Yeniden açılan Festus Okey davasında mahkeme ailenin katılma talebini erteledi

Nijeryalı Festus Okey’in 12 yıl önce Beyoğlu Karakolu’nda polis kurşunuyla öldürülmesine yönelik davanın duruşmasında ilerleme kaydedilemedi

Festus Okey / Fotoğraf: Twitter

İstanbul Beyoğlu Emniyet Müdürlüğü'nde öldürülen Nijeryalı Festus Okey ile ilgili davada 12 yıldır ilerleme kaydedilemiyor. 

Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun yargılamanın yeniden yapılmasına karar vermesinin ardından tekrar açılan davanın üçüncü duruşması bugün İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Okey’in annesi Love Ogu, kardeşi Anayochi Wisdom Ogu ve ağabeyi Tochukwu Gameliah Ogu'nun avukatları, ailenin davaya katılma isteklerini tekrarladı.

Avukat Alptekin Ocak ve sanatçı Banu Cennetoğlu Festus Okey'in kimlik tespiti için 12 yıldır bekleyen DNA örnekleri, Güney Afrika'daki ailesiyle görüşerek almıştı.

 

baaa08a0-f444-472f-8cf6-5b505459ac13.jpg
Görsel: Independent Türkçe

 

Avukatlar Okey'in aile üyelerinin DNA profillerine ilişkin evrakın Güney Afrika'dan Türkiye getirip, söz konusu belgenin Türkiye'de geçerli sayılabilmesi için apostil şerhi alınması sağlamıştı.

Apostil, bir belgenin gerçekliğinin tasdik edilerek başka bir ülkede yasal olarak kullanılmasını sağlayan belge için kullanılan bir terim. 

Okey ailesi avukatları buna rağmen belgelerin emanete alındığını ve sürecin kasıtlı olarak uzatıldığını savunuyor. 

Zira mahkeme heyeti son duruşmada, Adalet Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü'ne yazılan yazının cevabının beklenmesi ve Interpol Daire Başkanlığı'na gönderilen yazının da akıbetinin sorulmasına karar verdi. 

Mahkeme bununla birlikte ailenin katılma isteğinin daha sonra değerlendirilmesi yönünde karar verdi.

Sonraki duruşma Ocak 2020'de

Bir sonraki duruşmanın tarihi 15 Ocak 2020 olarak belirlendi. 

Ara kararı Independent Türkçe'ye değerlendiren Festus Okey'in ailesinin avukatlarından Olguner Olgun'a göre söz konusu karar Yargıtay Ceza Genel Kurulu kararına rağmen yerel mahkemelerin, devletin memurunu koruma içgüdüsüyle hukuka aykırı şekilde davranmaya devam ettiğini gösteriyor:

Festus’un kimliğini belirleme konusunda önceki aşamalarda epey vakit kaybedildi. Kardeşi (Tochukwu Gameliah Ogu) duruşmaya katılmak istiyor. Mahkeme o süreçte buna olumlu yaklaştı. Ancak Türkiye kardeşine vize vermedi. Kardeşi  gelemedi. Geçen celsede mahkeme, kardeşiyle Festus arasındaki DNA profillerinin karşılaştırılmasını istedi. Uluslararası yazı yazdı. Bu çok uzun süre alıyor. Mahkeme de bunu biliyor. Cevap gelmiyor. Interpol'e yazı yazarak nüfus kayıtlarını istiyor. Ama yok. Bugün duruşmada bunu söyledik. Daha önce yazı yazdınız. Netice gelmedi. Katılma talebimiz uzamasın. Bunlar da DNA raporları. Festus’un DNA raporu var. Onlarla karşılaştırın. Anne ile kardeşi olduğunu tespit etdin ve yazıyla uğraşmayın. Yargıtay'ın istediği  şeyi temin edip geldik. Mahkeme bunu reddetti​​​​.

Ne olmuştu? 

Futbolcu olma umuduyla Türkiye'ye gelen Festus Okey,  uyuşturucu taşıdığı iddiasıyla Taksim'de 20 Ağustos 2007'de gözaltına alınmıştı.

Okey, Beyoğlu Emniyet Asayiş Büro Amirliği'nde polis kurşunuyla öldürülmüş, Okey'i vuran polis Cengiz Yıldız'a Beyoğlu 4. Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.

Olayda kullanılan silaha Sulh Ceza Mahkemesi el koymuş, ancak polis Yıldız, silahın iadesini istemişti. 

Mahkeme talebi kabul etmiş; polis memuru açığa alınmadığı gibi tam maaş almaya devam etmiş, kendisine silahı da iade edilmişti.

Yargı sürecinde Okey'in vurulduğu sırada giydiği gömleğin kaybolduğu anlaşılmıştı. 

Gömlek, silahın hangi mesafeden ve hangi açıdan ateşlendiğini göstermesi bakımından önemli bir delil olarak değerlendiriliyordu.

2011'de görülen 16. duruşmada Yıldız, “taksirle ölüme sebebiyet vermek” suçundan 4 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırılmış, Yargıtay Cumhuriyet Savcılığı, 17 Ocak 2013’te Yıldız'a verilen hapis cezasının bozulup, 20 yıl hapis istemiyle yargılanması yönünde görüş bildirmişti.

Yargıtay 1. Ceza Dairesi ise Okey’in kardeşi "Tochukwu Gameliah Ogu’nun maktülle biyolojik bağının araştırılarak müdahillik talebinin kabulü konusunda bir karar verilmesi için” kararı bozmuştu.

Dosya, Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na taşınmıştı.

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Okey’in ağabeyinin davaya katılmasını reddeden mahkeme kararının bozularak, kimlik bilgisi ve DNA raporları alındıktan sonra karar verilmesi gerektiğine hükmetmişti.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU