Suudi Arabistan, Aramco saldırısında kullanılan silahları sergiledi: Yemen değil İran

Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı, iki Aramco tesisine gerçekleştirilen saldırının İran tarafından desteklendiğini açıkladı

6

Fotoğraf: AP

 

Suudi Arabistan, milli petrol şirketi Saudi Aramco'ya yönelik saldırıda İran yapımı silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) kullanıldığını ve saldırının "kesinlikle İran tarafından desteklendiğini" açıkladı.

Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Turki el Maliki, başkent Riyad’da düzenlenen basın toplantısında, ülkesinin topraklarını koruma konusunda kararlılığını sürdürdüğünü söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Riyad’daki toplantıda, Aramco tesislerine yönelik saldırıda kullanılan drone ve füzeler sergilendi. Sergide İran ordusunun envanterinde bulunan Delta Wing (Delta Kanat) isimli İnsansız Hava Aracı da yer aldı.

Bakanlık, “İran’ın bölgedeki sabotaj faaliyetlerine kendisine tabi taşeron güçlerle katıldığını doğrulayan kanıtlar var” açıklamasını yaptı.

“Saldırının sorumlusu bulunacak. Bu konuda çalışıyoruz” diyen Maliki, askeri müdahalenin söz konusu olup olmadığına yönelik soruya yorum yapmadı.

iran delta wing el arabia.jpg
Abkayk'taki Aramco tesislerine saldırıda kullanılan İran Delta Wing İHA'sı / Fotoğraf: El Arabiya

 

Maliki, Saudi Aramco'yu hedef alan saldırıya ilişkin şunları kaydetti:

Aramco'ya yönelik saldırıda İran yapımı Delta-wing tipi SİHA'lar kullanıldı. Saldırı kuzeyden güneye yapıldı ve kesinlikle İran tarafından desteklendi. İran, Yemen'deki vekilleri yoluyla Suudi Arabistan'daki sivillere düzenlenen saldırıların arkasında bulunuyor. Şirketin Bekik ve Haris tesislerine yönelik saldırılar, yine İran'ın arkasında olduğu önceki saldırıların devamı niteliğinde.

Maliki, Suudi Aramco tesislerine yönelik saldırının sadece Suudi Arabistan’ı değil, uluslararası kamuoyunu ve enerji piyasasını hedef aldığını ifade etti.

Sözcü, uluslararası kamuoyunu İran’ın bölgedeki “kötü niyetli uygulamalarını” engellemeye çağırdı.

Saldırıda 18 SİHA ile 7 cruise (seyir) füzesi kullanıldığını kaydeden Maliki, Aramco tesislerine İran'ın "Ya Ali" tipi cruise (seyir) füzeleri atıldığını söyledi.

Maliki, İran Devrim Muhafızları'nın şubat ayında gelişmiş cruise füzelerine sahip olduklarını açıkladığını aktardı.

SİHA'lar ve füzelerin gönderildiği noktanın tam olarak belirlenmesi için uluslararası kanallar yoluyla yapılan soruşturmanın devam ettiğini dile getiren Maliki, toplantıda Aramco tesislerine atılan füze kalıntılarını da gösterdi.

Maliki Suudi Arabistan'ın savunma gücü ve kapasitesinin hafife alınmaması gerektiğini vurgulayarak, daha önce Husilerin attığı 200'den fazla balistik füzeyi etkisiz hale getirdiğini kaydetti.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU