç alanlarında çalışmak için hazırlanmalarına katkı sunan daha titiz kurslar yanında ikincil olduğu açıkça gösterilmediği sürece” bu programa “Amerikan vergi yükümlüleri tarafından herhangi bir şekilde para sağlanmamalı veya sübvanse edilmemeli.”

Bakanlık ayrıca programın İslam’ı ele alışında “denge eksikliği” bulunduğunu, “Hristiyanlık, Yahudilik veya Ortadoğu’daki herhangi bir din veya inanç sisteminin benzer şekilde olumlu yönlerine mutlak surette odaklanmadığı” suçlamasında bulunuyor. 

 

 

Eğitim Bakanı Betsy DeVos, üniversitelerin ortak düzenlediği bir konferansta “İsrail karşıtı ciddi önyargılar ve antisemitik söylemler” kullanıldığını iddia eden Kuzey Carolina’dan Cumhuriyetçi kongre üyesi George Holding’in şikayetinin ardından haziranda soruşturma emri vermişti. Kuzey Carolina Üniversitesi’nde mart ayındaki konferansta “Gazze Savaşı: İnsanlar, Politikalar ve Olasılıklar” tartışılmıştı.

Bakanlığın mektubu bu tür iddiaları teyit etmezken, programın “Amerikan sosyal konularını dar ve özelleşmiş bir perspektifle yansıttığını” ileri sürdü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Ulusal Kaynak Merkezi programı, diplomasi ve ulusal güvenlik alanında kariyer yapan öğrencilere dil ve kültür programları hazırlanması için federal fon sağlamak amacıyla 1965’te kuruldu. Ulusal Kaynak Merkezi geçen yıl 40 üniversitedeki dil kurslarına 22 milyon dolar bağışta bulundu. Kuzey Carolina ve Duke üniversitelerinin Ortadoğu Çalışmaları Konsorsiyumu geçen sene federal bağış fonlarından 235 bin dolar aldı.

Akademisyenler siyasi çıkarları akademiye sızdırmanın benzer fonlar alan diğer programları tehlikeye atabileceği uyarısında bulundu. 

Amerikan Üniversite Profesörleri Birliği’nin akademik özgürlük komitesi başkanı Henry Reichman, Assoiated Press’e  “buradan gelen sağ kanadın politik doğruculuk kokusunun korkutucu bir etkisinin olabileceğini” söyledi.


 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU