İBB Şehir Tiyatroları'nın 2019-2020 programı açıklandı: Mustafa Kutlu, Necip Fazıl ve İskender Pala'nın oyunları kaldırıldı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı Hülya Muratlı, Mustafa Kutlu, Necip Fazıl ve İskender Pala’nın oyunlarının ekonomik nedenlerle repertuvarda yer almadığını söyledi

Mustafa Kutlu'nun "Mavi Kuş" oyunundan bir kare / Fotoğraf: İBB Şehir Tiyatroları

Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde yapılan basın toplantısında, yeni sezon çalışmalarının detayları da paylaşıldı. 

İBB Kültür Daire Başkanı Hülya Muratlı, yaptığı açıklamada, "Sadece İstanbul'un değil, Türkiye'nin kültür ve sanat hayatının kat ettiği yoldaki tüm izlerini taşıyan bu tarihi bellek niteliğindeki Darülbedayi çatısı içerisinde olmaktan çok büyük heyecan duyuyorum." dedi. 

Oscar Wilde'ın "Üzerinde ütopya olmayan bir haritaya bakmaya değmez." ifadesini hatırlatan Muratlı, "Ben bunu tiyatrolar için şöyle yorumluyorum, perde açıldığında sahnesinde ütopyası olmayan oyunlar izlenmeye değmez. Her zaman hayal gücü yüksek zenginlik içerisinde oyunlar üretebileceğimizi düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Muratlı, sanat yeteneğinin hayal gücüyle yepyeni oyunların ve ufukların yolunu açacağını ve böylece dünyanın daha yaşanılır hale geleceğini ifade etti.

"Mavi Kuş ve Gazale ekonomik nedenlerle kaldırıldı"

Konuşmaların ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan İBB Kültür Daire Başkanı Muratlı, Mustafa Kutlu'nun "Mavi Kuş", Necip Fazıl Kısakürek'in "Reis Bey" ve İskender Pala'nın "Aşk Bir Zamanlar (Gazale)" oyunlarının yeni sezonda repertuvardan çıkarılmasının sorulması üzerine, şunları söyledi:

"Çıkarılma kelimesini çok sert buluyorum. Onu şöyle söylesek daha uygun olur. Çünkü biz o niyetle hareket ettik. Önceliğimiz İstanbul Büyükşehir Belediyesinde israfı önlemek, ekonomik nedenler olarak söyleyebilirim. Proje bazlı oyunculara çok fazla yer verilmişti, bunların ekonomik maliyeti çok yüksekti ve biz ekonomik kaygıları başta tutmak, ayrıca kendi oyuncularımızı ön plana çıkarmak için, Şehir Tiyatroları'nın çok kıymetli sanatçıları oyuncuları var, onlarla beraber kendi oyunlarımızla ve oyuncularımızla ortaya çıkmak adına, sadece ikisini repertuvardan kaldırdık."

 

Şehir Tiyatroları'nın 2 Ekim'de başlayacak yeni sezon repertuvarında "Ay Carmela", "Biraz Gelir misiniz?", "Mine", "Gece Kulübü", "Yaygara 70", "Deli İbrahim", "Tatar Ramazan", "Bir Ziyaret", "Ramses 2", "Çın Sabahta" ve "İki Efendinin Uşağı" oyunlarıyla çocuk oyunlarından "Peri Kızı Müzikali", "Rüya" ve "Yaşayan Sayfalar" oyunları yer alacak.

Ekim ayında ise "İki Efendinin Uşağı", "Ay Carmela", "Vahşi Batı", "Karıncalar-Bir Savaş Vardı", "Amanvermez Avni", "Söz Veriyorum", "Macbeth", "Bizim Aile", "Şahane Züğürtler", "Saadet Hanım", "Tatlı Kaçık", "On İki Öfkeli Adam", "Kahvede Şenlik Var", "Hayal-i Temsil", "Uzlaşma", "Ocak'ta Bahar", "Can Yeleği", "Ben Çağırmadım", "Hisse-i Şayia", "Matruşka", "Geç Kalanlar", "Komik-i Şehir Naşit Bey", "Hastalık Hastası", "Nora-Bir Bebek Evi" ve "Felatun Bey Rakım Efendi" ve "Son" oyunları sahnelenecek. 

 

AA

 

DAHA FAZLA HABER OKU