"ABD'de yaşayan milyonlarca kadının ilk cinsel deneyimi tecavüz oluyor"

Vakaların yüzde 7'sinde kadınların yaşı 10 veya daha altındaydı

İlk cinsel ilişki deneyiminde zor kullanımına ve baskıya maruz kalan kadınların yaş ortalaması 17, saldırganların ise 27 (AP)

18-44 yaş grubundaki kadınlar arasında yapılan yeni bir çalışma, ABD'de yaşayan milyonlarca kadının ilk cinsel deneyiminin tecavüz olduğunu ortaya koyuyor.

Pazartesi günü 'JAMA Internal Medicine'de yayımlanan rapora göre, ankete katılan kadınların yüzde 6,5'i ilk cinsel deneyimlerinde güç kullanımına maruz kaldığını söyledi.

Bu kadınların yüzde 7'si, saldırı gerçekleştiğinde yaşlarının 10 veya daha altında olduğunu belirtti.

Ülke genelinde 13 bin 310 kadının katılımıyla gerçekleştirilen araştırmada, "tecavüz" ifadesini açıkça belirtilmediyse de, çalışmanın baş yazarı ve Harvard Tıp Fakültesi araştırmacısı Dr. Laura Hawks, "bireyin rızası aleyhinde gerçekleşen (penetrasyon içeren) tüm cinsel ilişkilerin tecavüz" olduğunu savundu.

Dr. Hawks, "Bir kimseyi sözlü olarak cinsel ilişkiye zorlamak da tecavüzden aşağı değildir" diye ekledi.

Rapor, ilk cinsel deneyimlerinde zor kullanımına maruz kalan kadınların, pelvik ağrı ve regl dönemlerinde sorunlar gibi üreme sağlığı problemleri yaşamaya daha yatkın olduğunu ortaya koyuyor.

Söz konusu kadınların, ilk cinsellik deneyimlerinde baskıya maruz kalmayan kadınlara göre, sağlık durumlarını "orta" veya "kötü" şeklinde niteleme ihtimali iki kat daha fazla. Ayrıca istenmeyen gebelik ve kürtaj görülme olasılığı da daha yüksek.

Bunun yanı sıra cinsel ilişkiye zorlanan kadınların yaş ortalaması 15, saldırganların yaş ortalamasıysa 27 olarak belirlendi.

Kadınlar, saldırıların neredeyse yarısında fiziki kısıtlamaya maruz kaldıklarını belirtti.

ABD hükümetinin 2011-2017 tarihlerinde gerçekleştirdiği sağlık anketine katılan kadınların yanıtlarının analizini temel alan araştırma, cinsel taciz ve saldırıya karşı gerçekleşen #metoo hareketinden önceye dayanıyor.

Federal Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'ne göre ABD'deki her 5 kadından neredeyse biri tecavüz mağduru.

 

 

Durham Üniversitesi Şiddet ve İstismar Araştırmaları Merkezi'nden Dr. Hannah Bows, "Bu araştırma cinsel şiddetin sadece boyutuna dair yeni kanıtlar sunmakla kalmıyor, aynı zamanda baskı, taciz ve tecavüze maruz kalan birçok kadının yaşını da ortaya koyuyor" dedi.

Çocukluk dönemi erken cinsel şiddet ve istismar deneyimine karşı son 20 yıldır önemli ölçüde dikkat veriliyor olsa da, gençlik dönemi şiddet deneyimleri sıklıkla flört şiddeti veya gençlik flörtü şiddeti olarak tanımlanıyor ve çok daha az dikkat gösteriliyor. Benzer şekilde, kız çocuklarının kendilerinden büyük erkekler tarafından istismar edilmesi de ancak yakın zamanda siyasetin dikkatini çekebildi.

Dr. Bows, araştırmanın ilk ve orta öğretim müfredatına rıza ve sağlıklı ilişkiye odaklanan cinsellik eğitiminin dahil edilmesiyle sömürü ve istismar riski altındaki kız çocuklarının belirlenmesi için birden fazla kurumun dahil olduğu koruma ekiplerinin kurulması ihtiyacına dikkat çektiğini belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, küresel bazda her üç kadından biri, yaşamının bir noktasında, çoğunlukla yakın ilişkisi olan bir partner tarafından fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

31 Avrupa ülkesinde tecavüz mevzuatını analiz eden Uluslararası Af Örgütü, sadece 9'unun rızayı temel alan yasalara sahip olduğunu tespit etti. Bu ülkeler; İngiltere, İsveç, İrlanda, Lüksemburg, Belçika, Güney Kıbrıs, İzlanda, Almanya ve Yunanistan.

Diğer Avrupa ülkelerindeyse suçun tecavüz olarak değerlendirilebilmesi için kanun; güç veya tehdit kullanımını şart koşuyor. Halbuki tecavüz vakalarının çok büyük bir kısmında bu gerçekleşmiyor. Uzmanlar, "istemsiz felç" veya "donakalma" durumunun cinsel saldırıya karşı oldukça sık gösterilen fizyolojik ve psikolojik bir tepki olduğunu tespit etti.

Associated Press'ten yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU