CHP’li Açıkel: Yanlış politikalar yüzünden üniversite mezunu işsiz 1 milyonu aştı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Her üniversite mezunu iş sahibi olacak diye bir şey yok’ sözlerine CHP Genel Başkan Yardımcısı Açıkel’den yanıt geldi. Açıkel, ‘Yanlış ve öngörüsüz politikalar yüzünden üniversite mezunu işsiz sayısı 1 milyonu aşmıştır’ dedi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde 2019-2020 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni'nde “Her üniversiteyi bitirdiği zaman iş sahibi olacak diye de bir şey yok. Bunu dünyanın hiçbir yerinde bulamazsınız” dedi. Erdoğan vakıf üniversitelerini de ‘Vakıf olmaktan çıkıp ticari çalıştıkları’ iddiasıyla eleştirdi.

Cumhurbaşkanın bu sözlerine CHP Genel Başkan Yardımcısı Fethi Açıkel yanıt verdi. Yazılı bir açıklama yapan Açıkel Ak Parti’nin eğitim politikalarını eleştirdi.

'Çöküşün sorumlusu yanlış yükseköğretim politikalarıdır'

Erdoğan'ın sözlerinin ‘devlet ciddiyeti ve planlama anlayışı ile bağdaşmadığını’ savunan Açıkel eğitim kalitesinin düştüğünü ileri sürdü:

Yükseköğrenimde eğitim sistemi kalitesi endeksinde Türkiye 101. sıraya sürüklenmiş ve saygın üniversite sıralama endekslerinde Türkiye'deki hiçbir devlet üniversitesi sıralamalarda ilk 500'e girememiştir. Üniversitelerimizdeki bu çöküşün temel sorumlusu, AKP'nin otoriter tek adam rejiminin yanlış yükseköğretim politikalarıdır.

 

Öğrencisi, personeli olmayan bölümler var

İşsiz üniversite mezunu sayısındaki artışa ‘Her ile bir üniversite’ politikasının neden olduğunu savunan Fethi Açıkel şu ifadeleri kullandı;

AKP, iktidara gelişinin ilk yıllarından itibaren, hesapsız, plansız ve popülist bir yaklaşımla 'her ile bir üniversite' sloganı ile ihtiyaç analizi ve gerekli altyapı çalışmaları olmaksızın üniversite sayısını hızla artırmıştır. Bunu akademik kadrolaşma için bir fırsata çevirmeye çalışmıştır. 17 yılda üniversite sayımız neredeyse 3'e katlanmıştır. Altyapısız ve öngörüsüz biçimde ortaya çıkan bu artış, akademik öğretim ve araştırmada niteliksizleşmeyi beraberinde getirmiştir. Akademik personeli olmayan tabela üniversiteleri, öğrencisi olmayan bölümler ülkemizde sıradan haberler haline gelmiştir. İhtiyaç analizleri ve planlama yapılmadan açılan üniversiteler ülkemizin kısıtlı kaynaklarını heba etmiş, iyi bir eğitim almadan hak kazanılan diplomalar, mezunların üretim ve istihdam yaşamında başarılı olmalarını güçleştirmiştir. Bu yanlış ve öngörüsüz politikalar yüzünden Türkiye'deki üniversite mezunu işsiz sayısı 1 milyonu aşmıştır.

Cumhurbaşkanı’nın  ‘Kendi cebi hümayunlarını doldurmak için gayret ediyorlar’ diye eleştirdiği vakıf üniversiteleri konusuna da değindi. ‘Türkiye'de 70'i aşkın vakıf üniversitesi bulunmasına karşın halen bu üniversitelere özgü özel bir yasa olmadığını’ aktaran Açıkel, yasal düzenlemelerin bir an önce yapılması gerektiğini belirtti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU